SKAL LEDE STØRES KUNNSKAPSUTVALG: Arbeiderparteits Jette Christensen skal lede Støres kunnskapsutvalg fram mot landsmøtet i 2015.  
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKAL LEDE STØRES KUNNSKAPSUTVALG: Arbeiderparteits Jette Christensen skal lede Støres kunnskapsutvalg fram mot landsmøtet i 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Disse blir Støres gode hjelpere

Skal snekre ny helse- og kunnskapspolitikk fram mot 2015.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Jonas Gahr Støre lørdag ble valgt til Arbeiderpartiets nye leder, varslet den nyslåtte partilederen at han vil snekre ny politikk på særlig to utvalge fram mot landsmøtet i 2015: kunnskap og helse.

- Fram til landsmøtet i 2015 vil vi føre en bred debatt i partiet, med åpne dører til alle som vil bidra til ny sosialdemokratisk politikk. Vi ønsker velkommen kunnskap, kompetanse og erfaringer, som både utfordrer og stimulerer oss. Erfaringer fra fagfolk, fra arbeidsplassen, fra universitetet og politikken. Så vil vi vedta to plattformer med politisk retning og hovedsatsinger - kunnskap og helse. Det blir veivisere mot vårt neste partiprogram. Og kjære venner, ikke et hvilket som helst program - dette skal bli partiprogrammet som skal legge grunnlag for valgseier i 2017, sa Støre i sin første tale som partileder.

Nå er det klart hvem som skal lede utvalgene som skal bestyre politikkutviklingen på de prioriterte områdene.

Ikke overraskende blir det Ap's helsepolitiske talsmann og Stortingets helse- og omsorgskomiteens 2. nestleder Torgeir Micaelsens oppgave å lede helseutvalget, mens oppgaven å lede kunnskapsutvalget faller på Jette Christensen (31) fra Hordaland - og altså ikke parti-veteranen Trond Giske, som leder Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité.

På spørsmål fra Dagbladet om hvorfor lederen av kunnskapskomiteen ikke skal lede kunnskapsutvlaget, svarer Støre:

- Det er det enkelt svar på. Trond er vår er kunnskapspolitiske talsmann og legger hele sin tynge der. Grunnen til at han ikke skal lede utvalget, er at jeg ønsker å gi to unge og dyktige stortingspolitikere mulighet til å lede et utvalg. Både jeg, Trond og Hadia Tajik har vært statsråder før og har ledet større utvalg. Nå får to nye den erfaringen. Jeg husker selv da jeg ledet integrerningsutvalget. Det var en veldig nyttig erfaring, blant annet fra det å forankre politikk. Derfor ønsker jeg at to representanter fra den nye generasjonen skal få den muligheten. 

Støre forteller at Giske som leder av kunnskapskomtieen fortsatt vil være «tett på» prosessen med å utvikle Ap's kunnskapspolitikk.

I sin første tale som partileder gjorde også Støre det klart at han ville slippe til de yngre i større grad enn forgjengeren.

- Med meg som leder vil norsk politikk i årene som kommer tydeligere høre stemmene til en ny generasjon i Arbeiderpartiet, sa han.

- Har Ap vært for dårlige på slippe til de yngre? 

- Nei. Når jeg kan gjøre det jeg gjør i dag, skyldes jo det at vi har stortingsrepresentanter som allerede har markert seg. Men jeg mener det jeg sier: Vi skal en god vekst i den gruppen politikere, som også skal få erfaring fra hardt arbeid, sier Støre. 

Lederne for kunnskapsutvalget blir:

• Jette Christensen, stortingsrepresentant for Hordaland og medlem av Stortingets konstitutsjons- og kontrollkomité.

• Hans-Christian Gabrielsen, 2. nestleder i LO.  

- Gruppa skal jobbe med «framtidens kunnskapssamfunn» som er et overbygg mellom næring, forskning, fagarbeidere, teknologiutvikling, fornybar teknologi og løsninger for fremtidens Norge. Vi lever i kunnskapssamfunnet. Landet er bygget. Nå må vi ruste oss for å bygge ut, videre. Noen var modige for oss, nå må vi være det samme på den fremtiden som ligger foran oss, skriver Christensen i en sms til Dagbladet.

Lederne for helseutvalget blir:

• Torgeir Micaelsen, representerer Buskerud på Stortinget, sitter i Stortingets helse- og omsorgskomité. Han er også Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, og sitter i sentralstyret. 

• Barbro Hætta, kommunelege i Harstad. Hun var tidligere vararodfører i Harstad (2005-2007) for Ap.

Stortingsrepresentantene og makkerne likestilte ledere.

- Vi mener at det er behov for flere og nye svar på ulike politikkområder, inkludert helse. Vi trenger bedre politikk på kvaltiet og mot  undødvendig venting i sykehusene En av grunnene til at vi tapte valget, var at for mange opplevde at samfunnet ikke stilte tilstrekkelig opp for dem da ble syke. Der trenger vi bedre svar enn vi har per i dag.  Jeg mener at vi også har behov for flere svar i ruspolitikken. Det er for mye synsning og for lite fokus på hva som faktisk virker i rusomsorgen. Utvalget skal utfordre etablerte sannheter. Det er det behov for, sier Micaelsen. 

Av andre områder som allerede nå peker seg ut som viktige områder for utvalget, nevner Micaelsen fedme og stillesitting, og psykisk nærhjelp - altså psykisk støtte til folk der de bor når livet butter imot.    

- Nå er det slik at man omtrent må ha en diagnose for å få hjelp, sier Micaelsen, som ønsker seg en politikk som også sørger for at folk som opplever motgang i livet, som sorg eller tap, får hjelp om de har behov for det.

SKAL LEDE HELSEUTVALG:  Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen skal lede Støres helseutvalg fram mot landsmøtet i 2015.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
SKAL LEDE HELSEUTVALG: Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen skal lede Støres helseutvalg fram mot landsmøtet i 2015. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix Vis mer