OVERFYLT: I dette fengslet bor det hele 3800 personer. På grunn av mangel på dommere i landet kan det føre til at de må sitte der veldig, veldig lenge. Foto: AFP / NTB scanpix
OVERFYLT: I dette fengslet bor det hele 3800 personer. På grunn av mangel på dommere i landet kan det føre til at de må sitte der veldig, veldig lenge. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Disse bildene viser en brutal hverdag for innsatte i et filippinsk fengsel

Regjeringen har satt 3 800 personer inn i en baskethall beregnet for 800.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Folk ligger som sild i tønne i en baskethall i forstaden Quezon City utenfor Manila, hovedstaden i Filippinene. Baskethallen blir brukt som fengsel til 3 800 personer. Egentlig er det bare plass til 800.

President Rodrigo Duterte (71) har siden han kom til makta i slutten av juni, arrestert over 100 000 personer. Bildene fra fengslet viser konsekvensene av Dutertes kamp mot narkotika og kriminalitet.

På grunn av massearrestasjonene har det ført til svært trange kår i fengslene, skriver The Indenpendent. Her må folk bytte på å sove. For å få plass sover innsatte i trapper, under senger og i hengekøyer laget av gamle tepper.

TRANGT: Folk ligger som sild i tønne i en trapp i et fengsel utenfor Manila. Foto: AFP / NTB scanpix
TRANGT: Folk ligger som sild i tønne i en trapp i et fengsel utenfor Manila. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Dårlige sanitærforhold

- De (regjeringen) kan ikke tenke rett. Det er så overfylt. Bare en liten bevegelse og du støter på noe eller noen, sier en innsatt til AFP ifølge den britiske avisa.

Forholdene i fengslet er svært dårlige. Som en konsekvens for at det er overfylt, går det utover sanitærforholdene til de innsatte. 130 personer må blant annet dele ett toalett.

- Disse forholdene eksisterer i fengsler både i distriktene og i byene over hele landet, også i statlige fengsler, sier Nymia Pimentel Simbulan, administrerende direktør ved Human Rights informasjonssenter i Filippinene, til The Independent.

På grunn av svært dårlige sanitære forhold kan det lett oppstå sykdommer, som tuberkulose. Medisinske tjenester er langt unna.

- Det er generelt mangel på tjenester som mennesker skal ha krav på, som mat og medisiner, sier Simbulan.

DÅRLIGE FORHOLD: Dårlige sanitære forhold fører til lett spredning av sykdommer. I dette fengslet må 130 personer dele ett toalett. Foto: AFP / NTB scanpix
DÅRLIGE FORHOLD: Dårlige sanitære forhold fører til lett spredning av sykdommer. I dette fengslet må 130 personer dele ett toalett. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Tortur

Filippinene har undertegnet FNs konvensjon mot tortur i fengslene, men ifølge Simbulan bryter landet loven. Konvensjonen trådte i kraft i 1987.

Ifølge en rapport fra Amnesty International blir tortur brukt som en metode for straff i landet uten at det får noen konsekvenser.

HENGEKØYE: Folk må bytte på å sove i fengslet i Quezon City. Foto: AFP / NTB scanpix
HENGEKØYE: Folk må bytte på å sove i fengslet i Quezon City. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Mange av de innsatte er nødt til å sitte i fengslet i lang, lang tid. I Filippinene er det mangel på dommere, og det fører til at de innsatte aldri vet når de kan slippe ut. Det er mulig å slippe ut innsatte mot kausjon, men svært mange av de som sitter inne er fattige.

Samfunnet i landet er svært delt mellom fattig og rik. En liten overklasse både styrer landet og sitter på mesteparten av inntektene, mens store deler av befolkningen lever i fattigdom. De som sitter inne er allerede fattige og flere av dem skylder penger i forbindelse med narkotikakriminalitet allerede, skriver The Independent.

Etter at den kontroversielle presidenten Rodrigo Duterte kom til makta i slutten av juli har han satt over hundre tusen personer i fengsel og over 300 personer har blitt drept på én måned. I forkant av valget sa presidenten at han ønsket å drepe alle som driver med narkotikakriminalitet, være det seg bruk eller salg, med mindre de overgir seg. Som følge av dette har over 60 000 overgitt seg til myndighetene, og de sitter inne i fengsel.

VASK: Trange kår fører til at de innsatte får vaske seg en sjelden gang. Foto: AFP / NTB scanpix
VASK: Trange kår fører til at de innsatte får vaske seg en sjelden gang. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Duterte, som også kalles «Østens Donald Trump», sa også under sin valgkamp at han ønsket å henrette kriminelle og deretter fôre fiskene i havna med døde mennesker.