- Disse benkene hindrer folk i å legge seg ned og ekskluderer noen av de svakeste i byen vår

MDG mener de nye benkene i Bjørvika er fiendtlige.

NYE BENKER I BJØRVIKA:  Miljøpartiet de grønne reagerer på at disse benkene i Bjørvika i Oslo hindrer folk i å legge seg ned. De mener det skaper et bymiljø som ekskluderer de svakeste. Foto: Tips/Leserfoto
NYE BENKER I BJØRVIKA: Miljøpartiet de grønne reagerer på at disse benkene i Bjørvika i Oslo hindrer folk i å legge seg ned. De mener det skaper et bymiljø som ekskluderer de svakeste. Foto: Tips/Leserfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Miljøpartiet de Grønne mener de nye benkene som er satt opp ved utløpet av Akerselva i Bjørvika ekskluderer de svakeste i byen, og advarer mot en trend med mer fiendtlig arkitektur i byene.

- Jeg synes det er synd at vi har fått en type arkitektur i Oslo som har som formål å ekskludere noen av de svakeste i byen vår. Det er en trend som har kommet i flere byer i det siste, for å hindre folk i å sove utendørs, sier førstekandidat Lan Marie Nguyen Berg i MDG Oslo til Dagbladet.  

- Ikke bevisst valg Busskurene i Oslo har tidligere vært debattert, fordi benkene er utformet slik at det ikke skal gå an å legge seg ned på dem. Vårt Land har også trukket fram de store kampesteinene under Sinsenkrysset, som er lagt der for å hindre at folk overnatter.

Nå har også de nye benkene i Bjørvika skapt debatt. MDG vil ha armlenene fjernet.

- Vi vil ikke ha steder som er designet for å jage vekk folk som trenger å legge seg ned litt. Som der det lages pigger utenfor butikker, så folk ikke kan legges ned. Eller benkene i busskurene i Oslo, som er designet så du ikke kan legge deg på dem, sier Nguyen Berg.

• Har du sett flere eksempler på slik arkitektur i Norge? Send bilder til oss på ols@dagbladet.no.

Det er Bjørvika Utvikling som har satt opp benkene Berg reagerer på.

TRANGE MELLOMROM:  Bjørvika Utvikling, som har satt opp benkene, sier det ikke var et bevisst valg at benkene ble utformet slik at det ikke går an å legge seg ned. Foto: Johanna Engen
TRANGE MELLOMROM: Bjørvika Utvikling, som har satt opp benkene, sier det ikke var et bevisst valg at benkene ble utformet slik at det ikke går an å legge seg ned. Foto: Johanna Engen Vis mer

- Det har aldri vært et tema at noen ikke skal kunne ligge på dem. Jeg tror det var mer estetikk, for det er et hav av muligheter for å ligge på benker i området. Dette har aldri vært noen bevisst strategi fra oss for å ekskludere noen. Dette er en ny problemstilling for oss, sier daglig leder Geir Lynnebakken i Bjørvika Utvikling og Bjørvika Infrastruktur til Dagbladet.

- Kan det være aktuelt å fjerne armlenene?

- Da må jeg se på hvordan de er konstruert, svarer Lynnebakken.

- Skremmer bort de svakeste På sitt landsmøte i år vedtok Miljøpartiet de Grønne en resolusjon for å støtte opp om «menneskevennlige byrom». De vil ha flere drikkefontener og offentlige toaletter, samt gode bymøbler.

- Det blir en mye hyggeligere by enn en som aktivt prøver å ekskludere en del mennesker. Vi løser jo ikke problemet ved å skremme bort de svakeste, sier Nguyen Berg til Dagbladet.

Bjørvika Utvikling er et privat utbyggerfirma med flere prosjekter i området som skal overdras av bymiljøetaten. Til slutt er det altså Oslo kommune som sitter med ansvaret for benkene.

 - Oslo kommune har ingen policy på å lage benker som det ikke går an å sove på. Jeg mener det er viktig at vi har et byrom som virker inkluderende, og at vi ikke har store områder som stenger ut enkelte grupper. Det er ikke en utvikling jeg ønsker i Oslo, sier byråd for miljø og samferdsel Guri Melby i Oslo kommune til Dagbladet.

- Vil ha mer inkluderende design Hun sier at der Oslo kommune selv bygger ut, så må de velge løsninger som virker inkluderende. Og at hun aldri har opplevd at Oslo kommune har diskutert den detaljerte utformingen av et byrom med utbyggeren.

BUSSKURENE I OSLO:  Benkene i busskurene i Oslo er designet slik at det ikke skal gå an å legge seg ned på dem. Foto: Halldor Hustadnes / Dagbladet
BUSSKURENE I OSLO: Benkene i busskurene i Oslo er designet slik at det ikke skal gå an å legge seg ned på dem. Foto: Halldor Hustadnes / Dagbladet Vis mer

 - Jeg vil gjerne være med på en diskusjon om hvordan vi som kommune, og jeg som byråd, kan få mer inkluderende design og mindre av det som virker ekskluderende. Jeg mener vi må være tydelige på at vi ikke vil ha fiendtlig arkitektur i våre byrom. Men armlener kan jo også gjøre det lettere for eldre å sette seg ned, sier Melby til Dagbladet.

I London har det tidligere blitt satt opp pigger utenfor butikker, og et borettslag, for å hindre folk i å legge seg ned. På Oslo sentralstasjon vurderer de også muligheten for å sette opp armlener, så folk ikke kan legge seg ned, ifølge Aftenposten.

- Det er mer utbredt i andre byer, som i London, hvor det ble satt opp pigger utenfor butikker, så folk ikke kunne sove der. Jeg vil gjøre alt i min makt for å se at vi ikke ser slike eksempler i Oslo, sier Melby til Dagbladet

UNDER SINSENSKRYSSET:  Kampesteinene under Sinsenkrysset gjør det vanskeligere å sove der. Stedet har lenge vært et overnattingssted for folk som søver utendørs i Oslo. 
 Foto: Jan T. Espedal / NTB Scanpix
UNDER SINSENSKRYSSET: Kampesteinene under Sinsenkrysset gjør det vanskeligere å sove der. Stedet har lenge vært et overnattingssted for folk som søver utendørs i Oslo. Foto: Jan T. Espedal / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer