Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disney-eventyr som krever tålmodighet

MARNE-LA-VALLÉE, Frankrike (Dagbladet): Ta med deg gode sko og en rikelig dose tålmodighet når du skal utforske Disneys rosa verden 40 minutter utenfor Paris sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eva (13) og Benjamin (14) Laading fra Kristiansand var Dagbladets lille, men fornøyelsesparkerfarne ekspertpanel da vi besøkte Disneyland Paris. Med tre besøk bak seg i Disneys franske verden har Eva og Benjamin sin helt klare favoritt: «Space Mountain» er attraksjonen som står øverst på lista hos begge to når de skal velge blant fornøyelsesparkens over femti attraksjoner.

Skjelvende som et aspeløv etter å ha utfordret både fysikk og psyke i noen nervepirrende evighetsminutter, må vi gi dem rett: «Space Mountain» er verd både pengene og ventetida.

Greit med tog

Vi valgte lokaltog da vi skulle ut til parken, og fra Gare de Lyon i Paris sentrum tar det cirka 40 minutter.

Da spaserer du rett over fra togstasjonen i Marne-la-Vallée og inn i Disney-gapet. Togene går hvert 20 minutt, og koster 75 franc tur/retur for både voksne og barn.

Velger du bil, er det rikelig med parkeringsmuligheter utenfor parken, som ligger 32 kilometer øst for den franske hovedstaden.

Kommer du med fly, har onkel Walt sørget for bussforbindelse direkte fra både Charles de Gaulle og Orly.

Unngå billettkø

Da vi var på vår befaring var det skoleferie i Paris, og det ga oss en liten indikasjon på hvor tett med folk det er om sommeren. Franskmennene har så absolutt noe å lære fra Disneys hjemland når det gjelder å organisere køer. Vi begynte vår dag med å stå en svært drøy halvtime for å få kjøpt billetter.

Et godt tips kan være å kjøpe billett før du reiser ut til Marne-la-Vallée. Det kan du for eksempel gjøre på turistkontoret i Paris, som ligger i Avenue de Champs Elysées 127, nesten helt oppe ved Triumfbuen.

Da kan du spasere rett inn i Disneyland når du kommer dit ut, og det sparer du tid på. Køen er nok atskillig lengre enn det vi opplevde når det er høysesong i juli og august.

Plenty

effekter

Eurodisney er en tekkelig rosa drøm som strekker seg over et areal på over 20 kvadratkilometer. Dette inkluderer både hoteller, golfbane, svømmebasseng og ikke minst fornøyelsesparken. Sistnevnte er delt inn i fem forskjellige temaverdener.

Barn mellom tre og elleve år betaler 150 franc for å komme inn, voksne må ut med 195 franc.

Da kan du gjøre det meste av aktivitetene innenfor portene uten å tenke på at du må betale noe mer. I selve fornøyelsesparken er det 35 forskjellige butikker som selger alt som tenkes kan av Disney-effekter, og 29 varianter av spisesteder. Da er sannsynligheten stor for at det flyr flere franc enn dem som går til billetter.

Ta med deg kart

Vel inne i parken kommer vi til Main Street, og spaserer oppover hovedgata med sine mange fristelser. Rett innenfor portene ligger togstasjonen, hvorfra du kan ta toget rundt hele parken. Her ligger også informasjonskontoret, utleie av barnevogner og rullestoler. Parken er grei å forsere både med barnevogn og for rullestolbrukere.

Ta med deg et kart over parken når du går inn, det er en stor fordel for å kunne orientere seg på det enorme området.

Vår tur gikk først forbi Frontierland . Der byr de på «Phantom Manor», spøkelsesslottet som ligger høyt på favorittlista til Eva og Benjamin. For de mindre barna kan «Pocahontas Indian Village» og dyreparken «Critter Coral» være morsomt.

Spaserer du videre til Adventureland, kjenner du deg godt igjen hvis du har sett Indiana Jones-filmene. Så er da også Indiana-Jones-banen et av parkens mer populære eventyr, i hvert fall hvis vi skal dømme etter lengden på køen da vi var der. 70 minutters ventetid kan tære på tålmodigheten hos hvem som helst over 1,40 m, som er minstemålet for å få lov til å være med.

Hei, Mikke

I Fantasyland kjenner du igjen historiene om Tornerose, Snøhvit, Pinocchio og mange andre. Dette er delen av parken hvor de mindre barna finner karuseller og kan ferdes gjennom landskap de kjenner fra eventyrene.

Overalt kan du støte på kjente figurer. Vi traff både Snipp og Snapp og Minni og Mikke spaserende rundt til glede for barna. De tar seg tid til å prate med store og små, og til å være med på bilder slik at ingen noen gang skal kunne tvile på om du virkelig har møtt en av Disneys helter.

Grusomt gøy

Discoveryland er femårsjubilantens svar på Star Wars. Eva og Benjamin har to av sine favoritter i denne delen av parken. Her finner du «Star Tours», et romskip hvor du styrer inn i det tredimensjonale. Et populært sted å stoppe, ventetida var på 60 minutter den dagen vi var i parken.

«Space Mountain» er en berg-og-dal-bane av frykteligste sort. Du fyker først til himmels i det totale mørke, og i løpet av ferden har du blitt med på 360 graders loop og noen svinger som er så krappe at du tror du skal fyke ut i evigheten. Kjempepopulært. Ventetida vår var på 45 minutter. Eva og Benjamin forteller at de gjerne tar den fem ganger på rad når det er lite kø.

Spacemasochisme er så absolutt en spennende ferieopplevelse.

FORAN FAVORITTEN: Søskenparet Benjamin og Eva Laading fra Kristiansand har bodd fire år i den franske hovedstaden ... «Space Mountain» er deres vinner ...
VELVILLIG MIKKE: Vi traff Disney-figurer på vår vandring gjennom parken.