I AFGHANISTAN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre den norske soldaten som ble såret i Afghanistan i går. FOTO: FORSVARET/MORTEN S. HOPPERSTAD
I AFGHANISTAN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre den norske soldaten som ble såret i Afghanistan i går. FOTO: FORSVARET/MORTEN S. HOPPERSTADVis mer

Diskuterte fotball på sykesenga

Ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre føler den sårede norske soldaten (28) seg heldig som overlevde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||AFGHANISTAN (Dagbladet): Utenriksminister Jonas Gahr Støre er i Afghanistan.

Her besøkte han i dag den norske soldaten som fredag kveld ble alvorlig såret i et rakettangrep mot den norske basen i Ghormach.

- Jeg har gjort det til en regel å besøke de norske soldatene når jeg er i Afghanistan og vise dem støtte, sier Gahr Støre til Dagbladet.

- Han var heldig Etter besøket forteller utenriksministeren Dagbladet om møtet ved Camp Marmal Lazarett, som drives av tyskerne:

- Det var veldig oppløftende. Det var en sterk og livskraftig 28-åring, som kommer seg, sa Gahr Støre.

Soldatens tilstand er ifølge Forsvaret stabil, og han er utenfor livsfare.

- Han sa han hadde vært veldig uheldig som ble truffet, og veldig heldig som overlevde, sa Gahr Støre.

Diskuterte fotball Gahr Støre takket tyskerne for den medisinske hjelpen overfor den norske soldaten.

Utenriksministeren og den sårede diskuterte forøvrig og norsk fotball, og da spesielt Rosenborg ettersom 28-åringen er trønder.

I tillegg opptok Tour de France dem begge.

Åttende angrep Soldaten ble et tilfeldig offer i det åttende angrepet mot basen hittil i år.

Utenriksministeren haster nå videre til andre møter. Til uka skal han også delta på en større konferanse i Kabul.

- Vårt engasjement i Afghanistan er ett av de viktigste og mest krevende områdene i norsk utenrikspolitikk. Jeg legger derfor vekt på å besøke landet jevnlig, sier Gahr Støre.

Veien videre På Afghanistan-konferansen i Kabul senere i uken møter Gahr Støre den afghanske regjeringen og utenriksministre fra en rekke land. Deres hovedutfordring er veien videre i Afghanistan.

- Kabul-konferansen er viktig fordi den representerer nok et steg på veien mot fullt afghansk eierskap og ledelse av egen sikkerhet og utvikling, sier Gahr Støre.

Norge er i Afghanistan på anmodning fra FNs sikkerhetsråd og afghanske myndigheter. Norge er ifølge Utenriksdepartementet en av de største bidragsyterne til sivil gjenoppbygging med et bidrag på rundt 750 millioner kroner i året.

Dyr kamp Tidligere i dag i presenterte avisa Politiken en oversikt over militære utgifter i Afghanistan.

Her fremgår det at de allierte har brukt 2000 milliarder kroner på ni år med krigføring.

Det er ni ganger så mye som midlene brukt til gjenoppbygging av landet.

- Jeg ser frem til å diskutere det videre samarbeid mellom et Afghanistan i førersetet og med det internasjonale samfunn i en støtterolle. Et av våre klare krav til afghanske myndigheter, er at de må vise vilje til forbedringer i forhold til korrupsjon og styresett, sier utenriksministeren.