Disse er med i lukket kvinnenettverk

Kvinnelige journalister, politikere og pr-rådgivere har dannet det lukkede nettverket «Høye hæler». Formålet er å løfte hverandre fram og påvirke samfunnet.

SKAL LØFTE HVERANDRE FREM: Flere journalister, politikere og PR-rådgivere er med i det hemmelige kvinnenettverket «Høye hæler». Øverst fra venstre: Marie Theisen, journalist i VG, Cathrine Fossum,  nyhetsanker i TV2, Liza Stokke, journalist i Dagsrevyen, Eva-Charlotte Stenset rådgiver i Geelmuyden.Kiese, Henriette Brusgaard, skuespiller og KrFs nestleder, Inger Lise Hansen. Foto: Scanpix.
SKAL LØFTE HVERANDRE FREM: Flere journalister, politikere og PR-rådgivere er med i det hemmelige kvinnenettverket «Høye hæler». Øverst fra venstre: Marie Theisen, journalist i VG, Cathrine Fossum, nyhetsanker i TV2, Liza Stokke, journalist i Dagsrevyen, Eva-Charlotte Stenset rådgiver i Geelmuyden.Kiese, Henriette Brusgaard, skuespiller og KrFs nestleder, Inger Lise Hansen. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I over ett år har unge kvinner i maktposisjoner kommet sammen i det lukkede nettverket «Høye hæler». De har møtene sine på Stortinget, og blant deltakerne finnes det en rekke kjente personer fra norsk politikk, pr-bransje og næringsliv. I tillegg er også journalister fra Aftenposten, NRK, TV2, og VG tilknyttet nettverket.

De mest profilerte personene som kan knyttes til nettverket er nylig avgått KrF-nestleder Inger Lise Hansen, TV 2s nyhetsanker Cathrine Fossum, skuespiller Henriette Brusgaard og NRK Dagsrevyens Liza Stokke.

En sentral skikkelse i «Høye hæler» er Eva-Charlotte Stenset (33). Jobben hennes som pr-rådgiver i Geelmuyden Kiese (GK) er å påvirke samfunnet til beste for byråets betalende kunder.

Før hun begynte i GK var hun rådgiver for helseminister Dagfinn Høybråten (KrF). Før det igjen var hun og nyhetsoppleser i TV Norge.

I et forsøk på å verve et nytt medlem formulerer hun seg slik i en e-post:

«Høye hæler ble dannet av en venninnegjeng som ville skape en arena der kvinner møter hverandre på tvers av yrkesgrupper - rett og slett for å inspirere hverandre til å følge drømmen, til å påvirke samfunnet og til å bygge hverandre sterke».

- Er det ikke betenkelig at kvinner i forskjellige maktposisjoner kommer sammen på møter for å bygge hverandre opp og påvirke samfunnet?

- Du er søt som spør, men dette er veldig «down to earth». Det er et inspirasjonsforum og vi har ingen tanker om å påvirke samfunnet i en bestemt retning, sier Stenset.

Hemmelig På «Høye hælers» nettside står det ingen ting om hvem som er med i nettverket, og i e-postene som nettverket sender ut er mottakernavnene skjult.

- Vi har ikke medlemmer. Det er litt tilfeldig hvem som er invitert. Alle er velkomne. Invitasjonene er sendt til venner og bekjente, men dette er egentlig åpent for alle, sier Stenset.

Hun sier de har en epostliste med personer som blir invitert til samlingene.

- Kunne du sendt meg den listen?

- Nei jeg kan ikke det. Da måtte jeg fått godkjennelse fra alle som har vært innom. Jeg føler det er å utlevere mennesker. De som kommer på møtene skal ikke bli utlevert til media. Men dette er ikke noe stress og dere må gjerne komme og være til stede på et møte. Men jeg har ikke lyst til å gi ut navn.

Møtene Stenset startet nettverket sammen med Gunnhild Sørås, som er pr-rådgiver for KrFs stortingsgruppe.

- For dem som er deltakere er ikke dette noen hemmelighet, og det er fullt mulig for alle å komme, sier Sørås.

Til nå har «Høye hæler» hatt fire møter på Stortinget og tre møter til er planlagt i år. Mellom 40 og 60 personer har deltatt på møtene.

KrFs nylige avgåtte nestleder, Inger Lise Hansen, er medlem i nettverkets lukkede Facebook-gruppe.

Hun mener nettverket er bra initiativ.

- Jeg mener det er viktig at kvinner bygger nettverk og deler erfaringer, sier Hansen.

Skuespiller og programleder Henriette Bruusgaard vil ikke kommentere saken.

- Jeg har vært med på et møte der, noe mer vil jeg ikke si om dette, sier hun.

Dagbladet forsøkte i helgen å nå TV2s nyhetsanker Cathrine Fossum, uten hell. Etter Dagbladets oppslag i dag, ønsker Fossum å  presisere at hun ikke har deltatt på møter i «Høye hæler».

Filmprodusenten Tina Davis, feministen Berit Ås og gründer Ingrid Fagervik er blant de som har holdt foredrag. Sistnevnte er også tilknyttet nettverket samtidig som hun er i permisjon fra en redaktørjobb i Vårt Land.

I referatet fra det første møtet på Stortinget står det: «Nå gleder vi oss allerede til neste samling - fordi vi ser betydningen av at vi står sammen og løfter hverandre opp og fram.»

Elite Per Edgar Kokkvold er kritisk til at journalister fra flere ledende medier er med. Særlig så lenge ett av formålene er at medlemmene skal løfte hverandre opp og fram.

- Man trenger ikke leve fjernt fra dem man skal behandle journalistisk, men man bør i alle fall ikke delta i formelle nettverk med dem, sier han.

Dagbladet har identifisert fire NRK-journalister som er med i nettverket.

- Jeg er generelt ingen tilhenger av lukkede nettverk, men jeg kan ikke uttale meg om «høye hæler» spesielt før jeg har satt meg mer inn i hva dette handler om, sier programdirektør Per Arne Kalbakk.

«Vi som dro i gang dette kommer blant annet fra Aftenposten, Stortinget, Geelmuyden. Kiese, Advokat Direkte, NRK, motebransjen, helsesektoren og læreryrket», står det i en e-post sendt for å invitere en ny person til nettverket.

Den Aftenposten-ansatte som det vises til er journalist June Westerveld.

- Jeg var med på det aller første møtet. Etter det hadde jeg ikke noe ønske om å engasjere meg mer i dette, sier Westerveld.

Hun sier at hun nå vil ta kontakt med nettverket for å få dem til å slutte å henvise til henne.

En gjennomgang av kvinnene tilknyttet nettverket viser at mange av dem har bakgrunn fra kristne organisasjoner og miljøer.

Stenset avviser at religion er en fellesnevner ved dem som er med.

- Det er ikke noe religiøst i dette selv om jeg er troende selv, sier hun.

Høye hæler - disse er med:

•Gyro Sølvsberg:
Lokallagsleder søndre nordstrand krf, nestleder i Krfs Kvinnenettverk i Oslo.

Eva-Charlotte Stenset:
Geelmuyden.Kiese, tidligere TVNorge og rådgiver for Dagfinn Høybråten.

Gunnhild Sørås:
Kommunikasjonsrådgiver for Krf på Stortinget.

Karen Marie Hartmark:
Vara til stortinget for Krf, Vest-Agder og advokat i AdvokatDirekte, styremedlem i Filadelfia bibelskole og norsk misjon i øst.

Linn Haugland:
Norges kreative fagskole.

Elisabeth Onsum:
 Journalist i NRK, kulturnytt.

Heidi Studer:
 Ansatt ved Sveits? ambassade i Oslo.

Hildegunn Bernsen: Kommunikasjonsrådgiver for Krfs stortingsgruppe.

Rut Helen Gjævert:
 Redaktør i Oslo Nights, mote og foto-blogg.

• Ruth Helene Reme Jakobsen:
 Bor i Luxemburg, NHH, satt i fylkesstyret i KrFU i Vest-Agder og har jobbet i i Menneskeverd.

• Inger Lise Hansen:
 Tidligere nestleder i Krf.

Liza Stokke:
 Journalist i Dagsrevyen.

•Cathrine Fossum:
Nyhetsoppleser i TV2.

• Henriette Brusgaard:
Skuespiller og programleder.

• Cornelia Bjørke-Hill:
 NRK, Østfold.

• June Marie Westerveld:
 Journalist i Aftenposten (permisjon).

• Ingunn E. Ulfsten:
 Forskningsparken, tidligere rådgiver Krfs stortingsgruppe.

• Stine Traaholt :
NRK, reporter Kulturnytt.

• Kristin Oudmayer:
 Unicef, prosjektleder.

• Heidi Røsok-Dahl:
 Videojournalist i Scanpix NTB.

• Marita Hegertun Bratgjerd:
 Motedesigner.

• Vibeke Myrann Nesse:
Advokat Direkte.

• Ingrid Erøy Fagervik:
 Grunder av Blafre. I permisjon fra jobben som utviklingsredaktør i Vårt Land.

• Kelly Christiansen:
Mediacirkus. Tidligere journalist i BT og Agderposten.

• Astrid Sehl:
Politisk rådgiver Flyktningerådet.

• Marie Theisen:
Journalist i VG.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer