Disse bildene skaper frykt

Et halvt år etter en fryktinngytende styrkeansamling langs grensa til Ukraina, skaper nye russiske troppebevegelser bekymring i EU og USA.

RUSTER OPP: Disse satelittbildene viser store mengder russisk stridsmateriell nær grensa til Hviterussland og Ukraina, og skaper bekymring. Foto: Maxar / Reuters / NTB
RUSTER OPP: Disse satelittbildene viser store mengder russisk stridsmateriell nær grensa til Hviterussland og Ukraina, og skaper bekymring. Foto: Maxar / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Nye satellittbilder tatt mandag virker å bekrefte det ikke-navngitte amerikanske og europeiske tjenestepersoner uttrykte bekymring for i helga:

Det russiske militæret ruster nok en gang opp langs grensene til Hviterussland og Ukraina.

- Dette er ingen øvelse. Noe ser ut til å skje, sa Michael Kofman, Russland-analytiker ved det amerikanske forskningsinstituttet CNA, til Washington Post, som først omtalte troppebevegelsene.

Spørsmålet er hvorfor.

PUTIN I SKOGEN: Vladimir Putin viser seg igjen, med nye bilder. - Dette er machokultur sier seniorforsker på NUPI, Julie Wilhelmsen til Dagbladet. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet TV / AP / NTB Vis mer

Begynte i september

Det er selskapet Maxar Technologies som har tatt de aktuelle satellittbildene. Selskapet delte først bildene med den amerikanske nettavisa Politico.

Bildene viser et stort antall pansrede militærkjøretøy, stridsvogner og selvdrevne artilleri-systemer nær den russiske byen Jelnja, som ligger nær grensa til Hviterussland.

Byen ligger 245 kilometer nord for grensa til Ukraina.

De russiske styrkene begynte å bevege på seg mot slutten av september etter at militærøvelsen Zapad, som betyr «vest» på russisk, ble avsluttet, skriver Politico.

KLEINT: Møtet mellom Tysklands Angela Merkel og Russlands president, Vladimir Putin, gikk ikke helt etter planen. Video: AP. Vis mer

Store bevegelser

Analytikere ved Institute for the Study of War (ISW) har analysert Russlands troppebevegelser og slår fast at det er usannsynlig at opprustningen er forberedelser til en offensiv.

De beskriver like fullt troppebevegelsene som bekymringsfull.

Det er fordi deler av de russiske troppene som nå befinner seg i Jelnja, eller tilsynelatende er på vei til Jelnja, ikke deltok i Zapad-øvelsen.

Noen av troppene som nå befinner seg i Jelnja, har egentlig base i Novosibirsk i Sibir, men ble flyttet til Voronezj i slutten av september.

Avstanden fra Novosibirsk til Voronezj er 2800 kilometer.

«Dette kan tyde på at de vil bli permanent overført til Det vestlige militærdistriktet og forbli langs grensa til Ukraina og Hviterussland ei tid», skriver ISW.

BRUTALT: En menneskerettsgruppe i Russland som heter gulagu.net har delt masse videoer med flere medier som viser hvordan innsatte i russiske fengsler systematisk skal ha blitt torturert av fengselsbetjenter i en årrekke. Dagbladet har kun valgt å publisere sensurerte bilder fra videoen. Vi advarer mot sterke bilder. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen og Magnus Paus Vis mer

Over 100 000 soldater

Ikke siden mars og april i år har det vært så mange russiske styrker så nær den hviterussiske og ukrainske grensa, skriver Politico.

I våres mobiliserte Russland over 100 000 soldater langs grensa til Ukraina. Den massive maktdemonstrasjonen forårsaket stor bekymret hos amerikanske og ukrainske myndigheter.

Etter flere uker med stor opprustning, trakk russiske myndigheter styrkene tilbake i slutten av april, og kalte det en øvelse.

Russiske myndigheter begynte å sende tropper til grenseområdene etter at konflikten i Øst-Ukraina begynte å eskalere. Der utkjemper prorussiske separatister en krig mot ukrainske myndigheter.

Vesten anklager Russland for å støtte de prorussiske separatistene, som siden 2014 har okkupert deler av Donbass, en region øst i Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer