E-POST-FELLENE: Det er lett å havne i en e-postfelle i løpet av dagen. Dagbladet har samlet ti av de mest vanlige, og pinlige, feilene - og du har sikkert vært borti én eller flere av dem. Illustrasjonsfoto: Colourbox
E-POST-FELLENE: Det er lett å havne i en e-postfelle i løpet av dagen. Dagbladet har samlet ti av de mest vanlige, og pinlige, feilene - og du har sikkert vært borti én eller flere av dem. Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer

Disse e-post-tabbene må du unngå

Du har garantert vært borti flere av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De aller fleste av oss må i løpet av dagen sende flere e-poster, og med dagens teknologiske utfordringer kan én uskyldig e-post være karriereødeleggende.

Derfor er det viktig å vite hvordan du kan unngå de pinlige e-post-fellene.

Både CNN og CBS har laget hver sin liste over de fem verste feilene du kan havne i når du skriver og sender e-post, og Dagbladet har samlet disse i lista nedenfor:

Pass på hvem du sender til: Aldri skriv inn navn på en person du ikke vil skal motta e-posten. Du skriver en e-post som omhandler en kollega, og for å sjekke personens riktige navn taster du inn navnet i mottakerfeltet. Glemmer du derimot å slette navnet fra mottakerlisten, er du i trøbbel.

Det er ikke alt som haster: Har du mistet favorittkoppen din, og ønsker at den skyldige skal stilles til ansvar? Det er likevel ingen grunn til å få panikk og e-maile alle dine kolleger. I hvert fall ikke send e-posten til alle på arbeidsplassen, inkludert sjefen og direktøren. Ifølge CNN må du, dersom du sender slike e-poster, si «farvel» til forfremmelsen, og «hei» til mer papirarbeid.

Ikke send en følelsesladd e-post før du har telt til 100: Dersom en sint e-post havner i innboksen, kan det kanskje være fristende la avsenderen vite akkurat hva du tenker om han eller henne. Ikke svar, skriver CNN. Tell til 100, og spør deg selv hva du ønsker å oppnå med å sende en enda krassere e-post i retur. Les heller gjennom den en halvtime senere, hev deg over det - og slett den før den skaper flere problemer.

Ikke bruk lure signaturer: Automatiske signaturer som «Sendt fra min iPhone» kan fort få uønskede konsekvenser, skriver CNN. Du ønsker kanskje å meddele at du er vekk fra pulten, på tur eller på bussen, og dermed advarer mot stavefeil, men ifølge nettavisa kan du oppfattes som snobbete.

Ikke vær lat i emnefeltet: Når man sender og mottar flere e-poster i løpet av en arbeidsdag, er det viktig at nettopp din e-post ikke havner blant de uleste eller forkastede. Emnefeltet bør, dersom du vil fange mottakerens interesse, skrives som en nyhetsoverskrift. Tar det tid før du kommer til poenget, selv om innholdet i seg selv er aldri så bra, er det godt mulig at den overses.

Vokt deg for å legge til unødvendige mottakere: Pinlige situasjoner kan fort oppstå dersom du legger til flere i mottakerfeltet, mens mottakeren enten ikke ser blindkopien, eller glemmer at man kan trykke «svar til alle», eller «svar til én». Omtaler man en tredjeperson i et svar på e-posten, og deretter sender den avgårde til den omtalte, har man det gående.

Bruk alltid stavekontroll: Stavefeil ser uprofesjonelt ut, så husk alltid å dobbeltsjekke e-posten for feil.

Ikke skriv feil navn på sjefen din: Pass deg her, det er ikke lurt å skrive feil navn på sjefen din i en e-post til, ja, sjefen din.

Ikke send masseepost uten navn på mottaker: I håp om ny jobb, eller å spare tid, er det kanskje fristende å sende ut samme e-post til flere. Tid spart, kanskje, men det vil derimot virke veldig uprofesjonelt. Bruk heller tid på å finne ut hva den enkelte personen du e-mailer heter, og vis at du er profesjonell allerede fra første stund.

Ikke ta bilder av ukjente, for så å sende det i en e-post: Ikke gjør det, bare ikke gjør det, skriver CNN.