Disse 12 skal knekke regjeringskoden

Partilederne tar med seg to hver.

ALLE VIL I REGJERING: Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF). 
Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
ALLE VIL I REGJERING: Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF). Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre og KrF holder fortsatt døra åpen for at de ikke går inn i regjering, men i stedet velger å påvirke politikken gjennom en samarbeidsavtale.

De fire borgerlige partilederne har nå på plass utvalgene som skal bistå dem når sonderingene starter over helgen.

• KrF leder Knut Arild Hareide får med seg nestleder Dagrun Eriksen og parlamentarisk leder Hans Olav Syversen i sonderingsutvalget.

• Venstre-leder Trine Skei Grande får med seg nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen.

• Også Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen tar med seg begge nestlederne.

Fredag samles Høyres sentralstyre og stortingsgruppe for å avklare hva som er partiets hovedkrav når regjeringsplattformen skal snekres.

Alle stridsspørsmål Målet med sonderingene er å finne ut om det er mulig for de fire partiene å bli enige om hvordan de skal håndtere saker og saksfelt der avstanden er størst mellom dem.

Viser det seg mulig, vil det etter alt å dømme være duket for mer detaljerte regjeringsforhandlinger som i løpet av de neste fire ukene kan resultere i en politisk plattform for en firepartiregjering.

Men tre dager før sonderingene starter, holder lederne i de to sentrumspartiene flere muligheter åpne:

- Regjeringsdeltakelse er en av flere mulige utganger på samtalene, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Han sier KrF også må vurdere andre måter partiet kan forholde seg til en regjering på.

- Jeg er opptatt av at det er politikken - og gjennomslag for KrFs politikk - som avgjør, sier Hareide.

- Målet er alltid å komme i regjering, men samtidig må vi vurdere hvordan vi best kan maksimere den posisjonen velgerne har gitt oss. Det blir en vurdering av hvordan vi skaffer mest gjennomslag for Venstres politikk, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

- Harde tak KrF-lederen sier han er forberedt på lange og harde tak. Samtalene kan komme til å vare lenger enn det som er vanlig ved sonderingssamtaler.

Men samtidig gjør han det klart at hans parti ikke stiller til sonderingene med noe ultimatum. Men:

- Når det gjelder oljeboring i Lofoten og Vesterålen, fattigdomsbekjempelse og landbrukspolitikk vet vi det er betydelig uenighet. Og for oss er det helheten i politikken som avgjør. Derfor vil vi ikke stille ultimatum på en enkelt sak, forklarer KrF-lederen.

Ikke ultimatum Grande bekrefter at Venstre ikke stiller til samtalene med ultimatum, verken når det gjelder oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, en mer liberal asyl- og innvandringspolitikk, at handlingsregelen skal følges eller noen av de andre sakene som er viktige for partiet.

- Det handler om en helhet i klima- og miljøpolitikken og behovet for et taktskifte. Vi har fått et mandat fra velgerne til å vri politikken i en grønnere retning, fastslår partilederen.

- Vi har et mål. Det er å presse politikken så langt mot sentrum som mulig. Venstre og KrF kommer naturligvis også til å snakke sammen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.(©NTB)