SKAL VITNE: Avdelingsdirektør Bente Mevåg i Folkehelsesinstituttet skal vitne om DNA-funn i Monika-saken. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
SKAL VITNE: Avdelingsdirektør Bente Mevåg i Folkehelsesinstituttet skal vitne om DNA-funn i Monika-saken. Foto: Anita Arntzen/DagbladetVis mer

Disse DNA-ekspertene kan bli avgjørende i Monika-saken

Representanter fra Folkehelseinstituttet, Rettsmedisinsk kommisjon og to eksperter fra Storbritannia kommer for å vitne om DNA-funn i Monika-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Den rettsmedisinske kommisjon har gjennomgått to rapporter om DNA-funn og tolkning av disse i Monika-saken. Den ene rapporten ble utarbeidet av Folkehelseinstituttets divisjon for rettsmedisinske fag og den andre ble utarbeidet av to britiske eksperter.

Det var DNA-funn som gjorde at Donatas Lukosevicius (34) ble pågrepet og siktet for forsettlig drap i oktober 2014. Politiet skal da ha fått en rapport som viste at det var funnet DNA fra Lukosevicius på et belte som Monika Sviglinskaja (8) var hengt med og på hennes fingre, hals og arm. Det ble også funnet DNA som kunne stamme fra ham på jentas singlet og undertøy.

Analysert to ganger Avdelingsdirektør Bente Mevåg ved Folkehelseinstituttet skal være sakkyndig vitne i Monika-saken. Hun sier til Dagbladet at hennes avdeling har analysert DNA i to omganger i denne saken. Først ble det gjort undersøkelser rett etter at Monika ble funnet 14. november 2011. Deretter ble det gjort nye analyser etter at saken ble gjenopptatt av Hordaland politidistrikt tre år seinere.

- DNA-teknologien er et fag i utvikling. Vi får stadig bedre og mer sensitive analyseverktøy som skyldes forbedringer på det enkelte trinn i prosessen. Utfordringen er å vurdere om de undersøkte sporene er gjerningsrelavante, sier Bente Mevåg.

Det var etter den andre omgangen med analyser at politiet fikk den informasjonen de måtte ha for å kunne pågripe Donatas Lukosevicius.

Ba om nye undersøkelser Et DNA-resultat forteller ingenting om når eller hvordan cellematerialet ble avsatt. Selve DNA-resultatet bestrides sjeldent i en rettsak, men det stilles ofte spørsmål om DNA-funnets relevans for den kriminelle handlingen. I Monika-saken vil det bli stilt spørsmål om materialet kan ha blitt avsatt så lenge som fire til fem uker før den åtte år gamle jenta ble funnet død.

Forsvarsadvokat Aasmund Sandland sier at han ba om nye undersøkelser om mulig oversmitte av DNA, altså muligheter for at Monika hadde vært i berøring med gjenstander som morens tidligere samboer hadde lagt igjen sitt DNA på ved tidligere anledninger. Han bodde i leiligheten en måned før Monika ble funnet død.

- De britiske ekspertene konkluderte med at det var mest sannsynlig at DNA som ble funnet på Monika stammet fra direkte kontakt mellom tiltalte og henne, men de ville ikke utelukke at det også kunne være oversmitte fra gjenstander han tidligere hadde berørt, sier advokat Sandland til Dagbladet.

Under analysene ble det også funnet DNA fra to andre menn som ikke var tiltalte. Dette var ikke fulle DNA-profiler, men spor av DNA funnet i celler.

10 sakkyndige vitner En DNA-profil er en tallrekke basert på genetisk analyse av biologisk materiale, som hudceller og blod. Bortsett fra eneggede tvillinger vil en profil være unik for en person. Det opereres med 17 ulike markører. En fullstendig profil består av en kjønnsbestemt markør og 32 tall. På mange måter er denne tallkombinasjonen å regne som et utvidet og mer sikkert personnummer.

I alt ti sakkyndige vitner vil møte i rettssaken som starter i Nordhordland tingrett mandag morgen. I tillegg til de som skal vitne om DNA-funn er det en ekspert fra Nederland som skal forklare seg om knuten på beltet kan ha vært laget av et barn, eller om den må  være laget av voksne. Det kommer også sakkyndige vitner som skal forklare seg om tiltaltes mentale helse og dødstidspunktet.

- Et annet sentralt tema er dødstidspunktet. Det kan være vanskelig å finne nøyaktig dødstidspunkt dersom det ikke er helt jevn temperatur i rommet avdøde ble funnet. Det har kommet bedre metoder for å beregne dette og dermed innsnevre tidsrommet for dødstidspunktet, sier Sandland.

Han viser i denne forbindelse til opplysninger i saken om at Monika skal ha forsøkt å ringe sin mor klokka 08.45 om morgenen 14. november 2011. Tiltalte ble observert i Bergen sentrum klokka 10.15. Forsvareren mener at minst 50 minutter må trekkes ifra dersom tiltalte skal ha tatt buss fra boligen hvor Monika ble funnet på Berge i Sund kommune.

Europeisk fellesskap DNA-analyser i straffesaker er del av et samlet arbeid som også inkluderer beskrivelse av mottatt materiale som prøver og beslag, forundersøkelser for påvising av biologisk materiale, sikring av prøver, DNA-analyse av disse og til slutt en eventuell identifisering.

Det er utarbeidet retningslinjer gjennom forskning og internasjonale fagfellesskap for hvordan denne type arbeid skal utføres. Folkehelseinstituttet (FHI) deltar i det europeiske fagfellesskapet (EDNAP og ENFSI), og følger deres retningslinjer og anbefalinger fra ISFG (International Society of Forensic Genetics) og Interpol. Gjennom dette samarbeidet er det også etablert god kontakt med mange ulike laboratorier, slik at politiet kan henvises videre for å få utført spesielle analyser som ikke utføres ved FHI.
 

FORSVARER: Forsvarsadvokat Aasmund Sandland skal forsvare drapstiltalte Donatas Lukosevicius. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
FORSVARER: Forsvarsadvokat Aasmund Sandland skal forsvare drapstiltalte Donatas Lukosevicius. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
MOR OG DATTER:
Monika Sviglinskaja og hennes mor Kristina Sviglinskaja.
Foto: Privat / NTB scanpi
MOR OG DATTER: Monika Sviglinskaja og hennes mor Kristina Sviglinskaja. Foto: Privat / NTB scanpi Vis mer