SPØKELSESAPE: Denne tassen, som er en Tarsius pumilus, er en av de 25 artene som snart kan være utdryddet. Foto: REUTERS/Yusuf Ahmad/NTBScanpix
SPØKELSESAPE: Denne tassen, som er en Tarsius pumilus, er en av de 25 artene som snart kan være utdryddet. Foto: REUTERS/Yusuf Ahmad/NTBScanpixVis mer

- Disse dyrene er snart utryddet på grunn av mennesker

Ifølge ny FN-rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 25 arter, som er av menneskets næreste levende slektinger, aper og lemurer, trenger øyeblikkelig hjelp og beskyttelse om de ikke skal bli utryddet, ifølge en FN-rapport, melder Reuters.

En av artene på lista er spøkelsesapen Tarsius pumilus, som finnes i Sulawesi i Indonesia. Forskerne trodde at arten var utryddet fram til 2000, da en ble fanget i en rottefelle. I 2008 ble det endlig bekreftet at arten fremdeles levde i naturen.

Den store trusselen Mange av primatene, fra den equadorianske brunhodede edderkoppapen til gibbonene som fins i østen, er truet av menneskenes ødeleggelse av skoger, jakt og ulovlig dyrehandel.

Studien sier at fem av de 25 mest truede artene er fra Afrika, seks er fra Madagaskar, ni fra Asia og fem fra Sør-Amerika.

- Dette viser igjen at verdens primater er under en økende trussel fra mennesket, sier Christoph Schwitzer, som ledet studien ved Bristol Conservation and Science Foundation til LiveScience.

Lemurene på Madagaskar er blant de mest truede dyreartene etter årevis med politisk uro på øya, fortalte han.

- Bestanden av den mest sjeldene lemuren, den nordlige lemur, består nå bare av 19 dokumenterte individer som lever i naturen, ifølge rapporten.

En liknende krise er på gang i Sørøst-Asia, der ulovlig dyrehandel er den største trusselen, opplyser Schwitzer.

-Viktig for økosystemet Forskerne sier at det å bevare primatene, som består av 633 kjente arter, er viktig for naturens økosystem.

EDDERKOPPAPE: Ateles fusciceps fusciceps er også snart utryddet ifølge studien. Dette bildet er fra en zoo.  Foto: AFP PHOTO/Orlando SIERRA/NTBScanpix
EDDERKOPPAPE: Ateles fusciceps fusciceps er også snart utryddet ifølge studien. Dette bildet er fra en zoo. Foto: AFP PHOTO/Orlando SIERRA/NTBScanpix Vis mer

- Primatene sprer ofte frø, som hjelper skogen med å bevare skogens mangdold, sier Russel Mittmeier, som leder en spesialistgruppe ved Internation Union for Conservation of Nature(IUCN).

Av de 633 primatene er 54 prosent klassifisert som truede dyrearter av IUCN.

Ekspertene sier også at det er noen gode nyheter. Ingen primater har blitt utryddet i det 20. og 21. århundre.

Og bestandene for noen av dem blir større.  Både Indias skjeggape Macaca silenus og halvapelemuren Prolemur simus, som lever på Madagaskar, er tatt av listen over truede arter.

FN-rapporten heter «Primates in Peril: The World's 25 Most Endangered Primates, 2012-1014».

LITEN TASS: Denne lille apen er en Cebus kaapori, som finnes i Brasil. Dette bildet ble tatt i en zoo i Tyskland. Foto: AFP PHOTO / OLIVER BERG/NTBScanpix
LITEN TASS: Denne lille apen er en Cebus kaapori, som finnes i Brasil. Dette bildet ble tatt i en zoo i Tyskland. Foto: AFP PHOTO / OLIVER BERG/NTBScanpix Vis mer