Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse bildene avslører republikanernes sleipe taktikk for å svartmale Obama

Brukte mørkere bilder av Obama. Ser du forskjellen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er lenge blitt påstått at amerikanske politikere indirekte forsøker å vinne stemmer ved å appellere til rasistiske og fordomsfulle holdninger hos sine velgere.

En studie publisert i Public Opinion Quarterly viser nå at en av republikanernes tidligere valgkampanjer - bevisst eller ubevisst - har produsert tv-reklamer som spiller på og framhever seernes rasistiske fordommer, skriver Washington Post.

Forskningsrapporten konkluderer med at presidentkandidat John McCains tv-reklamer fra valgkampen i 2008, som satte et kritisk søkelys på Barack Obama ved å koble ham til angivelig kriminelle venstreorienterte grupper, viste Obama med en unaturlig mørk hudfarge. Rapporten konkluderer også med at disse bildene appellerer til seernes rasistiske fordommer.

Endret inntrykk av Obama Hele 86 prosent av disse reklamene avbildet Obama med en hudfarge som var innenfor den mørkeste fjerdedelen av hele utvalget av bilder.

Tilsvarende ble bildene av Obama benyttet i McCains kampanje mørkere og mørkere jo nærmere de nærmer seg valget.

Forskerne konkluderer ikke med hvorvidt Obamas hudfarge bevisst ble gjort mørkere, men de påviser at disse fargenyansene er tilstrekkelige for å aktivere de mest negative stereotypiene om svarte. Dette førte igjen til en endring i seernes oppfatning av Obama.

Vil ikke kommentere Denne taktikken kalles «hundefløyte-politikk» («dog-whistle politics» på engelsk), og spiller på tanken om at kun fordomsfulle velgere forstår de rasistiske konnotasjonene i et politisk utspill.

Funnene forsterker påstandene om at republikanske politikere forsøker å vinne velgere ved å appellere til rasistiske og fordomsfulle holdninger hos sine velgere, skriver Washington Post.

Avisa har kontaktet republikanernes partiledelse og senator John McCain, men ingen har ønsket å kommentere forskningsrapporten.

Trumps innvandringskritikk I årets republikanske nominasjonskamp har denne kritikken blitt rettet mot Donald Trump, som stemplet meksikanske innvandrere som «narkoforbrytere og voldtektsmenn» da han offisielt kunngjorde sitt kandidatur 16. juni.

FORSKJELLIG HUDFARGE: En ny studie konkluderer med at John McCains tv-reklamer fra valgkampen i 2008, som satte et kritisk søkelys på Barack Obama ved å koble ham til angivelig kriminelle venstreorienterte grupper, brukte bilder av Obama med en unaturlig mørk hudfarge. Bildet til venstre er tatt fra en av McCains tv-reklamer i 2008, og bildet til venstre viser et bilde tatt av nyhetsbyrået AP i den samme valgkampen. Fotomontasje: Solomon Messing/Pew Research Center/John McCain for President og AP/NTB Scanpix
FORSKJELLIG HUDFARGE: En ny studie konkluderer med at John McCains tv-reklamer fra valgkampen i 2008, som satte et kritisk søkelys på Barack Obama ved å koble ham til angivelig kriminelle venstreorienterte grupper, brukte bilder av Obama med en unaturlig mørk hudfarge. Bildet til venstre er tatt fra en av McCains tv-reklamer i 2008, og bildet til venstre viser et bilde tatt av nyhetsbyrået AP i den samme valgkampen. Fotomontasje: Solomon Messing/Pew Research Center/John McCain for President og AP/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg lurer på om det er den meksikanske regjeringen som sender alle hit med vilje. Men fortvil ikke: Vi skal ta landet vårt tilbake, sa Trump i en tale tre uker seinere.

Trump har også gått til angrep mot muslimer ved flere anledninger i sin valgkamp. I slutten av november hevdet han at tusenvis av muslimer feiret hendelsene 11. september 2001, samme dag som terroraksjonen fant sted.

I starten av desember fortsatte han med å påstå at meningsmålinger viser et «hat» fra muslimer mot amerikanere, som igjen kan føre til flere terrorangrep, og at USA derfor bør innføre innreisenekt fram til Kongressen kan sette i verk tiltak.

Trump øker ledelse Til stadig flere republikaneres fortvilelse avslutter Donald Trump året med å øke avstanden til alle sine rivaler i kampen om å bli partiets presidentkandidat.

Bare en måned før nominasjonsprosessen starter i Iowa, har den breikjeftede milliardæren dobbelt så stor oppslutning som nærmeste konkurrent på tre meningsmålinger — CNN, Fox og RealClearPolitics.

På siste CNN-måling før jul har The Donald, som han kalles, en støtte på 39 prosent blant republikanske velgere, mot 18 prosent til senator Ted Cruz. Den opprinnelige favoritten Jeb Bush har bare 3 prosent, skriver NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media