Disse bildene felte hushjelpen (62): Kvalte mangemillionær for å sikre seg arven

Fikk 13 år for drapet på Pål Stener Johannessen (90).

OVERVÅKNINGSVIDEO Disse bildene viser hushjelpen gå inn i bygget (til venstre) klokka 22.02, og ut igjen klokka 22.22 (til høyre). I tingretten ble disse bildene avgjørende for at den 62 år gamle hushjelpen ble dømt for drapet på Pål Stener Johannessen. Foto: Politiet
OVERVÅKNINGSVIDEO Disse bildene viser hushjelpen gå inn i bygget (til venstre) klokka 22.02, og ut igjen klokka 22.22 (til høyre). I tingretten ble disse bildene avgjørende for at den 62 år gamle hushjelpen ble dømt for drapet på Pål Stener Johannessen. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den 62 år gamle hushjelpen brøt sammen i gråt da hun fredag ble dømt til 13 års fengsel for drapet på millionær Pål Stener Johannessen (90). Hushjelpa anket på stedet.

Det er to hull i kvinnens første forklaring til politiet, som til slutt felte henne i tingretten. Det ene var forklaringen rundt overvåkningsbildene, som Dagbladet nå kan vise for første gang. Det andre er mobildata.

Avslørt av bilder Overvåkningsbildene fra Johannesen boligblokk på drapskvelden 13. mars i fjor, viser hushjelpen gå inn klokka 22.02 og ut igjen 22.22. Johannessens trygghetsalarm ringte nesten kontinuerlig fra klokka 22.06 til 22.12. Hvorfor hørte ikke hushjelpen trygghetsalarmen?

Hushjelpen sier at hun falt og ble sittende i trappen i ti minutter, og derfor ikke kom opp før alarmen var ferdig med å ringe.

- Hadde jeg ikke falt så kunne jeg reddet han. Da kunne han vært her. Det er fælt å tenke på, sa kvinnen i retten.

Denne forklaringen trodde imidlertid ikke retten på.

- For det første fortalte hun ikke om dette (fallet red.anm.) i første avhør, for det andre er det for retten helt klart at hun må ha tatt trappen ned etter at hun forlot leiligheten. Dette stemmer dårlig med at hun kort tid i forveien hadde slått seg så hardt i kneet at hun måtte sitte ned i inntil ti minutter, heter det i dommen.

Fra overvåkningsbildene kan det sees at hushjelpene kom gående fra trappen, og ikke tok heisen, noe hun skulle gjort dersom hun var skadet. Retten påpekte også at hun på vei ut ikke gikk som om hun nettopp hadde skadet kneet.

Felt av mobildata Det andre beviset som felte hushjelpen i tingretten, er mobildata. I det første avhøret sa hushjelpen at hun dro til Johannessens bolig den kvelden for å hente mobilen sin, og at hun fant den der.

SLIK AVSLØRTE OVERVÅKNINGSBILDENE HUSHJELPEN

22.02: Overvåkningsbilder viser at hushjelpen går inn i bygget
22.06 - 22.12: Johannesens trygghetsalarm utløses og telefonen ringer
22.22: Bildene viser at hushjelpen går ut av bygget
23.05: Hjemmehjelp fra Hjelp24 finner Johannessen død.

Hushjelpens forklaring:

Satt i trappen fram til 22.12 fordi hun hadde falt og skadet kneet. Hørte derfor ikke trygghetsalarmen.

Kom så inn i leiligheten. Lette etter mobilen sin på kjøkkenet. Gikk på do. Oppdaget ikke at Johannessen lå død på soverommet.

Dommen sier:

Retten tror ikke på forklaringen. Hun var i leiligheten hele tiden og kvalte Johannessen

Men politiets sporing viste at mobilen aldri befant seg i Johannessens bolig, men lå hjemme hos henne hele kvelden.

«Etter å ha blitt kjent med at politiet kunne spore hvor en telefon befant seg, endret hun forklaring i neste avhør», heter det i dommen.

- Jeg fant den under noe papirrask i gangen hjemme. Jeg fant den etter å ha vært hjemme littegrann, sa kvinnen i retten.

Den nye forklaringen trodde imidlertidig ikke retten på.

Brøt sammen i gråt Den drapsdømte kvinnen var Johannessens hushjelp i 15 år og oppført som hovedarving testamentet. Da han ønsket å stryke hennes navn fra dokumentet, og gjøre en yngre hjemmesykepleier hovedarving, drepte hun ham, ifølge dommen.

- Drapet ble utløst da det ble kjent at arven ville gå til noen annen, sa tingrettsdommer Elisabeth Wittemann under domsavsigelsen.

Kvinnen brøt sammen i gråt da den enstemmige dommen på 13 års fengsel ble forkynt fredag. Hun ble også fradømt retten til å motta arv fra Johannessen. Forsvarer Øystein Storrvik anket saken på stedet, og tror at lagmannsretten vil kunne tro på kvinnens forklaring.

- Vårt poeng er at hun er uskyldig. Det grunnleggende for retten er at de ikke tror på hennes forklaring. Vi har et godt håp om at lagmannsretten vil se helt annerledes på saken, sier Storrvik til Dagbladet.

DØMT FOR DRAP:  Hushjelpen til millionær Pål Stener Johannessen (90) ble fredag dømt til 13 år i fengsel for å ha kvalt og drept Johannessen i hans leilighet, med arv som motiv. Foto: Fedor Sapegin / Håkon Eikesdal
DØMT FOR DRAP: Hushjelpen til millionær Pål Stener Johannessen (90) ble fredag dømt til 13 år i fengsel for å ha kvalt og drept Johannessen i hans leilighet, med arv som motiv. Foto: Fedor Sapegin / Håkon Eikesdal Vis mer

Aktoratet ved statsadvokat Cecilie Schlosser Møller sier de er fornøyde.

- Det var en riktig og grundig dom. Og vi er selvsagt fornøyd med at retten er enige med oss i skyldspørsmålet, sier hun til Dagbladet.

FUNNET DØD:  Pål Stener Johannessen (t.v.) her på et bilde fra 60-tallet, ble funnet død av hjemmehjelpen 13. mars i fjor, etter at han utløste trygghetsalarmen i sin leilighet. Hushjelpen var ifølge dommen i leliligheten, da Johannessen utløste alarmen. Foto: Privat
FUNNET DØD: Pål Stener Johannessen (t.v.) her på et bilde fra 60-tallet, ble funnet død av hjemmehjelpen 13. mars i fjor, etter at han utløste trygghetsalarmen i sin leilighet. Hushjelpen var ifølge dommen i leliligheten, da Johannessen utløste alarmen. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer