Diskuterte asylbarn-saken under middag: - Nei, det ble ingen enighet i kveld

Har reist fra statsministerboligen.

INGEN ENIGEHET: Men Knut Arild Hareide sier samarbeidsklimaet var godt inne hos statsministeren tirsdag kveld. Foto: Nina Hansen
INGEN ENIGEHET: Men Knut Arild Hareide sier samarbeidsklimaet var godt inne hos statsministeren tirsdag kveld. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter å ha vært hos statsminister Erna Solberg i over tre timer tirsdag kveld, var det uten en løsning i asylbarnsaken at partilederne i regjeringen og støttepartiene til slutt dro hjem.

På vei ut av statsministerboligen sier Venstres Trine Skei Grande at de ikke kom i mål om en asylbarnavtale.

- Må jobbe videre - Nei, det ble ingen enighet, men vi har jobbet godt og det gjenstår en del, sier hun i 22.50-tida.

KrFs Knut Arild Hareide beskriver samarbeidsklimaet under middagen hos statsministeren som godt.

- Vi har jobbet grundig, men må jobbe videre, sier han.

Verken Hareide eller Skei Grande ville si noe om når en endelig løsning vil foreligge. De vil heller ikke si når det er planlagt nye møter om saken.

Tidligere i kveld sa kommunalkommiteens Geir Toskedal (KrF) at han trodde det ville være mulige å bli enige før kvelden var omme.

- Mulig å bli enige i kveld - Regjeringen kom med et utkast som jeg ble gjort kjent med i ettermiddag. Vi og Venstre har laget et tilsvar, som de har med til middagen, sa han i 21.50-tida.

PÅ VEI UT: KrF-leder Hareide og Venstre-leder Skei Grande sier klimaet var godt, men at det gjenstår mer arbeid. Foto: Nina Hansen
PÅ VEI UT: KrF-leder Hareide og Venstre-leder Skei Grande sier klimaet var godt, men at det gjenstår mer arbeid. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Jeg mener at avstanden var av en slik karakter at det skal være mulig å bli enige i kveld. Vi ønsker at flest mulig barn blir omfattet av avtalen, og får prøvd sine saker på nytt, sier Toskedal.

Planen var at den betente asylbarnsaken skulle bli tema under middagen hos statsministeren. Det ble den, men lederne kom altså ikke til enigehet.

På vei inn sa KrF-leder Knut Arild Hareide at partene hadde fått en skisse til løsning.

- Vi skal diskutere denne i kveld. Det er mye bra, men skal vi bli enige, må det betydelige endringer til, sa Hareide.

- Rydder ikke opp Han var ikke sikker på om det ville bli en løsning i løpet av kvelden.

- Når regjeringen beklager at de har gjort feil, hadde det vært å forvente at de rydder opp i feilene som er begått. Med denne løsningen rydder de ikke opp fullt ut, sier Hareide.

Hareide sier det ikke er avklart hvor mange asylbarns om omfattes av løsningsforslaget regjeringen har lagt på bordet.

UTEN LØSNING: Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Nina Hansen
UTEN LØSNING: Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Nina Hansen Vis mer

Venstre-leder Trine Skei Grande var langt mer ordknapp på vei inn.

- Jeg har lenge håpet på en løsning, sa Grande til Dagbladet.

Satte frist Dagbladet skrev i går at Venstre har gitt statsminister Erna Solberg en deadline til fredag klokka 13 på å løse floka.

Da begynner Venstres landsmøte. Roger Granum, som er fylkesleder i Oppland, sa at han mener at dersom det ikke er blitt enighet innen da tror han det står på mangel på vilje fra regjeringen.

- Da må vi gi beskjed til regjeringen om at samarbeidsavtalen ikke gjelder lenger, sier han.

Erna Solberg sa til Dagbladet tidligere i dag at hun ikke vil forholde seg til noen deadline.

- Dette får ta den tiden det tar, sa statsministeren.

Tror ikke på løsning Middagen i kveld er et såkalt 5c-møte, som partilederne i regjeringspartiene og støttepartiene ofte har den første mandagen i måneden. På grunn av påsken, ble middagen satt til i dag.

UTEN LØSNING: KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Nina Hansen
UTEN LØSNING: KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Nina Hansen Vis mer

Kilder Dagbladet har vært i kontakt med i ettermiddag mener det er helt usannsynlig at Frp-leder Siv Jensen vil inngå en bindende avtale med de tre andre partilederne om ny behandling av asylbarnsøknadene uten å forankre avtalen i Fremskrittspartiets stortingsgruppe.

Etter det Dagbladet forstår mener sterke krefter i Fremskrittspartiet at det er uaktuelt for Frp å innfri kravet fra Venstre og KrF om ny vurdering for asylbarna uten at støttepartiene gir noe tilbake.

Et ensidig gjennomslag for KrF og Venstre kan betraktes som svak ledelse fra statsministerens side. En ettergivelse som kan ramme regjeringspartiene ved neste korsvei.
 
Det hevdes at smerteterskelen er lavere for Frp enn for Høyre i asylbarnsaken, men at heller ikke Erna Solberg er innstilt på å komme KrF og Venstre i møte uten videre.
 
Mens Jan Arild Ellingsen og andre i Frp har lagt mye prestisje i å avvise kravene fra KrF og Venstre, er det også krefter i partiet som er mer pragmatiske til en løsning. De hevder at Frp vil kunne leve med at de aktuelle hjemsendte asylbarna får sine søknader behandlet etter de nye reglene og at de som får gjennomslag hentes tilbake til Norge.

HAR FÅTT SKISSE: KrF-leder Knut Arild Hareide da han var på vei til middagen i kveld. Foto: Nina Hansen
HAR FÅTT SKISSE: KrF-leder Knut Arild Hareide da han var på vei til middagen i kveld. Foto: Nina Hansen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer