Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse døde sjøfuglene er fulle av plastsøppel

Tannbørster, lightere og bruskorker fyller magene til albatrosser på Midway Island, en øy i Stillehavet hvor store mengder søppel skyller innover land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 3000 kilometer fra nærmeste kontinent ligger øya Midway Atoll. På tross av den fredelige beliggenheten og den store avstanden til fastlandsindustri, er øya blitt konsumets søppeldynge, midt i hjertet av Stillehavet.

Filmskaperen Chris Jordan fra Seattle i USA har studert fulgelivet på øya Midway Atoll Island i en årrekke.

Gjennom fotolinsa har han fanget grusomme motiver av døde sjøfugler med magen full av bruskorker, rester av lightere, tannbørster og andre små og store plastrester. Se video øverst i saken.

De fleste som dør har mest plast i magen Nettstedet Wilderutopia skriver at omlag 200 000 av 500 000  albatross-babyer dør av dehydrering og sult på øya Midway hvert år. En studie gjort av biologer, finansiert av det amerikanske miljødepartetementet, viste at albatross-babyene som døde av overnevnte årsaker hadde dobbelt så mye plast i magesekken enn albatrossene som døde av andre årsaker.

Fikk med stjerneredigerer på dokumentar Jordan ble både rørt og skremt av det yrende dyrelivet og de store funnene av bruskorker, tannbørster og lightere i fuglemagene. Fotoprosjektet resulterte etter hvert i dokuemtarfilmen "Midway", som er et samarbeid mellom Jordan og redigereren av den velrenommerte dyredokumentaren «March of the Penguins», med blant annet Morgan Freeman som forteller.

- Trenger radikalt skifte Jordan understreker ifølge nettstedet Take Part at plastforsøplingen nærmer seg den absolutte smertegrensen. - Vi trenger et radikalt globalt skifte, og hvordan får vi til det? Jo, gjennom radikal endring av et globalt tankemønster, sier Jordan.

Miljøeksperter deltar på norsk konferanse Førstkommende onsdag strømmer biologer, forskere, politikere og eksperter på marin forsøpling til Ballroom i Oslo for å delta på organisasjonen Hold Norge rents internasjonale konferanse om tema.

- Plasten vanskelig å rydde Arrangør og marinebiolog i Hold Norge rent, Mali Hole Skogen, forklarte til Aftenpostens papirutgave søndag hvorfor marin plastforsøpling er så farlig:
- Fordi plast brytes ned til mikroplast, ørsmå biter som blir fanget opp av plankton, siden spist av fisk og til slutt kan havne på matbordet. Problemet med mikroplasten er at den er utrolig vanskelig å rydde opp.Sjøfugl og hval kan tro plast er mat, og bli skadet når de spiser den. Den siste uttalelsen fra Skogen er Jordans dokumentar et bevis på, og filmskaperen sitter også i panelet når den internasjonale konferansen går av stabelen onsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!