Disse brevene hindret krise

Israel truet med å lukke dørene for norske diplomater som reaksjon på Kristin Halvorsens boikottappell. Men i går kveld var krisen avverget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Jeg anser saken nå som ryddet av veien, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre, som i går hadde en samtale med Israels ambassadør i Norge for å rydde opp i situasjonen som ble utløst av Kristin Halvorsens boikottappell torsdag.

Men torsdag kveld så det ikke slik ut:

Da tikket det inn en meget skarp note fra det israelske utenriksdepartementet til den norske ambassaden i Tel Aviv. I noten truet Israel med konsekvenser for forbindelsene mellom Norge og Israel i kjølvannet av boikottappellen.

Kraftig markering

Etter det Dagbladet forstår gjorde israelske myndigheter det klart at de «vurderte hvor åpne dørene vil være for norske diplomater framover.»

-  Det var er meget kraftig markering rettet mot den tvil som var oppstått om Norges holdning, sier Støre.

Tydelig uttrykk

-  Ble det framsatt trusler om konsekvenser?

-  Israelerne ga tydelig uttrykk for sitt syn, sier Støre.

-  Har saken fått noen skadevirkninger for Norges forhold til Israel?

-  Jeg håper ikke det. Jeg håper saken nå er ryddet av veien, og har som sagt god grunn til å tro det.

Stor uro i UD

Ledelsen i Utenriksdepartementet, med utenriksminister Jonas Gahr Støre i spissen, reagerte voldsomt på Halvorsens appell i Dagbladet torsdag. Det opplyser informerte kilder i UD. De fryktet varig skade for det bilaterale forholdet til Israel og for forbindelsene til USA.

Støre sendte derfor nesten umiddelbart et brev til sin israelske kollega Silvan Shalom der han tar avstand fra Kristin Halvorsens boikottappell, og legger seg tett opp til Israels syn på hva som skal være statens grenser:

«Norge støtter aktivt Israels rett til å leve i fred og sikkerhet innenfor forsvarbare grenser,» skriver Støre.

Begrepet «forsvarbare grenser» er en gjenganger i Israels argumenter mot å trekke seg tilbake til grensen - den grønne linjen - fra tida før okkupasjonen av Vestbredden, Gaza og Golanhøydene i 1967.

«Kjære Condi»

Støre sendte også en kopi av brevet til USAs utenriksminister Condoleezza Rice med et følgeskriv titulert «Kjære Condi»:

«Jeg ønsker å gi deg en kopi av et brev jeg har sendt til vår israelske kollega Silvan Shalom i dag. Brevet er sendt for å eliminere alle mulige feiltolkninger av Norges politikk overfor Israel som følge av en uttalelse fra finansminister Kristin Halvorsen om spørsmålet om en forbrukerboikott av Israel,» skriver Støre og fortsetter:

«Kortversjonen er følgende: Det har aldri vært og vil aldri bli den norske regjeringens posisjon å fremme noen slik politikk overfor Israel.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer