Diskuterer Kosovos framtid

Viktig NATO-møte i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Usikkerheten rundt Kosovos framtid blir det største temaet når NATOs utenriksministre samles til et todagers møte i Brussel torsdag.

FN-fristen for forhandlingene om Kosovos framtid løper ut mandag, men ingenting tyder på at det vil skje noen tilnærming mellom serbiske myndigheter og den kosovoalbanske regjeringen helt på tampen.

I likhet med resten av verdenssamfunnet forbereder derfor NATO seg nå på at Kosovo vil erklære seg selvstendig på egen hånd, selv om ingen offisielt vil foregripe utfallet 10. desember.Blir stående
- Det eneste som synes sikkert er at NATO vil bli værende i Kosovo. Vi er der på et FN-mandat som står til det blir opphevet, sier en NATO-diplomat.

NATO har rundt 17.000 soldater stasjonert i Kosovo og situasjonen framover vil bli diskutert på den innledende middagen på møtet torsdag kveld.

Kosovos nyvalgte statsminister, den tidligere geriljalederen Hashim Thaci, har lovet å ha tett kontakt med både Washington og Brussel før en uavhengighetserklæring vil bli kunngjort. I NATO regner man nå med at en slik erklæring kan komme i midten av januar.

Spørsmål NATO må ta stilling til er blant annet om alliansen skal ta del i å bygge opp sikkerhetsstrukturene til en eventuell ny stat. Dette mener mange i NATO-systemet vil være naturlig.

Frykter isolert Serbia
Samtidig diskuteres det hvordan NATO skal forholde seg hvis Serbia skulle forflytte tropper i retning av de serbiskdominerte områdene nord i Kosovo, selv om Serbia gjentatte ganger har lovet ikke å gripe til våpen.

Det er likevel på det rene at den serbiske reaksjonen vil bli sterk hvis Kosovo erklærer seg uavhengig, og Beograd har allerede truet med sanksjoner som blokader og strømkutt.

I NATO er man samtidig bekymret for ringvirkningene av konflikten i resten av regionen, ikke minst i Bosnia. Det sees også med bekymring på den anti-NATO-linjen serbiske politikere har lagt seg på den siste tiden.

- Vi kan ikke ha et politisk isolert Serbia hvis vi skal ha stabilitet på Balkan, fastslår en NATO-kilde.

Russisk suspensjon
To dager etter FN-fristen for Kosovo løper ut, faller en annen tidsfrist som gir NATO-ministerne hodebry. Da vil Russland etter alt å dømme gå bort fra CFE-avtalen som begrenser konvensjonelle styrker i Europa. Føderasjonsrådet har vedtatt å suspendere avtalen og president Vladimir Putin har godkjent det hele.
SPLITTET BEFOLKNING: NATO-soldater passer på en kontrollpost nær den serbiske enklaven Strpce. Foto: AP
SPLITTET BEFOLKNING: NATO-soldater passer på en kontrollpost nær den serbiske enklaven Strpce. Foto: AP Vis mer

Det er foreløpig uklart hva det russiske vedtaket vil innebære i praksis, siden avtaleteksten ikke tar høyde for en slik løsning. Enten er man med eller så trer man ut av avtalen.

CFE-avtalen omtales gjerne som en hjørnestein blant avtalene om nedrustning i Europa. Den legger ikke bare begrensninger på selve utplasseringen av styrker, men inneholder også omfattende bestemmelser om informasjonsutveksling, som gjensidige inspeksjoner.


Samtaler om løsning
Skulle Russland legge sine forpliktelser i skuffen, blir spørsmålet hva NATO-landene skal gjøre, for eksempel i forhold til planlagte inspeksjoner i Norge.

Men ifølge NATO-talsmann James Appathurai er det samtaler i gang med russerne på høyt nivå om en løsning i saken

- Det er ingen grunn til å se dystert på dette, sier Appathurai.

En løsning vil trolig måtte inneholde både russisk tilbaketrekking fra Georgia og Moldova, slik NATO-landene krever, samt at de tre baltiske statene blir med i avtalen, slik russerne krever.

NATO-ministrene vil diskutere saken med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i rammen av NATO-Russland-rådet på møtet fredag.

(NTB)