KAN DOBLE SEG PÅ BØRSEN: Sparebank 1 Markets merker en større interesse for IT-aksjer på Oslo Børs. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.
KAN DOBLE SEG PÅ BØRSEN: Sparebank 1 Markets merker en større interesse for IT-aksjer på Oslo Børs. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.Vis mer

Aksjekjøp:

- Disse aksjene kan doble seg

Analytiker sammenligner IT-aksjer med laks.

(Finansavisen): De ti beste IT-aksjene på Oslo Børs har steget 30-70 prosent i 2017, skriver Finansavisen.

Asetek viser vei med 64 prosent oppgang siden nyttår, like foran Zalaris med 63 prosent.

- Trykket er enormt

Analytiker Petter Kongslie hos Sparebank 1 Markets hevder overfor avisen at flere, store børsnoteringer har økt interessen for sektoren.

- Trykket er enormt og veksten bra i det underliggende markedet. Det ser man blant annet med digitalisering, IoT (internet of things), big data, skytjenester og flere andre trender som gjør sektoren interessant, sier han.

Fire IT-selskaper har blitt børsnotert i 2017: Evry, Webstep, Crayon og Infront.

Sparebank 1 Markets har vært med i tilretteleggingen av tre av disse.

Deler markedet i to

Kongslie foretrekker ifølge Finansavisen å dele det norske IT-markedet i to.

På den ene siden er enkeltselskaper som Link Mobility, Q-Free, Nordic Semiconductor, Kongsberg Automotive, Zalaris, Thin Film, Medistim og Tomra, som opererer uavhengig av hverandre og som lykkes hver for seg hvis de slår gjennom i sine sluttmarkeder.

- På den andre siden har du selskaper som er en renere eksponering mot megatrenden digitalisering, som blant annet Webstep, Crayon, Evry, Atea, Bouvet, Itera, Data Respons og Digiplex, sier Kongslie.

- Det vi merker oss, er at flere og flere investorer trekker mot og ønsker å være eksponert mot digitaliseringstrenden og den siden av IT-markedet, fortsetter analytikeren overfor avisen.

Sammenligner med laks

Den delen av IT-sektoren som gir eksponering mot digitalisering, mener Kongslie kan sammenlignes med for eksempel laks.

- Hvis lakseprisen stiger, trekker den med seg alle lakseselskapene, men noen stiger mer enn andre. Hvis digitaliseringstakten øker, som følge av blant annet økt skypenetrasjon, så vil alle selskapene eksponert mot denne delen av IT-markedet stige, men noen mer enn andre, sier han til Finansavisen.

To doblingskandidater

Kongslie er overfor avisen tydelig på hvor man skal være eksponert i 2018.

- Basert på det vi ser og vår tolkning av markedet, foretrekker vi IT-tjeneste- og -konsulentselskaper som Webstep, Bouvet og Data Respons, samt programvareeksperter som Crayon, sier han.

- Men vi er også veldig positive til flere selskaper innenfor «special cases»-delen av markedet, som blant annet Link Mobility og Kongsberg Automotive. Begge er potensielle doblingskandidater, avslutter Kongslie overfor Finansavisen.

Andre økonominyheter:
- Norwegian-aksjen kan eksplodere, eller gå i null
Magnus Carlsen jakter 41 millioner kroner​