Russland-demonstrasjonene for Navalnyj

Disse bildene skremmer Putin

Vladimir Putin har vært mannen for ro, orden og økt økonomisk velstand. - Bilder av politivold mot demonstranter er noe russere reagerer voldsomt på, og er nå Putins store dilemma, sier forsker Julie Wilhelmsen.

VEKKER SINNE: Bilder ar russisk sikkerhetspoliti som slår fredelige demonstranter med batonger er noe det reageres veldig på i Russland. - Putin har vært assosiert med orden, og politivold er noe russere reagerer veldig på, sier Julie Wilhelmsen, Russland-ekspert ved NUPI. Foto: Tass / NTB
VEKKER SINNE: Bilder ar russisk sikkerhetspoliti som slår fredelige demonstranter med batonger er noe det reageres veldig på i Russland. - Putin har vært assosiert med orden, og politivold er noe russere reagerer veldig på, sier Julie Wilhelmsen, Russland-ekspert ved NUPI. Foto: Tass / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forgiftningen og nå fengslingen av den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj blir en stadig større utfordring for Russlands president Vladimir Putin.

Hva skal han gjøre når stadig flere russere går ut i gatene for å demonstrere? I flere titalls byer skal tusenvis av russere være ute og rope at «Putin er en tyv», at «vi vil ha frihet» og at «Navalnyj må slippes fri».

- Dette er en kjempestor utfordring for Putin. For de mange sikkerhetsstyrkene og politiet kan det være naturlig å bruke tvangsmakt mot demonstrantene, men bilder av politi som slår demonstranter med batonger vil trigge enda flere av den russiske befolkningen, sier Julie Wilhelmsen, Russland-ekspert ved NUPI.

Orden, ikke kaos

Putin kom i sin tid til makta - og har beholdt den - fordi han av russere flest har blitt sett på som en leder som har gitt Russland ro, orden og en bedret økonomi for folk flest.

- Russere flest reagerer veldig på politivold, og assosierer kaos og vold med tida før Putin. Han vet at bilder av politi og sikkerhetsstyrker som kjører på med batonger eller direkte skyting inn i folkemengdene vil gjøre en vanskelig situasjon enda verre, sier Wilhelmsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer