Diskuterte tåkelegging av SV-forbindelse

E-poster avslører.

Selvforsvar: Jenteforsvaret, men tette bånd til Sosialistisk Ungdom (SU), holder selvforsvarskurs for jenter på Strømmen videregående skole. Støtten til kursene har de fått fra statsråd Audun Lysbakken (SV) Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
Selvforsvar: Jenteforsvaret, men tette bånd til Sosialistisk Ungdom (SU), holder selvforsvarskurs for jenter på Strømmen videregående skole. Støtten til kursene har de fått fra statsråd Audun Lysbakken (SV) Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) To e-poster til en SV-topp avslører at formålet med å starte Jenteforsvaret var å kunne søke om penger. Det ble også foreslått å bytte ut instruktører for å dekke over SV/SU-tilknytningen.

Torsdag måtte SV-statsråd Audun Lysbakken legge seg flat og beklage for Stortinget hvordan han delte ut 154 000 kroner til organisasjonen Jenteforsvaret, som på søketidspunktet var en undergruppe av Lysbakkens eget ungdomsparti, Sosialistisk Ungdom (SU).

Ingen andre enn Jenteforsvaret og Landsforeningen for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner (LLH) i Sør-Trøndelag ble informert om at det var mulig å søke. Begge søkte og begge fikk penger. Til sammen en halv million kroner til selvforsvarskurs for unge jenter.

Samtidig som departementet behandlet søknaden ble Jenteforsvaret skilt ut og registrert som en egen organisasjon. Likevel har alle styremedlemmene i Jenteforsvaret tillitsverv i SU eller i SV.

Streng beskjed
En e-post Dagbladet har fått tilgang til tyder på at selve formålet med å skille Jenteforsvaret ut fra SU var å kunne søke om offentlige penger. SU har i en årrekke drevet med selvforsvarskurs i egen regi.

Liv-Tone Ruud er både leder i Jenteforsvaret og sentralstyremedlem i SU. I en e-post, datert 28. august 2011, til Lysbakkens statssekretær og tidligere SU-leder Kirsti Bergstø, skriver hun:

«Vi i SU er i gang med å starte en egen organisasjon for feministisk selvforsvar, "Jenteforsvaret", slik at det er lettere å søke på prosjektet. Har du tips til hva en slik søknad bør inneholde?»

E-posten ble ikke journalført i departementet.

- Viser ikke det du skriver at hele formålet med å starte Jenteforsvaret var å søke om penger?
- Nei, formålet var breiere enn det. Vi var jo i et møte med departementet i desember 2010. Der sa de at det ikke vil være noe politisk ungdomsorganisasjon som ville kunne få de pengene. Det var det ikke snakk om, sier Ruud.

Ønsket bredde
En annen e-post tyder på at SU-jentene tydelig så at de nære forbindelsene mellom SU, SV og Jenteforsvaret kunne bli et problem. 11 desember skriver tidligere SU-leder Mali Steiro Tronsmoen til statssekretær Kirsti Bergstø (SV) og ber om råd.

Mottaker: Statssekretær Kirsti Bergstø (SV) fikk eposter fra Jenteforsvaret.   Foto: Berit Roald / Scanpix
Mottaker: Statssekretær Kirsti Bergstø (SV) fikk eposter fra Jenteforsvaret. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

«Bør noen andre enn jeg og Lene komme for å holde kurset, ettersom alle kjenner oss som SV/SU-ere, eller synes dere ikke det spiller noen rolle?», skriver hun.

Heller ikke denne e-posten ble journalført.

- Hvorfor var det så viktig å dekke over forbindelsene med SU og SV?

- Vi har ikke noe ønske om å dekke over noe, men man etablerer en ny organisasjon som man ønsker skal ha stor tillit. Da kan det være et poeng å vise fram andre instruktører. Vi ønsket å vise at dette er en ny organisasjon som vi er opptatt av at skal bli en breiere organisasjon enn tidligere, sier Tronsmoen.

- Men er dere en breiere organisasjon da?

- Jeg synes det er skuffende få andre som vil stille opp på dette og gi av sin fritid for å trygge jenters hverdag.
Helge Skinnes i barne-, likestilling- og inkluderingsdepartementet understreker at de ikke er ansvarlige for formuleringer i innkommende brev. Statssekretær Bergstø var ikke tilgjengelig for kommentar i går.

Avslørte: Dagbladet fortalte i januar hvordan SV-kronprins Audun Lysbakken bevilget 154 000 kroner til sin egen ungdomsorganisasjon i en lukket prosess. Lysbakken har overfor Stortinget siden beklaget prosessen.
Avslørte: Dagbladet fortalte i januar hvordan SV-kronprins Audun Lysbakken bevilget 154 000 kroner til sin egen ungdomsorganisasjon i en lukket prosess. Lysbakken har overfor Stortinget siden beklaget prosessen. Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer