- Disse bildene viser ikke sannheten

Gruppen «Nei til årsavgiften» tar feil, mener fagblad.

VEISTANDARD: Facebook-gruppen «Nei til årsavgiften» går hardt ut og anbefaler folk å spre dette bildet. Skjermdump: Facebook
VEISTANDARD: Facebook-gruppen «Nei til årsavgiften» går hardt ut og anbefaler folk å spre dette bildet. Skjermdump: Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Facebook-gruppen «Nei til årsavgiften» har skapt reaksjoner med sitt bilde som sammenligner norske og afrikanske veier.

Bildet har blitt delt nesten 30 000 ganger og har fått over 6000 «liker».

Budskapet skal være at norske bistandspenger går til veibygging i Afrika og at årsavgiften i Norge ikke går til bedring og bygging av norske veier.

Usant Fagbladet Bistandsaktuelt refser bildet og budskapet i en kommentar og mener at bildet ikke snakker sant.

Bladet viser blant annet til at det er forskjell på kontinent og land, og at Afrika tross alt har 54 land. Det er ikke sikkert at norske bistandspenger har gått til å bygge denne veien, og mest sannsynlig har Sør-Afrika finansiert den, mener fagbladet.

«Norske bistandspenger brukes i det hele tatt i forsvinnende liten grad til å bygge veier i Afrika», skriver Even Tømte i kommentaren.

15 år siden sist Norads statistikkportal viser at Norge ikke har gitt penger til infrastruktur siden 1998, noe som poengteres i kommentaren.

«Hvor mye Norge skal bruke på bistand er det selvsagt helt legitimt å diskutere. Men diskusjonen blir best om man bruker ordentlige argumenter», mener Bistandsaktuelt. På bunn i Europa De oppgitte norske bilistene kan ha et poeng når de krever bedre veistandard. For ifølge en rapport som Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) fikk utarbeidet i fjor, viser at den norske veistandarden er blant Europas aller dårligste.

Rapporten «Kvaliteten på veien» viste at snittfarten på Norges veinett er 40 kilometer i timen under det som er anbefalt.

I 2009 ble Norge forbikjørt av Albania på gjennomsnittfart på de viktigste veiene. OFV mener at totalt sett har neppe Albania en bedre veistandard enn Norge.

Men når det gjelder kvaliteten på hovedveiene mellom de største byene ligger Albania fortsatt langt foran Norge, skriver OFV på sine nettsider.

OMVENDT: Her er et eksempel på en reaksjon fra folk på Facebook. Skjermdump: Facebook
OMVENDT: Her er et eksempel på en reaksjon fra folk på Facebook. Skjermdump: Facebook Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer