Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse blinde rekene lever på havets bunn og kan avsløre liv på andre planeter

Lever på bakterier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dypt under havoverflaten i Det karibiske hav lever små, blinde reker under ekstreme forhold.

Rekene, på fagspråket kalt Rimicaris hybisae, befinner seg 2300 meter under vannet som kan holde opptil 400 varmegrader enkelte steder på grunn av undersjøiske vulkaner.

Nå håper NASA at rekene kan gi svar på hvordan liv kan overleve under lignende forhold på andre planeter.

Se hvordan rekene lever der solen aldri skinner i videoen øverst i saken.

Liv på andre planeter - I to tredjedeler av jordas historie har liv eksistert bare på mikrobielt nivå, sier Max Coleman, forsker ved NASA.

Vannet nær undersjøiske sprekker er kaldt nok til at rekene kan leve der, og de livnærer seg på karbohydrater som produseres av bakterier som finnes i sprekkene.

Siden bakteriene kan overleve slike forhold her på jorda, kanskje de også kan finnes på andre planeter.

MANGE REKER: Hvis rekene går tom for bakterier å spise på, kan de spise andre krepsdyr. Forskerne mistenker at de begynner å spise hverandre. Foto: NASA
MANGE REKER: Hvis rekene går tom for bakterier å spise på, kan de spise andre krepsdyr. Forskerne mistenker at de begynner å spise hverandre. Foto: NASA Vis mer

Coleman ser på muligheten for at slikt liv kan eksistere på Jupiters måne Europa.

- Den største sjansen for liv på Europa er mikrobielt liv, sier han.

Økosystem Ifølge forskerne får bakteriene energi fra kjemiske reaksjoner. Bakteriene lever på hydrogensulfid som siver ut av sprekkene.

Når rekene ikke får nok bakterier vil de gå over til å bli rovdyr, til og med kannibaler. Det er funnet rester av krepsdyr i magen på rekene.

Coleman jobber sammen med en gruppe ledet av Chris German ved Woods Hole Oceanographic Institution i Massachusetts som oppdaget disse sprekkene på havbunnen utenfor vestkysten av Cuba. Studien er finansiert av NASA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media