Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Streik

Disse blir tatt ut i streik

LO ble ikke enige med Finans Norge i meklingen. Dermed blir 1200 medlemmer tatt ut i streik fra klokka 08 torsdag morgen.

- Kravene til LO var av svært prinsipiell karakter. LOs krav om tariffavtale i hele finansnæringen er et gammelt krav som det har vært jobbet med lenge. Denne gangen strakk vi oss langt for å få til en løsning, men det var dessverre ikke nok for LO. Vi beklager derfor at LO går ut i streik, sier arbeidslivsdirektør Runa Opdal Kerr i Finans Norge i en e-post til NTB.

LO organiserer under 3,5 prosent av de ansatte i finansnæringen og Kerr opplyser at streiken i mindre grad vil berøre bank- og forsikringskunder i Norge, men vil ha betydelige konsekvenser for enkelte foretak hvor LO har et større antall medlemmer.

LOs medlemmer streiker fra klokka 08 torsdag morgen, og gjelder medlemmer i Handel og Kontor og Postkom, skriver Finans Norge i en pressemelding.

Tariffavtale

Tidlig torsdag morgen skriver LO i en pressemelding at tariffavtalen er årsaken til at de streiker.

STREIK: Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO og forhandlingsleder for LO. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STREIK: Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO og forhandlingsleder for LO. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Vi krevde rett til å opprette tariffavtale og det samme tillegget ved tidligpensjon som andre ansatte i privat og offentlig sektor har fått. Det var det ikke mulig å få Finans Norge med på, derfor streiker vi, sier Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO og forhandlingsleder for LO.

Forbundet skriver videre i pressemeldingen at de ønsker å sikre at arbeidstakere som slutter å jobbe ved fylte 62, 63 og 64 år, får en bedre pensjon gjennom et eget kronetillegg.

- Dette er noe arbeidstakerne i alle de andre oppgjørene har fått, vi krever at de ansatte i Finansnæringa skal få det samme. Det er ikke et urimelig krav i en næring som tjener gode penger, sier Følsvik.

Artikkelen fortsetter under faktaboksen

Finansforbundet enig

Finansforbundet ble natt til torsdag enige med Finans Norge to timer på overtid og tar derfor ikke sine drøyt 21.000 medlemmer ut i streik.

- Vi er veldig fornøyde med resultatet og at vi fikk mange krav innfridd, sa forbundsleder Pål Adrian Hellman til NTB natt til torsdag.

FORNØYD: Pål Adrian Hellmann, leder for Finansforbundet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORNØYD: Pål Adrian Hellmann, leder for Finansforbundet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Blant annet nevner han kravet om at ansatte som har vært i foreldrepermisjon i minimum fem måneder skal gis minst ett lønnstrinn ved gjeninntreden. Han trekker også fram at laveste trinn i lønnssystemet er fjernet.

Finansforbundet har også fått gjennomslag for at midlertidige ansatte skal ha samme lønns- og arbeidsvilkår som fast ansatte etter tre måneder.

Forhandlingene mellom Finansforbundet og Finans Norge startet tirsdag.