Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse barna skal samle inn penger til martyr-familiene

Bildene lagt ut på islamist-nettside.

INNSAMLINGSAKSJON: Disse bildene er en del av en veldedighetskampanje der brukerne på et tyrkiskspråklig nettforum blir oppfordret til å gi penger til barn av falne soldater. Foto: ELIF MEDIA
INNSAMLINGSAKSJON: Disse bildene er en del av en veldedighetskampanje der brukerne på et tyrkiskspråklig nettforum blir oppfordret til å gi penger til barn av falne soldater. Foto: ELIF MEDIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En jihadistisk nettside publiserte i går flere bilder som viser små barn poserende med våpen.

Et tjuetalls barn, både jenter og gutter, er avbildet med våpen på den tyrkiskspråklige nettsiden Sehadet Zamani, som antas å drives av den islamistiske grupperingen Islamic Jihad Union (IJU).

Bildene er en del av IJUs kampanje for å samle inn penger til barn av falne soldater og martyrer.

Viste barnesoldater
Einar Wigen, stipendiat ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), kan ikke utelukke at noen av barna på bildene vil ende opp som barnesoldater.

- Ut i fra bildene er det lite som tyder på at dette dreier seg om barnesoldater. Det er små jenter med hijab som mest sannsynlig har blitt stilt opp for å bli avfotografert, sier Wigen til Dagbladet og fortsetter:

- Men vi kan ikke se bort fra at noen av disse barna senere vil bli trent opp som barnesoldater.

Samme nettsted la for omkring ett år siden ut en rekke videoer der et tjuetalls barn og unge gjennomgikk kamp- og våpentrening.

- Det så ut til å til være usbekiske barnesoldater. De yngste kunne være 10-12 år gamle. Videoene fulgte prosessen og i den siste av dem kunne man se at i alle fall ett av barna var døde, forklarer Wigen.

Aktive under invasjonen
IJU har sitt utspring i en annen og større militær gruppering, Usbekistans Islamistiske Bevegelse (IMU), ifølge Wigen.

- Deres innsats var først og fremst rettet mot Karimov-regimet i Usbekistan. De forflyttet seg så til Tadsjikistan og Afghanistan, sier Wigen som i år ga ut forskningrapporten «Islamic Jihad Union: al-Qaida?s Key to the Turkic World?».

Den usbekistanske grupperingen slåss på Talibans side da USA gikk i Afghanistan i 2001.

- De var nok noen av de mest aktive og effektive gruppene i denne kampen, men de mistet også sitt lederskap der og trakk seg ut og etablerte seg etterhvert i Sør-Waziristan i Pakistans stammeområder.

Derfra brøt en mindre gruppe ut og ble grunnlaget for IJU, som i dag består av blant annet usbekere, aserbajdsjanere og tyrkere.

Gruppen har lagt ut flere videoer som viser angrep på amerikanske baser og konvoier.

USIKKERT OPPHAV: Det er ikke kjent hvor disse bildene er tatt. Islamic Jihad Union, som angivelig står bak disse bildene, har tidligere offentliggjort video og bilder som viser trening av usbekistanske barnesoldater. Foto: ELIF MEDIA
USIKKERT OPPHAV: Det er ikke kjent hvor disse bildene er tatt. Islamic Jihad Union, som angivelig står bak disse bildene, har tidligere offentliggjort video og bilder som viser trening av usbekistanske barnesoldater. Foto: ELIF MEDIA Vis mer

- Det er også kjent at gruppen hadde tidligere forbindelser med Al-Qaida og kobles nå til Haqqani-nettverket, som opererer på tvers av den afghansk-pakistanske grensen.

Utenlandske rekrutter
Grupperingen er ekstremt lukket og det er vanskelig å få bekreftet deres uttalelser ved hjelp av uavhengige kilder, siden de holder til et sted få journalister og forskere har tilgang. 

- Det vi vet er at den er ganske liten, men aktiv og at de er veldig gode på mediestrategi og bruk av internett. De kjører sin propaganda på tyrkisk, slik at de tiltrekker seg flere rekrutter fra utlandet, blant annet tyrkere fra Tyrkia og Tyskland.

Tyske Eric Breininger er nok det mest kjente europeiske medlemmet i IJU.

22-åringen mistenkes for å stå bak et bombeangrep i Tyrkia i 2008 og for å planlegge flere andre terroraksjoner i Tyskland.

Breininger konverterte til Islam i 2007.

I flere videoer publisert på nett oppfordrer han til angrep på Usbekistan og Tyskland fordi disse landene slåss mot de troende.

Hevder at IJU er en bløff
På grunn av den begrensede informasjonen om IJUs aktiviteter og medlemmer, hersker det stor tvil om hvor mye makt gruppen faktisk har.

- Det er en stor diskusjon om hvor reelle og viktige de er. En tidligere britisk ambassadør har siden 2005 hevdet at det er den usbekiske etterretningstjenesten bak denne gruppen, sier Wigen og utdyper:

- Men det finner jeg lite troverdig. Mye av det IJU hevder å ha gjort, kan verifiseres. Dersom dette er den usbekiske etterretningens diktverk, krever det enorme ressurser. Dessuten ville nok andre jihadistiske grupper gått ut og nektet for at IJU eksisterte.

OPPSTILT: NUPI-forsker Einar Wigen tviler på at jenta på bildet, og de andre avbildede barna, trenes opp til å bli barnesoldater. Foto: ELIF MEDIA
OPPSTILT: NUPI-forsker Einar Wigen tviler på at jenta på bildet, og de andre avbildede barna, trenes opp til å bli barnesoldater. Foto: ELIF MEDIA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media