NOEN AV DE VERSTE: Disse deodorantene og flere andre inneholder miljøgifter, men Mattilsynet sier det ikke er helsefarlig.
NOEN AV DE VERSTE: Disse deodorantene og flere andre inneholder miljøgifter, men Mattilsynet sier det ikke er helsefarlig.Vis mer

Disse deodorantene inneholder miljøgifter

23 av 53 produkter på verstinglista. Og trodde du apotekvarer var bedre?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no): Grønn Hverdag har undersøkt 53 deodoranter i norske dagligvarebutikker, helsekostforretninger, parfymerier og apoteker.

Alle deodorantene så nær som to, inneholdt enten allergifremkallende eller hormonforstyrrende stoffer. Se lista her.

Nesten halvparten av alle deodorantene får bunnkarakter — de inneholder miljøgifter som står på SFTs verstingliste over stoffer som myndighetene ønsker vesentlig reduksjon av innen 2010.

De stoffene det er snakk om, er triklosan og dekametyulsyklo-pentasiloksan (D5) også kalt cyclopentasiloxane eller cyclomethicone.

To av de vanligste deodorantene på markedet, ble analysert fordi Grønn Hverdag mistenkte høye konsentrasjoner av miljøgifter. En Nivea-deodorant for menn og en Sterilan-deodorant for kvinner, inneholdt henholdsvis 23 og 17 vektprosent av D5.

- Alvorlig
Deodorantene som selges i apoteker og helsekostbutikker kommer like dårlig ut som de man finner i dagligvarebutikken. Tone Granaas i Grønn Hverdag hadde ikke forventet et så dårlig resultat.

- Jeg synes dette er veldig alvorlig. Dette er forbruksartikler som vi smører på en del av kroppen der huden er veldig tynn og stoffer absorberes lett. De fleste tenker ikke spesielt over i det hele tatt at produktene kan inneholde skadelige stoffer, vi bare putter det i handlekurven. Noen av dem kjøpes på apotek og i helsekostbutikker, og i hodene våre er det da trygt og helsebringende, sier Granaas til Dagbladet.no.

Triclosan er et lenge omdiskutert, antibakterielt stoff. Stoffet finnes ikke bare i deodoranter, men også i tannkrem som Colgate Total, såper, vaskemidler, kjøkkenkluter, skjærefjøler, t-skjorter og treningstøy. D5 tilhører den mye brukte og svært omstridte stoffgruppen siloksaner. SFT fant nylig høye verdier av disse stoffene i fiskeprøver fra Oslofjorden. Stoffet er funnet i polarmåker på Bjørnøya, noe som viser at stoffet kan spres over store avstander og er tunge å bryte ned.
Vil fjerne stoffet

Flere aktører sier nå at de ikke ønsker befatning med disse stoffene lenger. Sara Lee, som står bak Neutrals produkter, opplyser til Dagbladet.no at de i forbindelse med den løpende evalueringen av sine produkter, nå vil fjerne D5 fra sine produkter.

Anders Stensønes i Apotek1, som selger deodoranter av merkene Dermica og Cosmica som kommer dårlig ut i testen, sier i en epost til Dagbladet.no at D5 ikke er ønsket i produktene i deres sortiment i framtida.

Aco, som produserer Cosmica-deodorantene som inneholder D5, har ingen konkrete planer om å fjerne ingrediensen, som brukes til å mykgjøre produktet.

- Vi er opptatt av å ha trygge og sikre produkter og går ofte lengre enn lovgivningen når det gjelder sikkerhetskrav. Uavhengige eksperter har konkludert med at D5 ikke er helseskadelig, og det som lekker ut i naturen er så små mengder at det ikke skal være skadelig for miljøet. Vi mener derfor at våre produkter ikke utgjør helse- eller miljøfare. Men vi evaluerer produktene våre kontinuerlig, sier administrerende direktør, Arianne Gravdal.

Dagbladet.no har forsøkt å nå flere av de andre produsenter i dag uten hell.

Vil ikke advare

Mattilsynet bekrefter at ingen av de to stoffene utgjør noen akutt helsefare og har derfor ikke grunnlag for å advare mot kosmetikk som inneholder stoffene. Men de har lenge ønsket å forby triklosan.

- Triklosan er dessverre fortsatt tillatt. Den norske vitenskapskomitéen for mattrygghet kom i 2005 fram til at det var fare for resistens mot triklosan ved bruk i kosmetikk, men EUs vitenskapskomité kom ikke til samme konklusjon. Vi kan ikke endre vår kosmetikkforskrift før EU gjør det, sier Hans Jørgen Thalberg i Mattilsynet.

Triklosan trengs i medisiner og som desinfisering i forbindelse med operasjoner. Blir bakterier resistente mot stoffet, kan medisiner eller desinfisering slutte å fungere.

Ifølge Thalberg i Mattilsynet kan siloksaner skade reproduksjonsevnen til mus og rotter og føre til kreft og svekket immunforsvar. Men inntaket hos mennesker er i dag så lavt at det ikke utgjør noen fare.


- Når det gjelder kreft har en av våre fremste krefteksperter, Tore Sanner, utført forsøk som viser at dette ikke er noen fare når det gjelder mennesker, sier Thalberg, som er opptatt av å ikke skremme folk.

- Stoffene er miljøbelastende, men det er en annen skål, sier han.

Tone Granaas i Grønn Hverdag er ikke beroliget av dette.

- Vi skulle ønske myndighetene styrte mer etter føre var-prinsippet, sier Tone Granaas i Grønn Hverdag.

Anbefaler kun to
Blant alle produktene de gjennomgikk, fant de bare to produkter de kan gå helt god for:

• Coop Änglamark Sensibel Deo
• Cosmica Uparfymert

Men disse produktene kommer også godt ut i testen:
• Nivea for Men Aqua Cool*, selges i dagligvarebutikker.
• Cliniderm for Men 24h Effect Deodorant*, selges på apotek.
• Cosmica Mild Roll-on

Se hele lista over de beste og verste deodorantene på Grønn Hverdag sine nettsider.
Her finner du også mer informasjon om hvordan undersøkelsen er utført.

Forbrukerinspektørene på NRK tar opp problemstillingen i sitt program i kveld.

ANBEFALES: Disse produktene kan Grønn Hverdag gå god for, noen med forbehold. (Foto: Grønn Hverdag).
ANBEFALES: Disse produktene kan Grønn Hverdag gå god for, noen med forbehold. (Foto: Grønn Hverdag). Vis mer