LIVETS RETT? En jente fra rom-befolkningen i Ungarn ser på en demomstrasjon arrangert av nazi-partiet Jobbik i landsbyen Miskolc. Foto: REUTERS/Bernadett Szabo
LIVETS RETT? En jente fra rom-befolkningen i Ungarn ser på en demomstrasjon arrangert av nazi-partiet Jobbik i landsbyen Miskolc. Foto: REUTERS/Bernadett SzaboVis mer

- Disse dyra burde ikke få lov til å eksistere

Slik omtaler en venn av Ungarns statsminister Viktor Orban rom-befolkningen. Regjeringspartiet Fidez vil ikke foreta seg noe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange mener det ligger en oppfordring til folkemord i uttalelsene til Zsolt Bayer. Det var i en artikkel i den konservative avisa Magyar Hirlap, som har tette bånd til regjeringspartiet, at Bayer kom med sitt utfall, skriver Der Spiegel.

En endelig løsning
- En stor del av romfolkene er ikke egnet til å leve sammen med andre. De er ikke skikket til å leve blant mennesker. Disse romfolkene er dyr, og de oppfører seg som dyr. For dem er menneskelig kommunikasjon umulig. Uartikulerte lyder velter ut av deres bestialske skaller. Samtidig skjønner disse sigyønerne hvordan de skal utnytte «framskrittene» i den idiotiske vestlige verden. Men man må slå tilbake heller enn å tolerere. Disse dyra burde ikke få lov til å eksistere. Ikke på noen måte. Dette må løses, umiddelbart og uansett metode.

Grunnen til Zsolt Bayers vrede er et slagsmål på en bar i byen Szigethalom utenfor hovedstaden Budapest på nyttårsaften. Etter et masseslagsmål i baren lå to idrettsutøvere, en bryter og en bokser, igjen med alvorlige skader etter å ha blitt stukket med kniv. Politiet har arrestert en rom, og leter etter en annen, for knivstikkingen.

Partistifter
Zsolt Bayer er ingen hvem som helst. 49-åringen er en venn av Ungarns konservative statsminister, og en av grunnleggerne av regjeringspartiet Fidez. Han har ikke lenger noe formell posisjon i partiet, men han brukes ofte som forsøkskanin for kontroversielle utspill, og utspill som er populære i partiet, men som tross alt ikke kan formuleres av partiets ledere. Av ting Bayer tidligere har skrevet er blant annet dette:

- Den som kjører over en sigøynerunge oppfører seg korrekt hvis han ikke tenker på å bremse, men tråkker hardt på gasspedalen.

Ungarn og regjeringen til Orban er i EUs søkelys på grunn av høyre-ekstremisme. Ved det siste parlamentsvalget vant Fidez 52 prosent av stemmene og et konstitusjonellt flertall med mer enn 2/3 av representantene, samtidig som det åpent fascistiske partiet Jobblik fikk 16. 7 prosent av stemmene. Landets rom-befolkning er skyteskive og hatobjekt, særlig for medlemmer av Jobbik, som har sin halvmilitære falang. De har parader og kan sammenliknes med Mussolinis svartskjorter, og Hitlers Hitler-Jugend.

Støtte fra sine egne
Men selv om utspillet til Bayer denne gang er sterkerere enn vanlig vil ikke partiet foreta seg noe mot ham. Pressetalskvinne Gabrielle  Selmaczi sier at fordi Bayer kom med sitt utspill som spaltist, og ikke som partimedlem, så vil man ikke gjøre noe. Bayers avis støtter derimot sin medarbeider.

- Fordi venstre-liberalerne har ødelagt landet kan mordere og bestialske mennesker, og nådeløse kriminelle, gjøre fryktelige gjerninger mange steder. Vi fordømmer heksejakta på vår medarbeider og ber våre lesere om å stille seg bak ham, bak vår avis, og bak vår hardt arbeidende nasjonale regjering.

Men det radikale utspillet har også skapt reaksjoner innad i Fidez. Justisminister og visestatsminister Tibor Navacsics er an av flere prominente partimedlemmer som har fordømt Bayers utspill. Et annen prominent partimedlem, som sitter i EU-parlamentet, kaller Bayers formuleringer «skammelige».

Mot jøder
En annen gruppe som er utsatt for press er Ungarns jøder. Et parlamentsmedlem fra Jobbik har blant annet krevd at alle jøder skal registreres i et eget register.

- Jøder, særlig de i parlamentet og i regjeringsapparatat, bør vurderes for den potensielle skade de er for Ungarn, har mannen bak forslaget, Marton Gyöngyösi, sagt.

Statsminister Orban har ikke uttalt seg om uttalelsene til sin venn Bayer. Men etter valget i 2010 - der han vant alt - har han inntatt en stadig mer nasjonalistisk holdning. I en tale om «blod og sjel» i fjor sammenliknet Orban ungarerne med den ungarske mytologiske fuglen Turul, en slags falk som er en viktig del av ungarsk mytologi, og ifølge mytologien har reddet nasjonen.

- Det arketypuiske bildet av Turul-fuglen er det arketypiske bildet av ungarerne. Den er en del av vårt blod og vårt fedreland, Vi, ungarerne av nasjonal solidaritet, må presse bort all splid bort fra livet i Ungarn. Sterke land holder sammen, svake faller fra hverandre, sa statsministeren.

Ungarn er det landet i EU der den økonomiske krisa har skapt åpen fascisme og aggresiv fremmedfientlighet. Landet var et av de hardtest rammede av finanskrisa i 2008.

HARDTSLÅENDE: Ungarns statsminister Viktor Orban er venn av Zsolt Bayer, som mener rom-folk ikke har livets rett. Foto: (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
HARDTSLÅENDE: Ungarns statsminister Viktor Orban er venn av Zsolt Bayer, som mener rom-folk ikke har livets rett. Foto: (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) Vis mer