- Disse er de enste vi har

Sven Erik Berger (49) og forloveden Karen Castro Esdrelon er fortsatt barnedrap-siktet på tross av alibi.

FENGSLET:  Sven Erik Berger (49) og forloveden Karen Castro Esdrelon (24). Foto: Dagbladet
FENGSLET: Sven Erik Berger (49) og forloveden Karen Castro Esdrelon (24). Foto: DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CEBU (Dagbladet.no): Selv om det føderale politiet NBI i praksis har renvasket den drapssiktede nordmannen Sven Erik Berger (49) og forloveden Karen Castro Esdrelon (24), er de ennå i det lokale politiets varetekt i Cebu.

- Disse er de eneste vi har, svarer visepolitisjef Eduardo Ylaja Saavedra når Dagbladet spør om det kan stemme at ingen andre personer har vært regnet som interessante i etterforskningen.

Cebu-politiet mener det kan ta så mye som tre uker før påtalemyndigheten tar stilling til politiets siktelse og de høylydte innsigelsene fra parets forsvarer.

I mellomtida sover Berger og Pique på ei madrass i et møtelokale i politihuset om natta, før de på dagtid flytter seg til en sofa i naborommet.

Hele tiden er de under oppsyn av politifolk med automatvåpen - og et stort lokalt pressekorps som følger hvert minste skritt av etterforskningen.

- Uaktuelt å løslate - Nå vet vi i hvert fall at det finnes beviser for at vi er uskyldige. Vi må jo slippe ut. Men vi tror ikke noe blir løst før tirsdag, da det skal være en form for rettsbehandling. Så håper jeg for guds skyld ikke politiet har noen ankemuligheter, sier Berger til Dagbladet.

Visepolitisjef Saavedra forteller til Dagbladet at politiet så seint som i formiddag gransket stedet der liket av seksåringen ble funnet, i jakt på spor som kan ha blitt oversett.

Men hva som kan endre på at de siktede ser ut til å ha grundig alibi, er uklart.

- Det foreligger ingen tekniske bevis. Det eneste beviset vi har mot paret nå er barnas vitnemål, sier Saavedra, med henvisning til de tre skolebarna som ble hentet for å "peke ut" Berger og forloveden etter en kaotisk anholdelse på flyplassen.

Saavedra understreker at det likevel er uaktuelt at politiet går inn for å løslate Berger og Esdrelon.

- Vi kan ikke bare sette barnas vitnemål til side. De har identifisert paret som dem som gjennomførte kidnappingen, gjentar han gang på gang.

- Kan barna ha følt seg presset eller ledet til å peke ut dem som politiet ønsket?

- Nei, sier Saavedra.

Får kritikk Hans etat har ingen uskyldspresumpsjon, men mener det er forsvarsadvokaten og de siktedes oppgave å innhente alibi og andre opplysninger som kan komme dem til gode.

- Det er opp til den anklagede å bevise sin uskyld, sier politilederen.

Samtidig får politiet kraftig kritikk på lederplass i avisene på Cebu.

«Dette tyder på hastverksarbeid. I politiets ordbok er det «case closed» når saken er sendt til påtalemyndigheten, uansett hvor slurvete bevisføringen er. Men det er ikke den type rettferdighet folket vil ha. Selv når vi sørger og er sinte over det brutale dødsfallet til «engelen fra Minglanilla» så ønsker vi sannheten, ikke et fingeren-i-lufta-anslag med politiantagelser», skriver Cebu Daily News.

- Er det fare for at politiet gikk for raskt fram med pågripelsene for å kunne vise lokalbefolkningen resultater?

- Vi driver ikke og plukker opp uskyldige folk fra gata bare for å sikte noen. Jeg har samvittighet jeg også, sier Saavedra til Dagbladet.