Syria-krigen har vart lenger enn 2. verdenskrig:

Disse barna er sperret inne i bydelen fra helvete

Mens verdens øyne er rettet mot IS-krigen i Mosul og Raqqa, er over en halv million syrere innesperret i krigen. De får knapt mat, vann eller medisinsk behandling.

TØFT LIV: Syriske barn, som flyktet fra hjemmene sine i al-Marj-byen i Ghouta, leker i ruinene av en bydel i al-Nashabiyah i Øst-Ghouta. Øst-Ghouta ligger like utenfor hovedstaden Damaskus, og kontrolleres av opprørere som kjemper mot Bashar al-Assad og hans regime. Det får de drøye 400 000 innbyggerne i Øst-Ghouta merke på kroppen: Byen beleires av Assads regjeringsstyrker og deres allierte, og knapt noe mat og medisinsk hjelp kommer inn hit. Foto: Amer Almohibany / AFP / NTB Scanpix
TØFT LIV: Syriske barn, som flyktet fra hjemmene sine i al-Marj-byen i Ghouta, leker i ruinene av en bydel i al-Nashabiyah i Øst-Ghouta. Øst-Ghouta ligger like utenfor hovedstaden Damaskus, og kontrolleres av opprørere som kjemper mot Bashar al-Assad og hans regime. Det får de drøye 400 000 innbyggerne i Øst-Ghouta merke på kroppen: Byen beleires av Assads regjeringsstyrker og deres allierte, og knapt noe mat og medisinsk hjelp kommer inn hit. Foto: Amer Almohibany / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bare 15 kilometer øst for Syrias hovedstad, Damaskus, bor drøye 400 000 syrere, i Øst-Ghouta. Her er innbyggerne beleiret, altså sperret inne. Det har de vært siden 2013.

- Syriske regjeringsstyrker og deres allierte beleirer byen, sånn at sivile mennesker - kvinner, barn, sårede, funksjonshemmede og gamle - ikke får hjelp. Det er kriminelt og bryter internasjonal rett, sier Jan Egeland.

«Overgi deg, eller dø»

Mens verdens øyne er rettet mot kampen om å ta tilbake kontrollen fra terrorgruppa IS i Raqqa og Mosul, får innbyggerne i de elleve beleirede byene og områdene i Syria det stadig verre: De mangler mat, vann og tilgang til medisinsk behandling. Og flertallet har hatt det slik siden 2013.

- Vi får dårligere tilgang til de beleirede områdene enn i fjor, og siden mai har situasjonen vært elendig. Det er en brutal taktikk som omtales som «overgi deg eller dø», fortsetter Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og FNs spesialrådgiver for humanitære spørsmål i Syria.

Kjemisk angrep

Innbyggerne i Øst-Ghouta har opplevd de verste krigsforbrytelser i Syria-krigen. Det var her tusenvis av sivile ble drept av det kjemiske angrepet i 2013. Siden den gang har området vært beleiret, og innbyggerne hbar alt for lite tilgang til mat, vann og medisinsk hjelp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer