Disse deodorantene inneholder miljøgifter

23 av 53 produkter på bunnlista. Trodde du at apotekvarer var bedre?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Grønn Hverdag har undersøkt 53 deodoranter i norske dagligvarebutikker, helsekostforretninger, parfymerier og apoteker.

Alle deodorantene så nær som to, inneholdt enten allergifremkallende eller hormonforstyrrende stoffer. Se lista her.


Nesten halvparten av alle deodorantene får bunnkarakter — de inneholder miljøgifter som står på SFTs verstingliste over stoffer som myndighetene ønsker vesentlig reduksjon av innen 2010.

De stoffene det er snakk om, er triklosan og dekametyulsyklo-pentasiloksan (D5) også kalt cyclopentasiloxane eller cyclomethicone.

To av de vanligste deodorantene på markedet, ble analysert fordi Grønn Hverdag mistenkte høye konsentrasjoner av miljøgifter. En Nivea-deodorant for menn og en Sterilan-deodorant for kvinner, inneholdt henholdsvis 23 og 17 vektprosent av D5.

- Alvorlig

Deodorantene som selges i apoteker og helsekostbutikker kommer like dårlig ut som de man finner i dagligvarebutikken. Tone Granaas i Grønn Hverdag hadde ikke forventet et så dårlig resultat.

- Jeg synes dette er veldig alvorlig. Dette er forbruksartikler som vi smører på en del av kroppen der huden er veldig tynn og stoffer absorberes lett. De fleste tenker ikke spesielt over i det hele tatt at produktene kan inneholde skadelige stoffer, vi bare putter det i handlekurven. Noen av dem kjøpes på apotek og i helsekostbutikker, og i hodene våre er det da trygt og helsebringende, sier Granaas til Dagbladet.no.

Foto: Grønn Hverdag
Foto: Grønn Hverdag Vis mer

Triclosan er et lenge omdiskutert, antibakterielt stoff. Stoffet finnes ikke bare i deodoranter, men også i tannkrem som Colgate Total, såper, vaskemidler, kjøkkenkluter, skjærefjøler, t-skjorter og treningstøy. D5 tilhører den mye brukte og svært omstridte stoffgruppen siloksaner. SFT fant nylig høye verdier av disse stoffene i fiskeprøver fra Oslofjorden. Stoffet er funnet i polarmåker på Bjørnøya, noe som viser at stoffet kan spres over store avstander og er tunge å bryte ned.

- Trygt

Aco, som produserer Cosmica-deodorantene som inneholder D5, anser produktene sine som trygge.

- Vi er opptatt av å ha trygge og sikre produkter og går ofte lengre enn lovgivningen når det gjelder sikkerhetskrav. Uavhengige eksperter har konkludert med at D5 ikke er helseskadelig, og det som lekker ut i naturen er så små mengder at det ikke skal være skadelig for miljøet. Vi mener derfor at våre produkter ikke utgjør helse- eller miljøfare. Men vi evaluerer produktene våre kontinuerlig, sier administrerende direktør, Arianne Gravdal.


Dagbladet. no har forsøkt å nå flere andre produsenter i dag uten hell.


Ønsker å forby

Mattilsynet bekrefter at ingen av de to stoffene utgjør noen akutt helsefare. Men de har lenge ønsket å forby triklosan.

- Triklosan er dessverre fortsatt tillatt. Den norske vitenskapskomitéen for mattrygghet kom i 2005 fram til at det var fare for resistens mot triklosan ved bruk i kosmetikk, men EUs vitenskapskomité kom ikke til samme konklusjon. Vi kan ikke endre vår kosmetikkforskrift før EU gjør det, sier Hans Jørgen Thalberg i Mattilsynet.

Triklosan trengs i medisiner og som desinfisering i forbindelse med operasjoner. Er man resistent mot stoffet, kan medisiner eller desinfisering slutte å fungere.

Disse deodorantene inneholder miljøgifter

Siloksaner er kjent for å kunne skade forplantningen, men Mattilsynet mener at det inntaket man har i dag er såpass lavt at det ikke utgjør noen fare. Forskere har også funnet at siloksaner kan føre til svekket immunforsvar hos fisk og kreft hos rotter og mus, men ifølge Thalberg gjelder ikke dette mennesker.

- Stoffene er miljøbelastende, men det er en annen skål, sier han.

Tone Granaas i Grønn Hverdag er ikke beroliget av dette.

- Vi skulle ønske myndighetene styrte mer etter føre var-prinsippet, sier Tone Granaas i Grønn Hverdag.

Anbefaler kun to

Blant alle produktene de gjennomgikk, fant de bare to produkter de kan gå helt god for:

• Coop Änglamark Sensibel Deo

• Cosmica Uparfymert

Men disse produktene kommer også godt ut i testen:

• Nivea for Men Aqua Cool*, selges i dagligvarebutikker.

• Cliniderm for Men 24h Effect Deodorant*, selges på apotek.

• Cosmica Mild Roll-on

Se hele lista over de beste og verste deodorantene på Grønn Hverdag sine nettsider.

Her finner du også mer informasjon om hvordan undersøkelsen er utført.

Forbrukerinspektørene på NRK tar opp problemstillingen i sitt program i kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer