Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Diskuterte utlevering av Moland og French

Jonas Gahr Støre var i natt i samtaler med sin kongolesiske kollega.

I MØTER: Jonas Gahr Støre og Kongos utenriksminister Alexis Tambwe Mwamba diskuterte en utlevering av de to nordmennene. Foto: Ørjan Ellingvåg/DAGBLADET
I MØTER: Jonas Gahr Støre og Kongos utenriksminister Alexis Tambwe Mwamba diskuterte en utlevering av de to nordmennene. Foto: Ørjan Ellingvåg/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Advokat Morten Furuholmen satt i går i møter med Tjostolv Moland (28), Joshua French (27) og en av deres kongolesiske advokater, Guillaume Likwela. Furuholmen er oppnevnt av Fylkesmannen i Akershus, etter at en anonym giver donerte penger til juridisk hjelp til de to nordmennene.

Han uttalte til P4 at Moland og French likevel ikke skulle anke dødsdommen de ble idømt 8. september. André Kibambe, de to nordmennenes kongolesiske hovedforsvarer, sier dette avhenger av de pågående samtalene mellom norske og kongolesiske diplomater.

— I utgangspunktet forandrer vi ikke anken. Vi regner med å fortsette saken. Men vi har hørt at det foregår diplomatiske samtaler, og avventer utkommet av disse, sa Kibambe til Dagbladet sent i går kveld.

Dagbladet avslørte lørdag at president Joseph Kabila har bedt om et eksemplar av dødsdommen, og at norske diplomater var i møter med utenriksminister Alexis Tambwe Mwamba og visejustisminister Odette Kalinda Mitumbala Odya.

- Anken vil gå sin gang
Utenriksminister Mwamba møtte i går kveld Jonas Gahr Støre i New York.

- Anken vil gå sin gang, sier Støre etter møtet.

- Vi vil ikke foreta oss noe før dommen er rettskraftig. Mwamba åpner for å diskutere en utlevering når dommen er rettskraftig, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Han forteller at Mwamba garanterte for de to nordmennenes sikkerhet i sentralfengselet i Kisangani og ellers i Kongo.

AVVENTER SAMTALER: André Kibambe (t.h.), som forsvarer Tjostolv Moland og Joshua French, avventer resultatene av samtaler mellom norske og kongolesiske diplomater før han avgjør om de to skal droppe anken av dødsdommen. Foto: VEGAR K. VATN / Scanpix
AVVENTER SAMTALER: André Kibambe (t.h.), som forsvarer Tjostolv Moland og Joshua French, avventer resultatene av samtaler mellom norske og kongolesiske diplomater før han avgjør om de to skal droppe anken av dødsdommen. Foto: VEGAR K. VATN / Scanpix Vis mer

De norske diplomatene som har vært i samtaler i Kinshasa forsøker å få kongolesiske myndigheter til å droppe tiltalepunktet som går ut på at Moland og French var norske spioner. Støre diskuterte dette med Mwamba i natt, og gjorde klart rede for at de to ikke var i tjeneste for Norge.

- Jeg har også et ID-kort som sier at jeg er utenriksminister. Dette kan ha utløpsdato etter jeg har gått av, illustrerte Støre. Moland og French var i besittelse av ID-kort fra Forsvaret som var gyldige til 2016 da de ble arrestert.

— Vi har saken
Forsvarer André Kibambe utelukker at Furuholmen kan ha noen rolle i en videre rettssak i Kongo.

— Kongolesisk lov åpner for at utenlandske advokater kan forsvare en klient i Kongo. Men dette er en militær rettssak, og jeg kan umulig se for meg at en militær dommer vil godta det. Det er jeg og Likwela som fører denne saken videre, slår Kibambe fast overfor Dagbladet.

French sier selv at de to i utgangspunktet ønsker å anke saken, men at han ikke kunne si noe sikkert.

-Ankeprosessen går videre. Vi har ikke bestemt oss for å trekke anken. Vi får se hva som skjer framover. Du må nesten snakke med Furuholmen om detaljene rundt dette, sa Joshua French til Dagbladet.

Dagbladet forsøkte å få tak i Morten Furuholmen i hele går, og var i kontakt med hans sekretær et tosifret antall ganger. Advokaten selv besvarte ingen av Dagbladets henvendelser på telefon og sms.

AVVISTE ANKE: Morten Furuholmen sa i går morges at Moland og French ikke ville anke dødsdommen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
AVVISTE ANKE: Morten Furuholmen sa i går morges at Moland og French ikke ville anke dødsdommen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling