Disse dyrene kan dø ut

- Menneskene har skylda, sier ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Livet på jorda forsvinner raskt. Hvert fjerde pattedyr og hver tredje amfibie står i fare for å bli utryddet, ifølge den internasjonale miljøvernorganisasjonen The World Conservation Union (IUCN), melder nyhetsbyrået NTB.Blant dyrene som nå er svært utryddelsestruet, er den vestlige lavlandsgorillaen som lever sentralt i Afrika. Også delfinen i elven Chang Jiang og krokodillearten gavial i India og Nepal kjemper for sin framtid.

200 flere dyr i år

Tiltak for å bevare de truede dyreartene har kun hatt begrenset virkning, viser en undersøkelse som ble offentliggjort i Sveits onsdag.

Listen over truede arter - IUCNs såkalte «røde liste» - inneholder nå 41.415 arter. 16.306 av dem er utryddelsestruet, nesten 200 flere enn i fjor.

Du kan søke blant de utrydningstruede artene her.

I tillegg til at pattedyr og krypdyr er truet, viser listen at én av åtte fuglearter og 70 prosent av verdens kjente planter er i faresonen.- Tapet av biologisk mangfold øker, og vi må handle nå hvis vil skal oppnå en vesentlig reduksjon og holde denne verdensomspennende utryddelseskrisen på avstand, sier IUCNs generalsekretær Julia Marton-Lefevre, ifølge NTB.

Menneskelige feil

- Menneskestanden har aldri i historien ødelagt naturens økosystem så mye som i løpet av de siste 50 åra. Det går i veldig feil retning, og det ser ikke ut til å snu, sier rådgiver Kristin Teien i World Wide Fund for Nature (WWF) i Norge til Dagbladet.no.

TRUET: Krokodillearten gavial fra India og Nepal, delfinen i elven Chang Jiang og orangutangen kjemper for sin eksistens. FOTO: AFP
TRUET: Krokodillearten gavial fra India og Nepal, delfinen i elven Chang Jiang og orangutangen kjemper for sin eksistens. FOTO: AFP Vis mer

Hun sier den viktigste årsaken til at dyrearter blir utrydningstruet er at levestedene deres ødelegges.

- Det kan skyldes mange ting, men hogst, landbruk, plantasjer og forurensning er blant årsakene, sier hun.

Hun legger til at vi fanger for mange dyr.

- Vi driver blant annet med overfiske av våre marine fiskearter, sier Teien.

Det har aldri vært mer mennesker på jorda. Dette skaper konflikt med dyrene, ifølge rådgiveren.

Risikospill

- Ikke en gang i Norge, som er et av verdens rikeste land, klarer vi å møte denne utfordringen. Tenk da i fattige land uten lover og regler og hvor korrupsjon herjer, sier hun.

Men er det så farlig om vi mister en art eller to?

Disse dyrene kan dø ut

- Én art trenger kanskje ikke å få så store konsekvenser, men hvor mange arter tåler naturen å tape? spør hun tilbake.

- Det er et risikospill og vi vet ikke sikkert konsekvensene. Det er veldig viktig at dyremangfoldet opprettholdes. Det forsikrer naturens utvikling. Eliminerer vi mangfoldet har ikke naturen lenger noe å spille på, forklarer Teien.

Hun ønsker mer grunnleggende forståelse for betydningen av å ta vare på villmark og mangfold globalt.

- Vi trenger et internasjonalt miljøapparat som kan ta tak. Det må strenge lover på plass og pressmidler mot landene som ikke tar dette på alvor. Det kan kanskje bidra til at utviklingen bedrer seg, oppfordrer Teien i WWF-Norge. 

Færre store aper

Blant dyrene som er enda mer truet nå enn for ett år siden, er den største av alle gorillaer som lever i blant annet Kongo, Kamerun og Gabon. De siste 20-25 årene har arten minsket med to tredeler på grunn av jakt og ebolaviruset.

- De store apene er vår nærmeste slektning og meget spesielle skapninger. Nå kan vi få plass til alle de store apene i verden på to eller tre store fotballstadioner. Det er ikke så mange igjen, konstaterer en av IUCNs eksperter, Russ Mittermeier, ifølge NTB.

Ti typer koraller er havnet på listen for første gang, samt 74 typer tang ved øygruppen Galápagos som er truet på grunn av høyere havtemperatur.
Skuffende 

Kun én art er blitt mindre truet siden i fjor, en parakitt på Mauritius som fortsatt regnes som truet, men ikke svært truet. Fremgangen skyldes iherdig arbeid fra naturvernere.

At bevaringsarbeidet kun har ført til én seier, er skuffende, mener IUCN.

- Dette er virkelig bekymringsfullt i lys av innsatsen til regjeringene rundt omkring i verden, som blant annet har som mål å forsinke tapet av biologisk mangfold innen 2010, sier en av ekspertene i IUCN, Jean-Christophe Vié, ifølge NTB.

TRUET: Lavlandsgoriallen i sentral-Afrika.
TRUET: Nesten 200 nye arter har blitt lagt til den røde lista til IUCN.
IKKE SÅ TRUET: Denne parakitten fra Mauritius slapper av i en nasjonalpark. På 80-tallet var det bare ti slike i hele verden, men er i år den eneste arten som går oppover på IUCS røde liste.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 304359380


Varnish cache server