Diskuterer Moland og French-løsning med Kongos visestatsminister

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) er ansvarlig for 213 bistandsmillioner til Kongo.

BIDRAR: Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell møter Kongos miljøvernminister Baun N´Sa Mputu i  Kinshasa. Bak står politisk rådgiver Audun Garberg. Under Kongo-oppholdet skal Solhjell også møte den kongolesiske finansministeren og visestatsministeren. Foto: Tore Bergsaker
BIDRAR: Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell møter Kongos miljøvernminister Baun N´Sa Mputu i Kinshasa. Bak står politisk rådgiver Audun Garberg. Under Kongo-oppholdet skal Solhjell også møte den kongolesiske finansministeren og visestatsministeren. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KINSHASA (Dagbladet): De to dødsdømte nordmennene har sittet fengslet i Kongo i over to og et halvt år etter at de fikk rettskraftig dom. Hele denne tiden har norske og engelske diplomater jobbet for å få dem hjem til Norge - uten hell. 

Nå benytter miljøvernminister Bård Vegard Solhjell (SV) anledningen til å ta opp dødsdomsaken når han er i Kinshasa for å snakke om regnskog.

- Dette er to saker Solhjell er ingen hvemsomhelst i Kinshasa. Som norsk miljøvernminister er han ansvarlig for regnskogsatsingen. Siden 2009 har Norge bevilget 213 millioner kroner til en rekke forskjellige tiltak for vern av den truede regnskogen i DR Kongo. Av disse pengene er drøyt 70 millioner kroner allerede overført til en rekke mottakere i landet.

Dagbladet vet at UD vurderer kongolesiske forhåpninger om store penger som en av de største bremseklossene i arbeidet med å løse saken.

- Jeg tror kongoleserne skjønner at vern av regnskogen og Moland- og French-saken er to forskjellige saker. Men samtidig så vet de nå godt at det sitter to nordmenn, med dødsdommer og en bekymringsfull helsetilstand, i fengsel her. De vet også godt at denne saken vanskeliggjør samarbeidet mellom våre to land, sier Solhjell til Dagbladet.

Han kom til hovedstaden Kinshasa på lørdag og det første han gjorde var å møte den kongolesiske miljøvernministeren Bavon N´Sa Mputu.

- Selvsagt tok han opp dette spørsmålet. Jeg skal gjøre hva jeg kan slik at han skal få møte alle de riktige personene. Dette er personer på et høyt nivå som kan hjelpe til med å løse denne saken slik at samarbeidet mellom våre to land kan bli bra, sier Mputu til Dagbladet.

Møter i dag Solhjell tok også opp denne saken med Mputu da de to møttes under klimaforhandlingene i Doha i desember.

- Den gangen hørte han bare på hva jeg hadde å si. Nå var han bedre kjent med saken slik at vi kunne diskutere den, sier Solhjell.

Men som miljøvernminister er ikke dette en sak Mputu kan løse alene. Allerede i dag har Solhjell avtalt møter med både Kongos finansminister og landets visestatsminister. I begge disse møtene kommer de dødsdømte nordmennene til å være et tema.

- Vi får se hva som kommer ut av møtene. Jeg ser på dette som en humanitær sak som jeg håper jeg kan bidra til å løse, sier Solhjell. Håper det hjelper

- Ser du for deg nye bevilgninger til Kongo?

DØDSDØMTE: Det har gått to år og et halvt år siden Joschua French og Tjostolv Moland ble dømt til døden i Kongo. Her er de avfotografert i en røykepause under rettsakens Kisangani. Foto: Heiko Junge / Scanpix
DØDSDØMTE: Det har gått to år og et halvt år siden Joschua French og Tjostolv Moland ble dømt til døden i Kongo. Her er de avfotografert i en røykepause under rettsakens Kisangani. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Ja, målet vårt er å øke samarbeidet og å bruke mer penger. Men dette står på deres evne til å håndtere penger på en skikkelig måte. Kongo er et av verdens mest korrupte land. Derfor blir norske penger bevilget via internasjonale programmer som skal sørge for at pengene ikke havner i lommene på politikerne.

- Vi ønsker å bidra mer, men bare dersom pengene havner der de skal, sier Solhjell.

- Håper du at en bieffekt av regnskogsatsingen kan bli at det bidrar til å løse Moland og French-saken?

 - Pengebruken på regnskog avgjøres av om det er riktig å gjøre det av miljøgrunner. De to sakene henger ikke sammen. Men om jeg kan gi et lite bidrag til de to fengslede sin situasjon, så gjør jeg gjerne det.

Flere mulige løsninger Tjostolv Moland og Joshua French er i tre kongolesiske rettsinstanser dømt til døden for drapet på deres sjåfør, familiefaren Abedi Kasongo, som ble funnet skutt og drept 5. mai 2009. De to nordmennene, som drev et sikkerhetsfirma i Ugandas hovedstad Kampala, ble pågrepet noen dager seinere, og har kontinuerlig sittet i fangenskap siden.

Det er flere tenkelige løsninger på saken. Norsk UD har jobbet for en avtale om soningsoverføring, men på grunn av dommens svakheter har ikke UD kunnet love Kongo at de to nordmennene vil bli sittende i fengsel i Norge. Dette problemet gjør at en benådning nok er en like sannsynlig løsning på dødsdomtrøbbelet.

En annen mulighet er at de to bare blir løslatt uten at det oppgis noen særskilt grunn til det. Slike løslatelser er vanlige i Kongo og kan komme etter at noen har betalt bestikkelser for å få til en løslatelse.

FØLG SAKEN: Kongo-saken

• 5. mai 2009 ble seksbarnsfaren Abeidi Kasongo drept på landeveien 110 km øst for Kisangani i Kongo.

• Tjostolv Moland (31) og Joshua French (30) flyktet fra åstedet i bilen til Kasongo. De ble forsøkt stanset på veien, men flyktet inn i jungelen. French ble tatt etter tre dager, mens Moland meldte seg etter til sammen ei uke på flukt.

• To passasjerer i bilen forteller at Moland skjøt Kasongo, men begge nordmennene avviser dette og sier de ble utsatt for et angrep der passasjerene må ha vært involvert.

• Nordmennene drev et sikkerhetsfirma med base i Kampala, Uganda.

• 8. september 2009 ble begge dømt til døden en rekke ganger for blant annet drap og spionasje. Dommen ble anket, men dødsdommene ble opprettholdt i flere instanser, siste gang 10. juni 2010.

• 2. september 2010 ble Norge og Kongo enige om at de to kan få sone i Norge om Moland og French blir enige med ofrene om en kompensasjon.

• 10. september ble det avtalt at enka og familien skulle få to hus og et mindre pengebeløp til å starte en familiebedrift. Avtalen har en ramme på rundt 135000 dollar (drøyt 800000 kroner).

• 2. desember 2011 ble de to etter flere dagers opptøyer i fengselet flyttet til hovedstaden Kinshasa.

• Joshua French er både norsk og britisk statsborger. Derfor jobber både norske og britiske diplomater for at nordmennene skal bli løslatt eller bli overført til soning i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer