Disse bildene kan gi fotografen bot

- Fantastiske bilder, men våre folk skulle ikke vært der, sier direktør i Statens kartverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Sjefen for Statens kartverk sjø liker bildene han har sett av isbjørnbinna og de to ungene som spiser en sel nord på Svalbard. Men han liker ikke måten de ble tatt på fra 20 meters hold.

- Bildene er fantastiske. Isbjørnen er et av de mest imponerende og majestetiske dyrene vi har på jordkloden, men det er ikke tvil om at våre folk tok seg for nær.

- Og vi vil ikke at noen skal prøve seg på det samme nå som bildene har gått over hele verden, sier direktør Evert Flier til Dagbladet.

Sjøkartverket har derfor med umiddelbar virkning skjerpet opplæringskravene for alle som skal jobbe i disse farvannene. Før var det opp til hver og en å sette seg inn i reglene for tilnærming til fredede dyr.

 GRANSKER:  Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim har bedt Statens kartverk om å få alle opplysninger på bordet om hvordan deres folk kom i posisjon til å fotografere isbjørnfamilien på nært hold. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix.
GRANSKER: Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim har bedt Statens kartverk om å få alle opplysninger på bordet om hvordan deres folk kom i posisjon til å fotografere isbjørnfamilien på nært hold. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix. Vis mer

Ikke lov å oppsøke
Fra nå skal mannskapene få en samlet opplæring om Svalbards miljøvernlov. I paragraf 30 ståer det blant annet at ingen skal oppsøke isbjørn og holde seg minst en kilometer unna?

- Betyr det at de tre som stoppet målerbåten rett ved bjørnene får en refs?

- Jeg vil ikke gi noen karakteristikk, men her kommuniserer vi med voksne menn, ikke med skolegutter, sier kartverkdirektøren.

Han understreker det viktige arbeidet Statens kartverk gjør i dette området om somrene i samarbeid med Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt.

 GRANSKER:  - Bildene er fantastiske, men våre folk skulle ikke stoppet rett ved isbjørnfamilien, sier direktør Evert Flier i Statens kartverk sjø. Foto: Statens kartverk.
GRANSKER: - Bildene er fantastiske, men våre folk skulle ikke stoppet rett ved isbjørnfamilien, sier direktør Evert Flier i Statens kartverk sjø. Foto: Statens kartverk. Vis mer

- 80 prosent av sjøområdene er ikke kartlagt for undervannskjær og andre farer samtidig som cruisetrafikken blir stadig større. Absolutt ingen vil ha havarier, oljesøl og miljøforstyrrelser her, understreker kartsjefen.

Ba om forklaring Torsdag tok han kontakt med Mikal Strand, som var en av de tre som fulgte isbjørnfamilien og måltidet på kloss hold en times tid 10. august i år.

- Jeg forklarte at vi var på jobb da situasjonen oppsto, og at vi ikke følte at vi oppsøkte isbjørnene. Men jeg la ikke skjul på at vi stoppet for å ta bilder, sier Mikal Berg til Dagbladet etter sin andre sommerjobb for Statens kartverk.

Han var også en av mannskapet på tolv som fikk isbjørnbesøk ombord på den større båten «Hydrograf» midt på natta.

Brydde seg ikke om skipsklokka - Kapteinen blåste fire-fem støt i skipsklokka. Det er kraftigere lyder en varselskudd, men bjørnen reagerte ikke. Den var bare interesssert i søppelkontaineren, sier Berg.

Kristian Brandsøy, som tok bildene og den unike videoen i Dagbladet, var ikke blitt kontaktet av sjefen torsdag.

 BLIR GRANSKET:   Isbjørnfotograf Kristian Brandsøy (foran) og kollega Frode Lønning (i bakgrunnen) blir gransket og risikerer bot, i likhet med fotografen av dette bildet fra Wahlenbergfjorden på Svalbard i august. Foto: Mikal Strand.
BLIR GRANSKET: Isbjørnfotograf Kristian Brandsøy (foran) og kollega Frode Lønning (i bakgrunnen) blir gransket og risikerer bot, i likhet med fotografen av dette bildet fra Wahlenbergfjorden på Svalbard i august. Foto: Mikal Strand. Vis mer

Direktør Evert Flier kritiserer ikke mannskapet for at de holdt seg rolig inne i låst styrhus mens bjørnen inspiserte fartøyet.

- Når bjørnen ikke reagerer på varsler og mannskapet ikke er i fare, var det viktig ikke å gjøre den agressiv, sier Flier.

Vurderer bot Også Sysselmannen på Svalbard har presiert reglene for omgang med isbjørn etter å ha fått en rekke henvendelser om nærbildene av isbjørnfamiliens etegilde.

Dødsulykken på Van Post-breen 5. august, der en 17 år gammel britisk gutt ble drept av isbjørn, har skjerpet oppmerksomheten rundt sikkerhet under ferdsel i hjemmeområdene til verdens største rovpattedyr.

- Betyr det at fotografen og de to andre som var nærvitner til isbjørnfamilien risikerer bot?

 ANGREP OG DREPTE:  Sysselmannen har ennå ikke etterforsket ferdig hva som skjedde da denne bjørnen angrep og drepte en 17 år gammel gutt 5. august i år. To av skadde har ennå ikke vært i stand til å la seg avhøre. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
ANGREP OG DREPTE: Sysselmannen har ennå ikke etterforsket ferdig hva som skjedde da denne bjørnen angrep og drepte en 17 år gammel gutt 5. august i år. To av skadde har ennå ikke vært i stand til å la seg avhøre. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

- Det er det for tidlig å si noe om. Vi må først avklare med Statens kartverk hva som har skjedd, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim til Dagbladet.

Fortsatt alvorlig skadd Sysselmannen er ikke ferdig med etterforskningen etter dødsulykken i sommer.

- To av turdeltakerne er fortsatt så alvorlig skadd at de ikke har vært i stand til å bli avhørt. Vi venter også på tekniske svar fra Kripos, men regner med å kunne avslutte saken i løpet av høsten, sier Alfheim til Dagbladet.

Ungene grølte Mikal Strand har meddelt isbjørnforsker Jon Aars om at han har feiltolket lydene på videoen i Dagbladet.

- Det var helt tydelig for oss som var der at det var ungene og ikke binna som snakket og lagde de høye grølelydene mens de spiste på selen, sier Strand. 
 

 BESØK OMBORD:  Denne bjørnen klatret ombord på Statens kartverks fartøy "Hydrograf" midt på natta. Mannskapet sov bak låst dør, og bjørnen reagerte ikke på skremmesignaler fra skipsklokka. Foto: Kristian Brandsøy.
BESØK OMBORD: Denne bjørnen klatret ombord på Statens kartverks fartøy "Hydrograf" midt på natta. Mannskapet sov bak låst dør, og bjørnen reagerte ikke på skremmesignaler fra skipsklokka. Foto: Kristian Brandsøy. Vis mer