Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse avgjør Treholts skjebne

Bare én av ti begjæringer om gjenopptakelse fører fram.

GJENOPPTAKELSESKOMMISJONEN: Tre av de fem faste medlemmene i kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. F.v. fast medlem Birger Arthur Stedal, Leder Helen Sæter, til høyre nestleder Gunnar K. Hagen.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
GJENOPPTAKELSESKOMMISJONEN: Tre av de fem faste medlemmene i kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. F.v. fast medlem Birger Arthur Stedal, Leder Helen Sæter, til høyre nestleder Gunnar K. Hagen.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken 13.30 i dag, offentlggjør Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker om Treholt saken skal gjenopptas.

Treholt har flere ganger tidligere begjært saken gjenopptatt, uten hell, senest i 2008.

Skulle gjenopptakelseskommisjonen denne gang velge å ta begjæringen om gjenoptakelse til følge, vil saken sendes tilbake til Høyesteretts kjæremålsutvalg, som vil utpeke en lagmannsrett, ettersom Treholts rettskraftige dom kom i lagmannsretten.

Fem personer avgjør Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker er et uavhengig organ, som tar stilling til om en person som har blitt domfelt skal få en ny behandling i retten.

I kommisjonen sitter fem personer som avgjør Treholt-sakens videre skjebne.

Kommisjonen er oppnevnt av regjeringen (Kongen i statsråd), og har fem faste medlemmer. Det er for tiden tidligere tingrettsdommer i Halden tingrett, Helen Sæter, som leder kommisjonen.

Én av ti gjenåpnes Siden oppstarten av kommisjonen 1. januar 2004, hadde komisjonen ved siste årsskifte mottatt til sammen 1184 begjæringer om gjenopptakelse. 120 saker er blitt gjenåpnet.

Mange av de gjenopptatte sakene er såkalte ankenektelsessaker, der domfelte er blitt nektet å anke sine saker til høyere rettsinstans.

I løpet av de siste årene har både Fredrik Fasting Torgersen, Lars Grønnerød og Viggo Kristiansen begjert sine saker gjenopptatt. De har alle fått avslag.

Eksempler på saker som er gjenopptatt, er Fritz-Moen saken, der Fritz Moen i ettertid ble frikjent for dobbeltdrapet han ble dømt for.

Våren 1978 ble han dømt for drapet på Torunn Finstad, og høsten 1981 ble han dømt for drapet på Sigrid Heggheim.

Han ble først frikjent for det ene drapet i 2004, og for det andre etter sin død i 2006, etter at en 67 år gammel mann på sitt dødsleie i desember 2005 hadde tilstått begge drapene.

Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelser finner du her.

PRØVER IGJEN: Spiondømte Arne Treholt får i dag svar på om saken hans gjenopptas. Han har tidligere begjert gjenopptakelse hos kommisjonen, uten hell. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
PRØVER IGJEN: Spiondømte Arne Treholt får i dag svar på om saken hans gjenopptas. Han har tidligere begjert gjenopptakelse hos kommisjonen, uten hell. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer