Disse barna har det best og verst i Norge

Forskerne bak en ny undersøkelse mener det aldri har vært så store sosiale forskjeller på skolene i Norge.

ULIKHETENE ØKER: På tross av målrettet politisk innsats i flere tiår viser en ny undersøkelse,
som blir presentert i den kommende utgaven av Tidsskrift for Norsk Psykologforening (TNP), at ulikheten blant norske barn og unge øker. 
Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
ULIKHETENE ØKER: På tross av målrettet politisk innsats i flere tiår viser en ny undersøkelse, som blir presentert i den kommende utgaven av Tidsskrift for Norsk Psykologforening (TNP), at ulikheten blant norske barn og unge øker. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På tross av målrettet politisk innsats i flere tiår viser en ny undersøkelse,som blir presentert i den kommende utgaven av Tidsskrift for Norsk Psykologforening (TNP), at ulikheten blant norske barn og unge øker.

Forskjellene er størst for 15- og 16-årige jenter, der det er forskjell på 16 prosent i livstilfredshet mellom jenter fra lavere og høyere sosiale lag.

I artikkelen skriver de videre at trenden er at «gapet mellom fattige og rike øker». Forskerne sier de aldri har sett så klare forskjeller på dem som kommer fra høy eller lav sosioøkonomisk status.

Har spurt 5600 elever - Disse studiene viser at den sosiale ulikheten øker til tross for at vi har fokus på tiltak som skal nå alle, sier professor i helsefremmende arbeid ved Universitetet i Bergen, Oddrun Samdal, til Dagbladet.

Sammen med psykologiprofessor Bente Wold har hun spurt 5600 elever i alderen 11,13, 15 og 16 år om å rangere hvordan de opplever sitt eget liv. Undersøkelsen er en del av et større internasjonalt forskningsprosjekt i 43 land.

- Vi ser at integrering av nye folkegrupper ikke fungerer, sier Wold til TNP, som videre forteller at «med mange nye landsmenn kan det se ut til at vi ikke klarer å opprettholde den samme velferden».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer