- Disse bandene truer viktige verdier i det norske samfunnet

- Det er sjokkerende å lese om forholdene disse menneskene lever under, sier LO-leder Gerd Kristiansen om Dagbladets avsløringer.

- TRUER NORSKE VERDIER: - Disse bandene truer viktige verdier i det norske samfunnet, sier LO-leder Gerd Kristiansen. Hun er rystet over Dagbladets avsløringer den siste uka. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
- TRUER NORSKE VERDIER: - Disse bandene truer viktige verdier i det norske samfunnet, sier LO-leder Gerd Kristiansen. Hun er rystet over Dagbladets avsløringer den siste uka. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Disse bandene truer viktige verdier i det norske samfunnet, sier LO-leder Gerd Kristiansen. Hun er rystet over Dagbladets avsløringer den siste uka.

- Artiklene viser at kriminelle miljøer har fått innpass i det norske samfunnet. Hvis man ikke stopper dette vil det kunne true den norske modellen, sier Kristiansen.

LO-lederen peker på hvordan disse miljøene presser ut de seriøse aktørene, og svekker lønns- og arbeidsvilkår i hele bransjer.

36 KRONER I TIMEN: Lørdag skrev Dagbladet om arbeidsforholdene til de rumenske steinleggerne som jobber for de irske bandene. I artikkelen forteller de at rumenske arbeiderene at de tjener 36 kroner i timen og at de må vaske seg på McDonalds. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET
36 KRONER I TIMEN: Lørdag skrev Dagbladet om arbeidsforholdene til de rumenske steinleggerne som jobber for de irske bandene. I artikkelen forteller de at rumenske arbeiderene at de tjener 36 kroner i timen og at de må vaske seg på McDonalds. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET Vis mer

Les også: «- Vi blir trakassert»

- Sager over grenen - Når man kjøper tjenester fra mennesker som blir underbetalt og utnyttet så sager vi over den grønne grenen vi selv sitter på. Vårt samfunn er basert på ordnede lønns og arbeidsvilkår, og norske husholdninger har tatt opp lån basert på dagens lønnsnivå. Hvis useriøse aktører presser lønninger og arbeidsvilkår ned vil det til syvende og sist også ramme norske arbeidstakere, sier Kristiansen.

Den siste uken har Dagbladet avslørt de irske bandenes ville luksus, hvordan irske steinleggere driver med utpressing, skattejuks, bedrageri og grov sosial dumping.

Les også: «Biler, slott og stabler med cash viser asfaltbandenes ville luksusliv»

- SJOKKERENDE: - Det er sjokkerende å lese om forholdene disse menneskene lever under. Når vi, for å spare penger, bruker utenlandske renholdere, bilvaskere, steinleggere eller au pairer, må man spørre seg om vi er blitt for materialistiske, sier LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
- SJOKKERENDE: - Det er sjokkerende å lese om forholdene disse menneskene lever under. Når vi, for å spare penger, bruker utenlandske renholdere, bilvaskere, steinleggere eller au pairer, må man spørre seg om vi er blitt for materialistiske, sier LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

Ifølge Kripos bruker de irske miljøene pengene de tjener fra sosial dumping, bedrageri og utpressing i Norge til å finansiere kriminalitet i andre land. Disse gruppene er også involvert i menneskehandel, sosial dumping og hvitvasking.

Les også: «Asfaltbandene kidnapper norske barn og mødre» (krever abonnement)

Tjener 36 kroner i timen Lørdag skrev Dagbladet om arbeidsforholdene til de rumenske steinleggerne som jobber for de irske bandene. I artikkelen forteller de at rumenske arbeiderene at de tjener 36 kroner i timen og at de må vaske seg på McDonalds. Kristiansen berømmer Dagbladet for å sette fokus på de kriminelle miljøene som stadig får mer innpass i det norske arbeidslivet.

- Det er sjokkerende å lese om forholdene disse menneskene lever under. Når vi, for å spare penger, bruker utenlandske renholdere, bilvaskere, steinleggere eller au pairer, må man spørre seg om vi er blitt for materialistiske, sier LO-lederen.

- Moralsk ansvar - Vi må tenke på det moralske ansvaret vi har for de som har mindre enn oss selv, sier Kristiansen.

BARNEARBEID: Sist fredag skrev Dagbladet om en tolvåring som jobbet for steinleggere i villastrøket i Bærum. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG / DAGBLADET
BARNEARBEID: Sist fredag skrev Dagbladet om en tolvåring som jobbet for steinleggere i villastrøket i Bærum. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG / DAGBLADET Vis mer

Hun peker på at LO historisk har tatt solidarisk ansvar for de som har minst i samfunnet.

- Den økonomiske utviklingen i Europa er skremmende, og da er det viktig at vi som sitter på den grønne gren viser solidaritet med resten av Europa, og ikke utnytter de som kommer hit på grunn av den vanskelige situasjonen, sier Kristiansen.

Hun peker også på at å kjøpe tjenester fra mennesker som er underbetalt - til syvende og sist vil skade oss selv.

- Vi må ikke la de kriminelle etablere seg innenfor det norske arbeidslivet, sier LO-lederen.
 

Slavearbeidere Søndag fortalte Dagbladet at politiet fant slavearbeidere i oppkjørselen til en millionær på Oslo Vest. De siste årene har Dagbladet avdekket hvordan flere bransjer har opplevd et sterkt press fra useriøse aktører som bedriver sosial dumping.

MENER HAN BLIR TRAKASSERT:  Politi og arbeidstilsyn slår til mot arfaltarbeidere i Holtveien på Nordstrand i Oslo. Iren, Andrew Cash i midtenstår bak firmaet som utfører arbeidet.Hans medhjelper til venstre. Den irske steinleggeren hevder seg trakassert, etter at Arbeidstilsynet stoppet firmaet hans. Kunden som kjøpte tjenestene sier han er oppgitt og redd. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
MENER HAN BLIR TRAKASSERT: Politi og arbeidstilsyn slår til mot arfaltarbeidere i Holtveien på Nordstrand i Oslo. Iren, Andrew Cash i midtenstår bak firmaet som utfører arbeidet.Hans medhjelper til venstre. Den irske steinleggeren hevder seg trakassert, etter at Arbeidstilsynet stoppet firmaet hans. Kunden som kjøpte tjenestene sier han er oppgitt og redd. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

28. april skrev Dagbladet om funn Arbeidstilsynet og de andre offentlige etatene gjorde etter en aksjon mot Lambertseter bilpleie. Blant søppel, plastposer og møkk bodde det flere afghanske asylsøkere som jobbet på bilverkstedet.

En uke senere var Dagbladet med da politiet aksjonerte mot en annen bilpleieforetning. Det endte med at to personer ble arrestert, mistenkt for å ha utnyttet sårbare mennesker og fått dem til å jobbe 12-timersdager for bare 33 kroner i timen.

- Dumping av verste sort - Dette er sosial dumping av verste sort, og vi kan få mer av det med en brogerlig regjering. Den rødgrønne regjeringen har hele tiden vært villig til vedta de tiltakene vi trenger for å bekjempe sosial dumping, mens de borgerlige har stemt imot viktige deler av dette. Det bør folk tenke på før de velger hvilket parti de skal stemme på, sier Kristiansen.

- Utviklingen har skjedd under syv år med rødgrønt styre. Bør ikke de ta ansvaret for utviklinga?

REKRUTTERES: Det som sannynligvis er irske steinleggere møtte øst-europeiske arbeidere på parkeringsplassen på sjøsiden av Oslo sentralbanestasjon. Politiet bekrefter at det i hovedsak er rumenere som rekrutteres til arbeid her. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
REKRUTTERES: Det som sannynligvis er irske steinleggere møtte øst-europeiske arbeidere på parkeringsplassen på sjøsiden av Oslo sentralbanestasjon. Politiet bekrefter at det i hovedsak er rumenere som rekrutteres til arbeid her. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

- Vi er fornøyd med de rødgrønnes innsats. Da Jens Stoltenberg talte under LO-kongressen kom han med den tredje handlingsplanen mot sosial dumping. Han lovte at han ville komme med en fjerde og en femte handlingsplan hvis det ble nødvendig, sier Kristiansen.

- Dette er mennesker vi trenger - Vi trenger arbeidsinnvandring. Dette er mennesker vi trenger. Men da er det viktig at de ikke blir en ny underklasse, men deltar i arbeidslivet under de samme vilkårene som resten av oss, sier Kristiansen.

Når Kroatia blir EU-medlem fra 1. juli, ønsker LO en overgangsordning som skal gjelde i sju år. Ikke for å stoppe arbeidsinnvandringen, men for å sikre at de som kommer, har skikkelig lønns- og arbeidsvilkår.

- Vi har et fritt arbeidsmarked innenfor EØS. Vår jobb er å sørge for skikkelig lønns- og arbeidsvilkår for de som kommer, slik at vi unngår slike tilstander som Dagbladet har avdekket, sier Kristiansen.

- Disse bandene truer viktige verdier i det norske samfunnet