Disse bilene ruster mest

Sjekk for all del rustbeskyttelsen dersom du kjører Opel Astra eller en tilårskommen Opel Kadett. Bilene ligger dårligst an i den store bilrust-undersøkelsen Norges Automobilforbund har vært med på å lage. Dyre biler som Audi og Mercedes kommer best ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og det kommer neppe som noen overraskelse: Billige biler ruster mest. Kostbare biler holder seg bra i år etter år. Rådet til eiere av de mest utsatte merkene er regelmessig understellsbehandling.

Opel Kadett og Astra, Fiat Uno, Hyundai Pony og Toyota Corolla er bilene som ruster mest. Fire og sju år gamle biler er kontrollert i alle de nordiske landene, og prosjektleder i Norge Svein Moe i NAF hevder at biler ruster akkurat like mye nå som tidligere. For noen år siden var bileierne svært opptatt av rustproblemene.

Bør sjekkes

- Så kom bilprodusentene med flere års garanti mot rust og mange sluttet med etterbehandling, sier Moe. Men vi ser at mange biler ikke blir godt nok behandlet. Men det er helt klart at en bil som er sju år gammel skal ikke være gjennomrusten.

NAF mener at alle eldre biler bør sjekkes slik at man kan oppdage og stanse rustangrepene. Problemet er at rusten ofte dannes i lukkede rom, og først kommer til syne når skaden er blitt synlig fra utsiden. Da koster det ofte tusener å sette bilen i stand. Hele plater og store deler av karosseriet må kanskje skiftes. Når stålet først er angrepet av rust, så er det ofte vanskelig å gjøre noe fra eller til.

Skuffet

I den store nordiske rusttesten har biltesterne sjekket 18 merker. Biltesterne har gått svært grundig til verks. Deler av bildører, skjermer, motor og kanaler er skåret ut av kollisjonsskadde biler og gjennomgått grundige undersøkelser.

I tillegg til Opel som kommer så dårlig ut, er NAFs Svein Erik Moe skuffet over at så anerkjente biler som Hyundai Pony og ikke minst Toyota Corolla har så mye rust.

Vinnere er Audi 100 og Mercedes 124 - foran BMW 3-serien og Volvo 700/800. Best av mindre og billigere biler er Peugeot 205 og VW Golf. Også Citrokn BX kommer godt ut i undersøkelsen.

Rustgaranti er blitt en sovepute for bileierne, sier Svein Erik Moe.

- Mange tror garantien holder rusten borte. Men det gjør den altså ikke, sier Moe.