Disse avgjør Hillarys skjebne

Dagbladet.no var med Gail (56) og Morrow (67) på dør-til-dør-aksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DELAWARE COUNTY/PHILADELPHIA (Dagbladet.no): I dag kan være vinn eller forsvinn for Hillary i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat.

Hun er avhengig av å vinne stort i Pennsylvania, helst med tosifret margin på Obama, om hun fortsatt skal ha noen som helst sjanse.

Både i går og i dag har hundrevis og tusenvis av frivillige stått i veikryss med plakater, ringt hjem til folk og banket på dørene deres for at de skal komme seg ut og stemme.

Mindre enn 12 timer før valglokalene i Pennsylvania åpner, besøkte Dagbladet.no Obama-kampanjens hovedkvarter i Philadelphia, og var med da Hillary-tilhengere i Delaware county, en halvtimes kjøretur utenfor byen, dro ut på stemmesanke. 

Delaware kan avgjøre

I et lite toetasjers hus langs East Baltimore Avenue i Delaware gjøres de siste hektiske forberedelsene før folk skal ut i nabolagene og bringe Hillarys budskap hjem på døra til folk.

Kongressmedlem Joe Sestak holder til i samme bygg. Den pensjonerte admiralen har tidligere sagt at den som vinner Delaware kan komme til å vinne hele delstaten.

Mens Joe Sestak sitter på telefonen, forklarer hans bror, Richard Sestak hvorfor Delaware spiller en så avgjørende rolle under valget.

JEG LOVER: Charles Doroughty (70) lover Hillary-medarbeiderne Gail Pontuto (56) og Morrow Ziff (67) at han skal gå og stemme på henne. Foto: Sun Heidi Sæbø
JEG LOVER: Charles Doroughty (70) lover Hillary-medarbeiderne Gail Pontuto (56) og Morrow Ziff (67) at han skal gå og stemme på henne. Foto: Sun Heidi Sæbø Vis mer

- Philadelphia og de fire sørvestlige forstedene til Philadelphia utgjør cirka 40 prosent av de 103 delegatene i Pennsylvania. Obama kommer til å vinne Philadelphia fordi det er en stor andel afroamerikanere der. Derfor blir det ekstra viktig å vinne distrikter som Delaware, som alene gir sju delegater.

- Utfordringen er imidlertid at demografien passer både Obama og Clinton, forklarer Richard til Dagbladet.no.

Demografisk floke

Delaware er som Pennsylvania i konsentrert form. Like sammensatt demografisk og derfor like klin umulig å drive valgkamp i.

Her er 11 universiteter og høyskoler. Studentene og de velutdannede gir Obama et godt velgergrunnlag. Men i Delaware er det også et stort innslag av folk med irsk og katolsk bakgrunn, noe som trekker i Hillarys favør. Det samme gjelder den store andelen hvite, eldre arbeiderklassevelgere.

I hele etterkrigstida har republikanerne hatt et fast grep om Delaware. De siste årene har imidlertid dette endret seg. I 2004 vant Bushs motkandidat John Kerry her, og nåværende kongressmedlem Joe Sestak seiret over republikaneren Curt Weldon i 2006.

Venninnene Gail Pontuto (56) og Morrow Ziff (67) var svært delaktige i de seirene. De oppsøkte tradisjonelt republikanske strøk og ba folk stemme annerledes. Ikke sjelden fikk de døra slengt i ansiktet.

- Det er det som gjør at jeg fortsetter med dette. Det at vi faktisk kan endre noe, sier Gail, og samler sammen valgkampmaterialet hun skal ha med seg ut.

Disse avgjør Hillarys skjebne

På veggen bak henne henger en håndskrevet plakat med lyntips til hvordan hun og de andre skal gå fram når de banker på hjemme hos folk.

«Mål: Snakke med så mange Pennsylvania-velgere som mulig. Fortell dem hvorfor du støtter Hillary (…) Tips: Vær alltid positiv. Ikke start en debatt med politiske motstandere..» står det blant annet på plakaten.

- Det beste ved vårt politiske system

På kjøreturen bort til husnumrene Gail og Morrow har fått tildelt, passeres villabebyggelse, gamle murhus og mer beskjedne nabolag der Obama-plakatene står på rekke og rad på gressplenen foran husene.

- Hvorfor jobber dere som frivillige for Hillary?

- Vel, først av alt skylder jeg å gjøre oppmerksom på at jeg er en politisk junkie, sier Gail, og ler.

- Jeg har drevet med dette siden 1972. Og det du ser nå er det beste ved vårt fantastiske, men uoversiktlige politiske system. Det er et nedenfra-og-opp-system. Det krever bare at folk engasjerer seg, mener hun.

Og hvorfor Hillary denne gangen?

- Hillary fikk hard medfart i mediene da hun var i Det hvite hus. Hun var en førstedame som ville mye, og hun lykkes ikke alltid. Men jeg tror hun har lært av de erfaringene. Hun vet hvordan hun skal gå fram for å til ting, sier Gail.

Og Obama?

- Jeg liker Obama kjempegodt. Jeg gjør det. Og som barn av 60-tallet har jeg hele tiden hatt sansen for det revolusjonære. Jeg tror likevel han blir en politisk lettvekter. Han mangler erfaring.

- That\'s none of your business!

Vel framme i Ridley, et kvarters kjøretur unna distriktshovedstaden Media, begynner Gail og Morrow å banke på dører i det stille nabolaget.

Første stopp er hos Charles Dougherty (70).

- Jada! Jeg skal stemme på Hillary, sier han, og får Hillary-brosjyren i hånda før han lukker døra.

På de andre husnumrene i gata må Gail og Morrow tidvis nøye seg med stengte dører, intetsigende skuldertrekk, bjeffende hunder og:

- That’s none of your business!

- Det minner meg om da jeg var her for å få folk til å stemme på Kerry, sier Morrow, og humrer.

Mange av navnene på lista er merket «PERS». Det betyr «needs to be persuaded» eller trenger å overtales. De siste meningsmålingene i Pennsylvania har vist at nesten ti prosent av velgerne ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på.

Det er disse velgerne Gail og Morrow forsøker å overtale.

- Har revitalisert politikken

Halvannen time og 23 husdører senere er det på tide å pakke sammen. Det er mindre enn 12 timer til de to frivillige valgkampmedarbeiderne skal åpne valglokaler i distriktet.

- Denne gangen blir det virkelig spennende. Obama-Clinton-feiden har virkelig revitalisert politikken. Fått folk til å engasjere seg, sier Gail på vei tilbake til hovedkvarteret i Delaware.

Hun mener det amerikanske folket har sovet bak rattet de siste årene og har seg selv å takke for den økonomiske og politiske miseren landet står oppi.

- Uansett hvordan det går med valget i Pennsylvania - hvis ikke demokratene klarer å vinne i november. Når skal vi da noen gang klare det? spør Gail, når hun tar farvel med Dagbladet.no.

DEN VEIEN...: Gail og Morrow studerer kjøreruta, og er nesten enige om hvilken retning de skal ta videre.
<B>IKKE SIDEN KENNEDY:</B> Sandra Dean (69) sammen med hunden Max (2) på Obamas hovedkvarter i Philadelphia. - Jeg har ikke jobbet som frivillig valgkampmedarbeider siden Kennedy, sier Sandra til Dagbladet.no.
HEKTISK: Det var høy aktivitet da Dagbladet.no besøkte Obamas hovedkvarter i Philadelphia. Obama-kampanjen hadde flere hundre frivillige ute i byens gater i går.
HUN ER KVINNEN: Jennifer Smith (38) sier hun stemmer Hillary fordi hun er den beste kvinnen for jobben.