Disse 13-åringene ble nektet å delta på Norway Cup

Så ringte Dagbladet UDI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For første gang siden USA invaderte Irak i 2003, inviterte Norway Cup i år et irakisk lag til å delta. 

13-åringene fra fotballaget Najaf var de heldige, og gledet seg veldig til å konkurrere med barn fra hele verden.

Å komme til Norge er imidlertid lettere sagt enn gjort. 

Barna måtte betale en avgift på 1000 kroner hver. De måtte selvfølgelig skaffe seg egne pass, og sende kopi av disse til UDI. Fotballministeriet i Irak har sendt en bekreftelse på at de garanterer for utgifter til reise og opphold, og til slutt har fotballforbundet i Irak sendt en bekreftelse på at reisen er godkjent av dem. 

Ikke nok

Frustrasjonen var derfor stor i NorwayCup-leiren da de fikk beskjed om at dette ikke var nok.

- UDI frykte at barna skulle hoppe av og bli igjen i Norge. Derfor krevde de i tillegg at vi måtte fylle ut et garantiskjema for hver av spilleren, forteller informasjonsansvarlig Lucy Thoresen.

I garantiskjemaet måtte NorwayCup-ledelsen blant annet garantere at de ville betale for hjemreise og opp til tre ledsagere hvis dette ble påkrevd. De måtte også garantere at de kjenner hver av de besøkende.

NORWAY CUP:  Her leker Fyllingen seg på Ekebergsletta i fjor. Den internasjonale fotballturnering for ungdom har blitt arrangert hvert år siden 1972. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
NORWAY CUP: Her leker Fyllingen seg på Ekebergsletta i fjor. Den internasjonale fotballturnering for ungdom har blitt arrangert hvert år siden 1972. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Det sier seg selv at vi ikke kan skrive under på dette, sier en Thoresen til Dagbladet.no, som er oppgitt over det hun oppfattet som forskjelsbehandling av det irakiske laget.

Slapp skjema
Etter at Dagbladet.no tok kontakt med UDI tok det imidlertid ikke langt tid før garantiskjemaet var unødvendig.

- Jeg har undersøkt saken med leder for fagavdelingen Anne Kari Kolstrøm. Hun beklager dette og sier at det skyldes at vi har gjort en feil. Kolstrøm har allerede tatt kontakt med Norway Cup for å ordne opp, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Lorange i UDI til Dagbladet.no.

Dermed kan fotballaget sannsynligvis komme til Ekebergsletta likevel.

- Det er jo ille når man ikke når igjenom. Men jeg vil ikke kritisere UDI. Nå blir det mye lettere, så nå er jeg bare glad, sier Thoresen til Dagbladet.no.

Hun er likevel oppgitt over hvor vanskelig det har blitt å skaffe visum til de rundt 30 lagene fra utviklingsland som hvert år deltar på fotballcupen.

- Jeg har jobbet med dette i 30 år. Etter Schengen-avtalen er det blitt veldig mye vanskeligere. Selv nå som UDI i Norge er positive kan alle land i Europa stoppe innreisen. Vi har opplevd dette tidligere. Visumprosessen er blitt veldig tungvin, sier Thoresen.

På grunn av hets og støtende kommentarer ser Dagbladet.no seg nødt til å stenge debatt på denne saken.

Disse 13-åringene ble nektet å delta på Norway Cup
GUTTER 13: Fotballaget Najaf kommer forhåpentligvis til å spille ball på Ekerbergsletta i sommer.
LETTET: Informasjonsansvarlig ved Norway Cup Lucy Thoresen.