Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse barna ble Anundsen varslet om. Sendt ut likevel

Har kastet ut treåring som er født i Norge. Og resten av søsknene.

ASYLBRÅK: Justisminister Anders Anundsen (Frp) har gjentatte ganger offentlig bedyret at regjeringen ikke prioriterer å sende ut asylbarn som har bodd lenge i landet. Likevel har det skjedd. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ASYLBRÅK: Justisminister Anders Anundsen (Frp) har gjentatte ganger offentlig bedyret at regjeringen ikke prioriterer å sende ut asylbarn som har bodd lenge i landet. Likevel har det skjedd. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «En familie på seks, bestående av far, mor og fire barn på hhv. 11, 8, 6 og 0 år (4mnd) er planlagt pågrepet av Sør-Trøndelag politidistrikt, lørdag 20. september 2014 på Jarlen mottak. De skal samme dag transporteres med bil fra Jarlen til Oslo og innsettes på Trandum. De skal uttransporteres uledsaget til Kabul søndag 21. september 2014», heter det i et PU-dokument Dagbladet har fått tilgang til.

Foreldrene og de tre eldste barna søkte asyl i Norge 4. august 2010, altså for drøyt fire år siden, men den afghanske familien har siden fått avslag på opphold, og avslag på flere anmodninger om omgjøring av det negative vedtaket. Ulike instanser opererer med ulike tidsgrenser, men som regel regnes asylbarn som lengeværende etter tre års opphold i landet.

Bergens Tidende meldte i dag at justisminister Anders Anundsen (Frp) er holdt løpende oppdatert om tvangsutsendelser av asylbarn og deres familier, som det kunne bli bråk i offentligheten om.

Dagbladet har fått tilgang til to varselbrev sendt fra Politiets Utlendingsenhet (PU) til Justisdepartementet (JD).

- Vi har funnet 62 varsler i perioden 1. januar til 30. november i år, og disse varslene omhandler 133 barn. Det er noe under 30 prosent av alle saker hvor barn er uttransportert, sa kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen departementet til VG tidligere i dag.

«Godt integrert i lokalmiljøet» Dokumenter Dagbladet sitter på, omtaler utkastelsen av sju av disse barna.

«En barnefamilie på fem, bestående av far, mor, og 3 barn på hhv. 11, 6 og 3 år er planlagt pågrepet av PU fredag 7. november 2014 på XX mottak. De skal samme dag transporteres med bil til Oslo og innsettes på Politiets utlendingsinternat. De skal uttransporteres ledsaget til Kabul lørdag 8. november», heter det i det andre varselbrevet.

Det påpekes seinere i brevet, som et argument for at utkastelsen kunne føre til reaksjoner og medieoppmerksomhet, at det i «uttalelser fra barnehage og skole anføres at barna er godt integrert i lokalmiljøet både gjennom skole og fritidsaktiviteter».

Småbarnsfamilien er vurdert opp mot den fremforhandlede engangsløsningen for lengeværende asylbarn mellom regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF, men har ikke sluppet gjennom nåløyet.

Foreldrene og de to eldste barna har vært i Norge siden september 2010 - det yngste barnet er født her.

Engangsløsningen var ment å gi opphold til barnefamilier hvor det har gått mer enn tre år siden de søkte om asyl, men en rekke forutsetninger har gjort at relativt få får opphold med bakgrunn i denne ordningen.

Også den første familien ble vurdert opp mot engangsløsningen.

Ett barn ut hver dag i september Justisminister Anders Anundsen (Frp) har, fra Stortingets talerstol, bedyret at regjeringen har «myket opp fokuset» på lengeværende asylbarn, som ikke lenger skulle være en prioritert gruppe å sende ut av landet.

Det var imidlertid direkte feil - Politidirektoratet videreformidlet aldri til underliggende etater departementets beskjed om å gå etter lengeværende asylbarn - og Anundsen måtte ty til en så drastisk manøver som å beklage fra talerstolen i stortingssalen.

LES OGSÅ: Kontrollkomiteen krever svar fra Anundsen om asylbarn

Tross den løpende varslingen om utsending av barnefamilier, har verken Anundsen eller andre i departementet fått med seg at PU gjennom året nettopp har prioritert å kaste ut barn som har vært lenge i Norge.

Andre har imidlertid fått det med seg:

Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) raste i oktober mot statsråden som tviholdt på forklaringen om at denne gruppa ikke lenger sto først i køen ut av landet, selv om Noas la fram tall som viste en eksplosjon i uttransportering av nettopp disse barna.

I oktober var det til sammen 75 lengeværende asylbarn som var sendt ut - 32 av dem bare i løpet av september.

Også Venstre og KrF har kommet til justisministeren med bekymringer over akkurat dette, men lot seg berolige av Frp-statsrådens myke fokus.

For tida er tonen en litt annen.

LES OGSÅ: KrF: - Rydd opp før jul, Erna

Minst 84 til nå Som Dagbladet skrev onsdag, viser tall fra Noas og PU at minst 84 lengeværende asylbarn - barn som har vært i landet i mer enn tre år - til nå er blitt tvangsutsendt i år. Anundsen kunne da ikke redegjøre for om dette er barn som egentlig ikke skulle sendes ut.

Han gjorde det samtidig klart at det aldri var meningen at politiet ikke skulle sende ut lengeværende asylbarn i det hele tatt, men understreket at de ikke skal prioriteres foran andre.

LES OGSÅ: - KrF og Venstre ble lurt i forhandlingene om asylbarn

Justisministeren og støttepartiene har i lang tid forhandlet om en nytt regelverk for lengeværende asylbarn, men regjeringens første forsalg til ny ordning ble i september sterkt kritisert.

KrF og Venstre ba samtidig om opprydning, og tidligere i ettermiddag meldte VG at partene satt i forhandlinger på Stortinget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling