Disneyland-vakt og ni andre dømt etter samuraidrap i Oslo

Tilkalte forsterkninger fra Frankrike og Tyskland til dødelig oppgjør på Kalbakken.

HUGGET MED SVERD OG ØKS: Politiet hadde flere gode tekniske beviser etter det svært brutale drapet.
HUGGET MED SVERD OG ØKS: Politiet hadde flere gode tekniske beviser etter det svært brutale drapet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fem menn er i Oslo tingrett dømt til mellom elleve og fjorten års fengsel for drap etter at Ramanan Vivekananthan (19) ble dødelig skadet av flere hugg med samuraisverd og øks blant annet mot hodet hans utendørs på Kalbakken i Oslo 12. august 2007.

Fem andre menn er dømt til mellom tre og fem års fengsel for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter og med dødsfølge i den samme saken.

«Drapet ble utført på en brutal og hensynsløs måte, av flere i fellesskap, og ved bruk av særlig farlige våpen, og mot en bare 19 år gammel gutt som lå forsvarsløs på bakken», heter det i dommen.

Lang rekke konflikter
Alle de dømte, som er mellom 20 og 31 år gamle er tamiler, og det som framstår som en plutselig tilspissing av mangeårige konflikter skjedde under en hinduistisk festival i Oslo.

På grunn av flere mindre konfrontasjoner i dagene før var tamilske venner fra Frankrike og Tyskland blitt tilkalt og var kommet fram på søndag formiddag. Mannen som ble drapsoffer løsnet skudd med en pistol, noe gjerningsmennene hevder var foranledningen til deres angrep.

Oslo tingrett mener imidlertid at volden avdøde ble utsatt for - slag med balltre, sverd og øks - «gikk langt ut over grensene for den straffrie nødverge og hadde preg av å være en henrettelse».

- I begynnelsen var fornærmede også bevisst og må dermed ha opplevd volden som han ble utsatt for, som uhyre skremmende og smertefull. Han var i realiteten sjanseløs og kunne ikke gjøre annet enn å verge seg mot slagene og huggene, slik skadene på begge underarmer og hender også viser, skriver tingrettsdommer Axel Slettebøe.

Knyttes til fransk bande
De seks norsktamilene som er dømt omtalte i retten seg selv som en «vennegjeng».

Deler av bakteppet for drapet er en knivstikking på Kafé Hyggelig i Groruddalen i februar 2005, og en påfølgende voldsepisode på et fødselsdagselskap i Drammen i april samme år. I tillegg var det episoder på parkeringsplassen ved Stovner fotballbane i mai 2006 og på en tamilsk kulturfest i mai 2007, samt et arrangement på Kjenn skole på Romerike i juni 2007.

Flere av mennene som ble «innkalt» fra utlandet ble av tamiler i Norge omtalt som medlemmer av en gjeng kalt «Jaffna bad boys», noe de selv nekter for.

Samtidig knyttes den dømte hovedmannen til gjengen «Snakes», en kriminell gruppering på over 100 personer startet i Sveits og Frankrike som blant annet skal ha drevet med menneskesmugling og kortsvindel.

På hindufestivalen i forkant av drapet møtte hovedmannen ved en tilfeldighet noen personer som han hadde hatt en konflikt med i Snakes-miljøet i Franrike. Etter dette bevæpnet han seg med tre samuraisverd og en revolver.
Tatt i utlandet
Enkelte av utlendingene flyktet fra Norge etter drapet og ble seinere pågrepet i utlandet på anmodning fra oslopolitiet.

En av dem var ansatt som vekter i Disneyland i Paris da han ble fengslet, ifølge dommen fra Oslo tingrett som ble avsagt i dag.
De andre dømte oppga under rettssaken yrker som kokk, pizzasjåfør, teppelegger, butikkeier og selvstendig næringsdrivende, men flere av dem knyttes altså til kriminelle miljøer med internasjonale forgreininger.

Av dommen går det fram at flere av de tiltalte har endret forklaring underveis, blant annet etter at de er blitt presentert for nye bevis i saken.

Seks av de domfelte anket på stedet, mens fire tok betenkningstid.

Mannen som ifølge retten uten tvil påførte 20-åringen den dødelig hodeskaden, innrømmet forbrytelsen i retten. Derfor, og på grunn av at han bare var 18 år da drapet skjedde, fikk han en strafferabatt på to år, og ble dømt til 13 år i fengsel.

Den drepte var selv med i slagsmålet, og avfyrte skudd som traff en av de drapsdømte i beinet, før han selv ble overfalt og påført de dødelige skadene.