Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Disse bildene kan gi politiet Lommemann-trøbbel

Da politiet publiserte tegninger av den antatte Lommemannen, burde de ha tenkt seg om to ganger, mener advokat Tor Erling Staff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et viktig ledd i den videre etterforskningen mot den antatte Lommemannen (55) er såkalte person- eller fotokonfrontasjoner, der fornærmede og vitner skal peke ut ett av flere bilder som de mener er personen som overgrep dem.

En personkonfrontasjon fungerer på den måten at politiet er nødt til å samle inn ni andre personer som ligner på siktede i alder og utseende.

- Vi må sette sammen et utvalg av personer som er relativt like den siktede for at en konfrontasjon skal ha bevismessig vekt, sier politiadvokat Knut Inge Stavang til Bergensavisen.

Politiet har DNA-bevis i fem av sakene mot den siktede 55-åringen, men ønsker å kunne koble han til flere av de 150 sakene han er mistenkt for.

Dersom de ønsker en personkonfrontasjon, må de også ha siktedes tillatelse om han vil stille på linje med de andre eller ikke.

- Ikke still opp

Politiet har ennå ikke anmodet om det, men dersom det blir aktuelt, vil 55-åringens forsvarer sette en effektiv stopper for det.

- Mitt råd da vil bli at han ikke stiller opp i en slik konfrontasjon, sier advokat Tor Erling Staff til Dagbladet.no.

FANTOMTEGNINGER: Den siktede 55-åringens forsvarer, Tor Erling Staff, mener disse fantomtegningene av den antatte Lommemannen gir en eventuell person- eller fotokonfrontasjon null verdi. FOTO: Politiet
FANTOMTEGNINGER: Den siktede 55-åringens forsvarer, Tor Erling Staff, mener disse fantomtegningene av den antatte Lommemannen gir en eventuell person- eller fotokonfrontasjon null verdi. FOTO: Politiet Vis mer

Han begrunner det med at mannen vil være enkel å kjenne igjen på grunn av alle fantomtegningene som har blitt offentliggjort i jakten på det politiet mener er en av tidenes verste serie-sedelighetsforbrytere i Norge.

- Kommer din klient til å følge dine råd da?

- Det tror jeg helt sikkert han vil gjøre. Han har gjort det så langt i saken, og han vil fortsette å høre på meg, sier Staff.

Siktede har etter råd fra sin forsvarer tidligere nektet å ta stilling til siktelsen mot ham, og han har så langt nektet å la seg avhøre av politiet.

Les også: Kommer ikke til å forklare seg

- Ingen verdi

Hvis 55-åringen ikke vil stille til en personkonfrontasjon, vil politiet høyst sannsynlig gjennomføre en fotokonfrontasjon.

- Det kan gjøres på to måter. Enten kan det gjennomføres en konfrontasjon der det fysisk stilles opp et antall personer. Eller så kan det gjennomføres som en fotokonfrontasjon med bilder, sier politiadvokat Knut Inge Stavang til Dagbladet.no.

image: - Disse bildene kan gi politiet Lommemann-trøbbel

Men Staff mener heller ikke en fotokonfrontasjon vil ha noe effekt for på grunn av de allerede publiserte fantomtegningene.

- Dette er ABC-tenkning og noe politiet burde ha tenkt på før de spredde tegningene ut i pressen. Slike konfrontasjoner vil ikke ha noen verdi, mener advokaten.

Politiadvokat Stavang vil ikke svare på om bevisene kan ha fått mindre verdi.

- Hvis vi skal svare på det, er vi inne i en prosedyre om bevisene og det er feil tidspunkt å ta det på, sier han til Dagbladet.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media