Disse bildene lager mer trøbbel

- De tyrkiske soldatene er våre gisler, hevder geriljagruppe i Kurdistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Disse videobildene fra den kurdiske tv-stasjonen Roj, med base i Danmark, skvetter mer bensin på bålet i en konflikt som allerede er overopphetet i grenseområdet mellom  Tyrkia og Irak.

En kurdisk geriljagruppe hevder at  mennene på videoen med et PKK-flagg i bakgrunnen er de åtte tyrkiske soldatene som er savnet etter de alvorlige trefningene inne på irakisk territorium sist søndag. Sju av mennene er navngitt, og alle åtte er gisler, hevder tv-stasjonen.

Innrømmer militæraksjon

I dag har tyrkiske militære for første gang innrømmet at tyrkiske krigsfly og troppestyrker på over 300 soldater tok seg 20 kilometer inn i Irak for å rydde opp i militære poster under kontroll av det kurdiske PKK-partiet. 

12 tyrkiske soldater ble drept og åtte er savnet. Ifølge de siste tallene fra nyhetsbyrået Reuters idag, ble  34 kurdiske gerlijasoldater drept i kamphandlingene.

Eksperter på kurdiske forhold ved Forsvarets skolesenter og Fredsforskningsinstituttet (PRIO) sa til Dagbladet.no i går at Tyrkia neppe vil gå inn i Irak med større militære styrker selv om situasjonen i de kurdiske områdene er mer spent enn på mange år.

I går ble de 12 tyrkiske soldatene gravlagt, og sterke krefter i opinionen i Tyrkia roper på større militære muskler mot kurderne.

USA i klemma

Tyrkias utenriksminister Ali Babacan kom tilbake i går kveld fra et møte med den USA-støttede regjeringen i Bagdad. Kommentarene var knappe, fordi en irakisk delegasjon på «høyt nivå» kommer til Tyrkia om noen dager for å drøfte Kurdistan-problemet.

Tyrkia krever at Irak rydder opp i de kurdiske områdene. USA er i klemma med både Tyrkia og Irak som viktige allierte.