Disse beslagene er forseglet og må åpnes av en dommer først

Razzia hos advokatfirma i Lime-saken.

SPESIELLE BESLAG: Det er svært sjelden politiet aksjonerer mot et advokatkontor. Det er egne regler for hvordan politiet skal håndtere beslag derfra og en dommer må først gå gjennom beslagene før politiet får se på innholdet.   Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SPESIELLE BESLAG: Det er svært sjelden politiet aksjonerer mot et advokatkontor. Det er egne regler for hvordan politiet skal håndtere beslag derfra og en dommer må først gå gjennom beslagene før politiet får se på innholdet. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 34 år gammel Oslo-advokat er blant de ti menneskehandel-siktede etter gigantaksjonen mot butikkjeden Lime Minipris i går.

Politiet aksjonerte først mot mannens bolig utenfor Oslo før de senere på dagen gikk inn advokatfirmaet han driver i Oslo sentrum. Flere tjenestemenn arbeidet i flere timer inne i advokatkontoret. Til slutt kom de ut med flere esker.

- Han er siktet i forbindelse med måten han har drevet sin advokatgjerning på, sa påtaleleder Åsmund Yli i Romerike politidistrikt til Dagbladet i går.

Forseglet Mannens påståtte rolle skal blant annet ha vært å håndtere dokument-utfordringer rundt ulovlige arbeidere mest mulig «smidig» på oppdrag fra Lime-toppene. Politiet jobber ut fra at mange av arbeiderne har vært utsatt for utnytting, tvang eller trusler.

Det er svært sjelden politiet aksjonerer mot kontorene til advokater. Det er egne regler for belsag fra advokatkontorer, forteller Yli.

- Vi vet ikke hva beslagene fra advokatkontoret inneholder. Alle beslagene er forseglet og det er slik at en dommer først må se på beslagene før politiet får tilgang til det, sier Yli.

Det er ventet at beslagene skal åpnes av dommeren førstkommende mandag.

«Yrkesetisk katastrofe» Dagbladet har ikke kommet i kontakt med advokatens forsvarer, advokat Arvid Sjødin, så langt i dag. Overfor Aftenposten avviste Sjødin i går at advokaten har noen tilknytning til Lime-kjeden og at han ikke har noe med saken å gjøre.

- Han har assistert ved klager på helt vanlige UDI-saker, sa Sjødin til Aftenposten.

Justispolitisk talsmann for Høyre, Hårek Elvenes, er rystet etter at en advokat er siktet i saken. Han ønsker ikke å uttale seg om den konkrete saken, men sier på generelt grunnlag at det er en «yrkesetisk katastrofe» dersom det viser seg at advokater samarbeider med kriminelle.

- Det er hinsides advokatgjerningens mening. Og det er hinsides god advokatskikk. Dersom dette foregår er selvransakelsens time kommet. Advokaten skal fremme rett og hindre urett, sier Elvenes.

AKSJONERTE MOT BOLIGEN: Politiet gjennomgikk huset til advokaten utenfor Oslo i går.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AKSJONERTE MOT BOLIGEN: Politiet gjennomgikk huset til advokaten utenfor Oslo i går. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
JOBBET I FLERE TIMER: Politiet jobbet i flere timer inne hos et advokatfirma i Oslo sentrum i går i forbindelse med Lime-razziaene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
JOBBET I FLERE TIMER: Politiet jobbet i flere timer inne hos et advokatfirma i Oslo sentrum i går i forbindelse med Lime-razziaene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer