Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse bildene ble tatt 6 milliarder kilometer fra jorda

Bildene er de første som er tatt så langt unna jorda.

KARTLEGGER VERDENSROMMET: Bildet over ble tatt av NASAS romsonde, New Horizons, i desember. Romsonden er den første som har fanget «Wishing Well»-stjernene på film. Foto: NASA
KARTLEGGER VERDENSROMMET: Bildet over ble tatt av NASAS romsonde, New Horizons, i desember. Romsonden er den første som har fanget «Wishing Well»-stjernene på film. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste årene har den amerikanske romfartsetaten NASA regelmessig samlet sammen og utgitt skarpe og detaljerte bilder av både Mars, Jupiter og Saturn.

Torsdag publiserte de igjen nye bilder fra verdensrommet. De uskarpe fotografiene ble tatt med kamerautstyr som fanger mål lenger unna jordkloden enn noe annet kamera i verdenshistorien tidligere har vært i stand til.

Bildene ble tatt av den amerikanske romsonden, New Horizons, i desember. Allerede da fanget den øyeblikk over 6 milliarder kilometer unna jorda.

I en uttalelse sier NASA at de avbildede stjernene er en gruppe kjent som «Wishing Well».

Grundig kartlegging

New Horizons fløy forbi og fotograferte dvergplaneten Pluto 14. juli 2014. 9. desember ifjor satt den igjen rekorden i å være den best fungerende romsonden lengst unna planeten vår, skriver Times.

- New Horizons har lenge hatt som mål å være først. Vi var først ute med å utforske Pluto, Kuiperbeltet og vi har det raskeste romfartøyet som noen gang er laget. Nå har vi i tillegg klart å ta bilder lenger unna jorda enn noe annet fartøy i historien, sier hovedforsker på oppdraget, Alan Stern, i en uttalelse.

Nå opererer New Horizons over 1,1 millioner kilometer forbi dvergplaneten, og den beveger seg daglig lenger og lenger unna solsystemet vårt. Det vil si at romsonden er den første som kartlegger verdensrommet så grundig som den gjør.

Utforsker nytt solsystem

Ifølge CNN har romfartsetaten nå lagt romsonden til hvile inntil videre. 1. januar 2019 skal den nemlig fly inn i Edgeworth-Kuiperbeltet. Kuiperbeltet holder til i solsystemet utenfor planetene, og går i bane flere millioner kilometer bak Pluto.

Målet med å sende romsonden dit er ifølge avisa å granske den fjerneste delen av universet som noen gang er utforsket.

KUIPERBELTET: Ikke bare var NASA først ute med å fotografere Pluto og Wishing Well. Over er de første bildene av Kuiperbeltet. I 2019 skal romfartsselskapet også sende New Horizons inn i regionen. Foto: NASA
KUIPERBELTET: Ikke bare var NASA først ute med å fotografere Pluto og Wishing Well. Over er de første bildene av Kuiperbeltet. I 2019 skal romfartsselskapet også sende New Horizons inn i regionen. Foto: NASA Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!