VALG I USA: 6.november var det mellomvalg i USA. Da skapte disse kvinnene historie. Video: CNN Vis mer

Disse ble historiske i natt

USAs folkevalgte forsamlinger blir stadig mer mangfoldig.

Valgnetter er i alle høyeste grad netter for historiske øyeblikk, og nattas mellomvalg i USA er intet unntak.

Første homofile guvernør

Demokraten Jared Polis blir etter alle solemerker Colorados nye guvernør, etter å ha slått den republikanske kandidaten Walker Stapleton. De to kjempet om å ta over for den populære demokraten John Hickenlooper, som ikke kunne ta gjengvalg fordi han allerede har sittet så lenge som loven tillater.

Det som gjør Polis historisk er at han blir den første åpent homofile amerikanske guvernøren, skriver ABC News.

- Jeg mener at vi er på vårt beste som nasjon, som samfunn, når våre folkevalgte fullt ut representerer folkene de er valgt til å jobbe for. Det betyr at vi bør ha våre fargede samfunn representert, kvinner representert, LHBT-samfunnet representert. Og jo mer mangfold vi har i vårt valgte lederskap, i ansvarlige posisjoner, jo bedre resultat tror jeg vi får, sier Polis til ABC News.

I et innlegg i Denver Post i forkant av valget skrev han at han satt sin lit til velgerne i Colorado.

- Jeg tror det folk i Colorado bryr seg om er: Hvem kommer til å gjøre livet mitt bedre? De bryr seg ikke om hvem du er og hvem du elsker, skrev Polis.

Polis tonet ned betydningen av sin legning i valgkampen, men han er en trofast støttespiller for LHBT-saker i Colorado og i Kongressen.

Polis og partneren, Marlon Reis, har to barn.

Første urfolkskvinne

Colorados nye guvernør er ikke den eneste som skrev seg inn i historiebøkene i natt. Demokraten Sharice Davis ble nemlig valgt inn i Representantenes hus fra Kansas, og blir med det den første urfolkskvinnen i Kongressen.

Davis tilhører urfolksgruppen Ho-Chunk, også kjent som Winnebago, skriver NTB.

I mellomvalget danket hun ut den sittende republikaneren Kevin Yoder og sikret seg plassen som representant for tredje valgdistrikt i delstaten Kansas. Hun bidro dermed også til Demokratenes kamp for å overta flertallet i Representantenes hus, det ene av de to kamrene i den amerikanske Kongressen.

Den ferske representanten er utdannet jurist fra anerkjente Cornell Law School. Hun har også drevet med multikampsporten MMA, både som amatør og profesjonell.

De to første muslimske kvinnene

En annen gruppering som for første gang blir representert i Kongressen er muslimske kvinner. For i natt har ikke bare en, men to, muslimske kvinner overvunnet sine motkandidater, skriver Reuters.

I Minnesota vant Ilhan Omar, som opprinnelig kommer fra Somalia, men som nå er amerikansk statsborger. Som barn tilbrakte hun fire år i en flyktningleir i Kenya.

Hun tar for ordens skyld over for Keith Ellison, som i 2006 ble den første muslimen som ble valgt inn i Kongressen.

Omar blir også den første kongressrepresentanten med hijab.

Den andre muslimske kvinnen som nå kan ta plass i Representantenes hus er Rashida Tlaib fra Michigan.

42-åringen ble i 2008 den første muslimske kvinnen i Michigans lovgivende forsamling, og bryter altså nå nye barrierer.

En annen demokrat, Alexandria Ocasio-Cortez fra New York, blir den yngste kvinnelige representanten i Kongressen noensinne, ifølge CNN. Hun er 29 år gammel.