- Disse bildene kan gi svar på Amelia Earhart-mysteriet

45 flyfotoer fra 1938 funnet i en umerket boks på New Zealand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flybilder av Gardner Island, som nå heter Nikumaroro, tatt 15 måneder etter Amelia Earhart har dukket opp i en umerket boks i et museumsarkiv.

- På disse bildene så kan det finnes flere bevis på at det var en person strandet på øya, selv om han nok var død på dette tidspunktet. Vi kan kanskje også se flyvrak på stranda eller i revet, sier Ric Gillespie, leder ved The International Group for Historical Aircraft Recovery (Tighar), til Dagbladet.

- Fantastisk Tighar har i mange år jobbet med å finne ut hva som skjedde med Amelia Earhart, hennes navigatør Fred Noonan og flyet, som forsvant da de var på vei til Howland Island i et mislykkede forsøk på å fly jorda rundt i 1937.

Stiftelsen har konsentrert seg om den lille øya Nikumaroro i det vestlige Stillehavet. Tidligere har de blant annet funnet beinrester og sminkespeil på atollen som muligens kan knyttes til Earhart.

Gillespie beskriver funnet av bildene som fantastisk.

- Vi håper at bildene kan bidra til å gi et bedre forklaring på hva som egentlig skjedde med Amelia Earhart, forklarer han.

«Unknown Island» Det var Matthew O'Sullivan, som jobber med fotografier på New Zealands Air Force Museum i Christchurch, som fant  en boks merket med «Unknown Island» (ukjent øy) i museets arkiv. 

Ifølge Tighar åpnet O'Sullivan boksen, og fant fem ark med kontaktkopier og en papirlapp merket med «Gardner Island».

- Noen av disse bildene gir fantastisk oversikt over områder på øya som er spesielt interressante for oss, skrev Gillespie til O'Sullivan.

Amelia Earhart  var en stor stjerne på sin tid. Hun fløy blant annet alene over Atlanterhavet i 1932, og den svært mye omtalte forsvinningen i 1937 har vært med på å gjøre henne til et ikon.

Sonarsøk I slutten av mai meldte Tighar at de etter å ha gått igjennom sonardataene fra et søk de gjennomførte ved Nikumaroro i fjor, fant det de kaller «en uregelmessighet» på 183 meters dyp.

Amelia Earhart fløy sin Lockheed Electra da hun forsvant over Stillehavet i 1937. Ingen vet hva som skjedde med henne, hennes navigatør og flyet. Foto: AFP PHOTO/STF/NTB SCANPIX
Disse nye bildene kan gi ny informasjon om hva som skjedde da Amelia forsvant. Foto: TIGHAR
Her poserer Amelia Earhart og hennes navigatør Fred Noonan foran flyet de forsvant med. Foto: Foto: AP Photo, File/NTB Scanpix
Dette bildet er tatt den 10. mars 1937, like før Amelia tar av fra Los Angeles for å fly mot Oakland, der det som trolig ble hennes siste tur begynte. Foto: AP Photo, file/NTB Scanpix
Dette bildet av Nikumaroro ble tatt i 1937, samme år som Amelia forsvant i området. Foto: REUTERS/TIGHAR/Eric Bevington/TIGHAR/Handout/NTB Scanpix
Amelia var populær, dette bildet ble tatt 22. mai 1932, av henne som klatrer om bord i et fly i Londonderry i Nord-Irland. Foto: AP Photo/File/NTBScanpix
Her er Amelia den 14. januar 1935 på flyplassen i Oakland I California, etter å ha flydd i 18 timer fra Honolulu. Foto: AP Photo/File/NTBScanpix
Foto: AP Photo/NTBScanpix
Dette bildet er fra 1928. Foto: REUTERS/Library of Congress/Handout/NTBScanpix
Amelia Earhart trivdes godt bak spakene. Foto: AFP PHOTO / FILES/ NTB SCANPIX
Foto: AFP PHOTO / FILES / NTB SCANPIX

Uregelmessigheten kan være restene av Earharts Lockheed Electra.

- Det har riktig størrelse, riktig form og ligger på riktig sted til å være vraket av Earharts fly, sa Gillespie til Dagbladet.

Den eneste muligheten Tighar har til å bekrefte dette funnet, er å legge ut på en ny ekspedisjon.

Stiftelsen, som drives på ideell basis, har imidlertid ikke midler til å gjennomføre noe slikt i overskuelig framtid; Gillespie anslo i mai at de mangler 18 milloner kroner.

Tidligere denne måneden ble Tighar saksøkt av en av sine bidragsgivere, som mener organisasjonen har skjult informasjon de har funnet om Earhart, for å sikre pengestrømmen til stiftelsens ekspedisjoner.

FLYFOTO: Dette er noen av bildene som har blitt funnet på New Zealand. Foto: Tighar
FLYFOTO: Dette er noen av bildene som har blitt funnet på New Zealand. Foto: Tighar Vis mer