FÅR STØT:  En fange er plassert på en boks, med en sekk over hodet, og så blir han gitt elektriske støt. Foto: AP / NTB Scanpix
FÅR STØT: En fange er plassert på en boks, med en sekk over hodet, og så blir han gitt elektriske støt. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Disse bildene sjokkerte hele verden - nå kan USA bli tvunget til å frigi flere

Dømt til å slippe flere bilder fra beryktede Abu Ghraib.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da bildene fra det beryktede Abu Ghraib-fengselet i Irak som viste det amerikanske militærets fangemishandling ble lekket i 2004, sjokkerte de en hel verden.

Nå har en domstol i Manhatten i USA beordret landets myndigheter til å frigi enda flere bilder fra Abu Ghraib og andre lignende fengsler USA drev.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal det finnes over 2000 lignende bilder som fram til nå ikke er offentliggjort.

- Bildene er de beste bevisene på hva som fant sted i de militære fengslene, og deres offentliggjøring vil hjelpe offentligheten til og bedre forstå konsekvensene av deler av Bush-administrasjonens politikk, sier Jameel Jaffer, direktør i American civil liberties unioen, som gikk til sak mot myndighetene allerede i 2004

Ordren fra Manhatten-domstolen trer ikke i kraft før om 60 dager. Det amerikanske forsvarsdepartementet har derfor tid på seg til å vurdere om de vil anke dommen eller ikke. Gjør de ikke det, skal de ifølge dommen frigi bildene allerede da.

Lagde video Philip Zimbardo, en av verdens mest anerkjente og berømte psykologer, la i 2008 fram grufulle bilder tatt i amerikanernes skrekkfengsel Abu Ghraib under konferansen TED 2008.

I BÅND: Lynndie England har festet et rep eller belte rundt halsen på en fange. Foto: Reuters / NTB Scanpix
I BÅND: Lynndie England har festet et rep eller belte rundt halsen på en fange. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Psykologiprofessoren har fått tilgang til bildene fordi han var ekspertvitne i en rettssak mot en av vaktene ved fengselet, melder Wired.

Bildene er tatt av fangevokterne.

Zimbardo satt sammen bildene til en video som han selv har lagt på lyder til som du kan se her.

Abu Ghraib-fengselet ligger utafor Bagdad i Irak, og er drevet av amerikanerne. Fengselet var skandalebefengt, og det er dokumentert en rekke tilfeller av torturliknende overgrep fra de amerikanske fangevokterne mot de irakiske fangene. Saken kom fram i offentligheten i 2004.

Forsket på sadisme Philip Zimbardo er mannen bak et av de mest berømte eksperimentene innen psykologisk forskning noensinne, Stanford prison.

Forsøket viste hvordan i utgangspunktet normale personer kan utføre voldelige og nærmest sadistiske handlinger under gitte betingelser. 

Psykologiprofessor Pål Kraft har skrevet om eksperimentet i boka Islamistisk terrorisme, som er redigert av Bjørn Erik Rasch og kom ut i 2005.

LENKET SAMMEN: Professoren har sladdet ansiktene til flere av fangene.
LENKET SAMMEN: Professoren har sladdet ansiktene til flere av fangene. Vis mer

- Zimbardo utførte forsøket på Stanford University i 1971 hvor man innredet et simulert fengsel i kjelleren på en av universitetsbygningene. Forskerne rekrutterte deretter 24 studenter som ble tilfeldig fordelt i to grupper som i to uker skulle spille roller som henholdsvis «fanger» og «fangevoktere», skriver Kraft i boka.

- I løpet av noen få dager var «fangevokterne» blitt voldelige og sadistiske. «Fangene» ble tvunget til å ha hette over hodet, kle seg nakne og til å utføre diverse seksuelle handlinger. Etter noen få dager, mer enn ei uke tidligere enn planlagt, måtte studien avbrytes fordi en var redd for hvilke konsekvenser den skulle få for de deltakende studentene, skriver han.

Ser på dem som dyr En av årsakene til handlingene er at fangevokterne dehumaniserer fangene.

- De slutter å se på dem som mennesker. De omtaler dem på en negativ måte, for eksempel som slanger, kryp eller hunder, sa Kraft til Dagbladet i 2008.

En annen hovedårsak er at personene innordner seg i et system der det gis ordrer.

Men jeg ville vel aldri gjort noe sånn, og de som utfører handlinger som dette må da være onde mennesker, tenker kanskje mange som leser artikler som dette.

En av årsakene til at de fleste tenker slik, kaller psykologene den fundamentale attribusjonsfeil.

RYSTENDE: Bildene fra skrekkfengselet rystet verden da de ble sluppet.
RYSTENDE: Bildene fra skrekkfengselet rystet verden da de ble sluppet. Vis mer

Teorien hevder at vi ser på andre personers atferd i en bestemt situasjon som et resultat av vedkommendes personlighet eller andre indre årsaker hos personen selv, mens vi undervurderer påvirkningen fra situasjonen personen er i.

USKYLDIGE: I etterkant av torturskandalen, anslo den amerikanske sjefen ved fengselet at 90 prosent av fangene der var uskyldige.
USKYLDIGE: I etterkant av torturskandalen, anslo den amerikanske sjefen ved fengselet at 90 prosent av fangene der var uskyldige. Vis mer