Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Disse 12 truslene kan gjøre at verden går under

Frykter atomkrig, supervulkaner, kunstig intelligens og pandemier.

NATURKATASTROFE: Mange mener at en katastrofal astroide alene drepte dinosaurene da den dundret inn i jorda rett utenfor Yucatan-halvøya og lagde et 180 kilometer bredt krater for 65 millioner år siden. At en astroide skal treffe jorda, trekkes i en ny rapport fram som en av truslene som kan gjøre at jorda går under. Illustrasjon: NTB Scanpix
NATURKATASTROFE: Mange mener at en katastrofal astroide alene drepte dinosaurene da den dundret inn i jorda rett utenfor Yucatan-halvøya og lagde et 180 kilometer bredt krater for 65 millioner år siden. At en astroide skal treffe jorda, trekkes i en ny rapport fram som en av truslene som kan gjøre at jorda går under. Illustrasjon: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Global Challenges Foundation har sammen med Universitetet i Oxford laget en oversikt over de tolv største truslene mot vår sivilisasjon.

De innleder truslene med et sitat fra den britiske politikeren William Wilberforce: «Du kan velge å se bort, men du kan aldri igjen si at du ikke visste». De tegner et dystert bilde av de utfordringene de mener vi står overfor.

- Med et slikt fokus kan det overraske noen lesere at rapportens viktigste mål er å inspirere til handling og dialog, skriver forfatterne.

Dette truer oss nå 1. Ekstreme klimaendringer
Dagbladet har tidligere, med en av Norges fremste klimaforskere, pekt ut de fem største klimakrisene vi står overfor nå. FNs femte store hovedrapport, som kom i fjor, tegnet et alvorlig bilde av situasjonen.

Forfatterne av rapporten mener konsekvensene av ekstreme klimaendringer kan gi en global konflikt og muligens føre til sivilisasjonens undergang.

FRYKTER SUPERVULKANER:  Dette bildet ble tatt 18. oktober 2014, da lava og aske spydde ut av krateret på Mount Sinabung-vulkanen på Sumatra. Foto: Sutanta Aditya / AFP Photo / NTB Scanpix
FRYKTER SUPERVULKANER: Dette bildet ble tatt 18. oktober 2014, da lava og aske spydde ut av krateret på Mount Sinabung-vulkanen på Sumatra. Foto: Sutanta Aditya / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

2. Atomkrig
Det ryktes at Nord-Korea har fått liv i en atomreaktor og atomkrangelen raser fortsatt mellom USA og Iran. Flere hundre tusen mennesker ble drept da USA slapp atombomber på Hiroshima og Nagasaki i 1945. Siden har ikke våpnene blitt brukt i en konflikt.

- Men fordi de er ekstremt mektige våpen og kan føre til ødeleggelse over hele verden, så har muligheten for atomkrig en stor effekt på internasjonal politikk, skriver forfatterne i rapporten.

3. Økologisk katastrofe
Her advarer de mot mulig masseutryddelse av arter, etter en drastisk og eller permanent endring i et økosystem. I ytterste konsekvens mener de at det kan ende i massedød og sivilisasjonens undergang.

- Utryddelsen av arter foregår i betydelig høyere hastighet i forhold til historisk data, skriver forfatterne.

EN GLOBAL PANDEMI:  En doktor sjekker her pasienter for symptomer under svineinfluensautbruddet i Mexico City i 2009. En pandemi er en sykdom som sprer seg over svært store områder og smitter mange, og rapporten mener at en slik kan føre til verdens undergang. Foto: Luis Acosta / AFP Photo / NTB Scanpix
EN GLOBAL PANDEMI: En doktor sjekker her pasienter for symptomer under svineinfluensautbruddet i Mexico City i 2009. En pandemi er en sykdom som sprer seg over svært store områder og smitter mange, og rapporten mener at en slik kan føre til verdens undergang. Foto: Luis Acosta / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

4. En global pandemi
En pandemi er en sykdom som sprer seg til veldig store områder, kanskje over flere verdensdeler, og som smitter veldig mange mennesker. Ett eksempel på dette er influensaepidemien spanskesyken, som herjet fra 1917 til 1920.

5. At de globale systemene kollapser
Her mener de for eksempel en svært alvorlig økonomisk depresjon, med mange konkurser og høy arbeidsledighet.

- Økonomisk kollaps følges ofte av sosialt kaos, opprør og noen ganger av at lov og orden bryter sammen, skriver forfatterne.

Eksogene risikoer 6. Asteroider
- Asteroider har ført til alvorlige tilfeller av utryddelse opp gjennom jordas historie, skriver forfatterne, og peker blant annet på asteroiden som kan ha bidratt til at dinosaurene og 75 prosent av jordas arter døde ut.

7. Supervulkaner
En av de supervulkanene som følges tettest i dag, ligger i Yellowstone. Forfatterne mener at sivilisasjonen kan gå under dersom en slik vulkan får et alvorlig utbrudd. 

- Utbruddet som formet De sibirske trappene var en av de største i historien. Det ble umiddelbart fulgt av den mest alvorlige bølgen av utryddelse i planetens historie, skriver forfatterne.

Nye risikoer 8. Syntetisk biologi
Syntetisk biologi er en gren innen genteknologien som gjør det mulig å skape syntetisk liv.

Men det forfatterne i rapporten frykter, er at dette skal bli brukt med onde hensikter, som for eksempel i bioterrorisme. Eller til å utvikle et patogen, altså noe som forårsaker sykdommer, som rettes mot mennesket eller noe vi er avhengige av.

- Som for eksempel ris, som står for 20 prosent av alle kaloriene vi mennesker får i oss, skriver forskerne.

9. Nanoteknologi
Nanoteknologi blir ofte presentert som en problemløser. Men forskerne peker også her på medaljens bakside.

De frykter for eksempel at små grupper i framtida, for eksempel, skal kunne produsere store mengder våpen. Eller at nanoteknologi kan spille en ny rolle i produksjonen av atomvåpen.

10. Kunstig intelligens
I 1997 slo IBMs supermaskin Deep Blue regjerende verdensmester i sjakk, Garry Kasparov, over seks partier. Det markerte en milepæl for kunstig intelligens.

Forfatterne frykter at vi skal utvikle noe som vi ikke klarer å kontrollere. Og at en kunstig intelligens «trolig vil jobbe for å øke sin egen intelligens og da få maksimalt med ressurser».

11. Usikre risikoer

Her har de samlet ting som de mener kan høres latterlige ut, men som de mener er en risiko likevel.

ATOMKRIG:  Dette bildet viser den amerikanske atombomben treffe Hiroshima i 1945.  Foto: U.S. AIr Force / Reuters / NTB Scanpix
ATOMKRIG: Dette bildet viser den amerikanske atombomben treffe Hiroshima i 1945. Foto: U.S. AIr Force / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Mange av dagens risikoer kan ha hørtes latterlige ut i fortida, skriver forfatterne.

De mener altså at de må regne med slike «usannsynlige» risikoer. Som at noen utvikler et forurensende stoff som gjør menneskerasen steril.

- Kan PC-spill bli så avhengighetsskapende at folk heller vil dø enn å slutte å spille?, spør forfatterne.

Global politikk-risiko 12. At framtidig global politikk er dårlig
- Det er to hovedområder i styringskatastrofer: Å unnlate å løse et stort løsbart problem og å aktivt forårsake enda verre utfall, skriver forfatterne.
Kall det gjerne dommedagsprofetier. Global Challenges Foundation har sammen med universitetet i Oxford skrevet en rapport i caps lock. I 2012, da Maya-kalenderen endte, så spredte det seg et hysteri i flere land på grunn av tanken på dommedag.

Forfatterne mener ikke at noen av de ovennevnte truslene vil få sivilisasjonen til å gå under akkurat nå. Og mye av arbeidet med å velge ut de tolv truslene preges av usikkerhet.

Les hele rapporten her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!