INVITERT: Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund og utenriksminister Børge Brende deltar i helga på Bildeberg-konferansen i Dresden. Her fra NHO-konferansen tidligere i år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
INVITERT: Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund og utenriksminister Børge Brende deltar i helga på Bildeberg-konferansen i Dresden. Her fra NHO-konferansen tidligere i år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Disse er Norges bidrag til verdenselitens topphemmelige møte

Kristin Skogen Lund og Børge Brende diskuterer «prekariatet og middelklassen» med verdenseliten i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I helga går den årlige Bilderberg-konferansen av stabelen i den tyske byen Dresden.

Møtet arrangeres hvert år i forskjellige byer, og tiltrekker seg ledere innen næringsliv, politikk, media og akademia. I år er omkring 130 ledere fra 20 forskjellige land på deltakerlista.

Men lederkonferansen er ikke som alle andre. Siden den første utgaven ble holdt på Hotel de Bilderberg i Oosterbek i 1954, har møtene gitt grobunn for konspirasjonsteorier og myter.

Årsaken: Den tre dager lange konferansen skjer bak lukkede dører og de mektige deltakerne har referatforbud.

Mektige nordmenn

Én nordmann sitter i konferansens styrekomité. Siden 2012 har det vært konsernsjef i Norsk Hydro, Svein Richard Brandtzæg. Han deltar på årets konferanse, samtidig som det er to inviterte personer fra den norske makteliten.

I år er disse utenriksminister Børge Brende (H) og administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund.

- Det er hyggelig å bli invitert hit, og jeg setter pris på å kunne delta, sier Kristin Skogen Lund til Dagbladet.

- Det er ikke noe mystisk som skjer her, det er en rekke interessante temaer som diskuteres og debatteres, akkurat som på andre konferanser.

De andre som deltar er makteliten fra USA og Vest-Europa. Blant årets mer prominente gjester er tidligere president i Europakommisjonen, José Manuel Barroso, kong Willem-Alexander av Nederland, Belgia-statsminister Charles Michel, Ryanair-bajas Michael O'Leary og IT-milliardær Peter Thiel.

«Prekariatet og middelklassen»

Noen detaljer er kommet ut om hva noen av verdens mektigste mennesker skal diskutere på konferansen i år. Arrangørene har lagt ut følgende agenda for konferansen.

  • Aktuelle hendelser
  • Kina
  • Europa: innvandring, vekst, reform, framtidsvisjon og samhold
  • Midtøsten
  • Russland
  • Amerikansk politikk: økonomi, vekst, gjeld reform
  • Datasikkerhet
  • Geopolitikk om energipriser og handelsvarer
  • Prekariatet og middelklassen
  • Teknologiske nyvinninger

Hemmelighetsregler

Ifølge Bilderberg-gruppen selv holdes møtene under såkalte Chatham House Rules. Det betyr at deltakerne kan bruke informasjon fra møtene, men de kan ikke røpe identiteten eller tilhørigheten til noen av talerne eller deltakerne.

I GODT SELSKAP: Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Hydro er Norges bidrag til Bilderberg-konferansens styringskomité og deltar på årets konferanse. Her hilser han på Kristin Skogen Lund under årets NHO-konferanse. Tidligere nordmenn i Bilderberg komiteen er blant annet hjemmefrontmann Jens Christian Hauge,  skipsrederne Niels Werring, Otto Grieg Tidemand, Leif og Westye Höegh og forretningsmann Egil Myklebust. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
I GODT SELSKAP: Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Hydro er Norges bidrag til Bilderberg-konferansens styringskomité og deltar på årets konferanse. Her hilser han på Kristin Skogen Lund under årets NHO-konferanse. Tidligere nordmenn i Bilderberg komiteen er blant annet hjemmefrontmann Jens Christian Hauge,  skipsrederne Niels Werring, Otto Grieg Tidemand, Leif og Westye Höegh og forretningsmann Egil Myklebust. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Bilderberg legger også vekt på at deltakerne ikke er bundet av embete eller vedtatt politikk. Det kommet heller ikke noen referater eller politiske uttalelser fra møtet.

Kanskje ikke så rart det er dukket opp en teori eller to om hva som faktisk foregår på disse møtene?

Global verdenskonspirasjon

De villeste spekulasjonene på går ur på at Bilderberg-møtet forsøker å rigge presidentvalget i USA, ønsker å opprette globalt verdensherredømme, og at det er der kriger oppstår.

Ifølge Time har slike teorier oppstått fordi blant annet Bill Clinton var invitert i 1991, året før han ble president. Liknendne teorier oppsto da Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair deltok i 1991 - også det før han ble statsminister.

Den britiske politikeren Denis Healy hadde følgende å si om Bilderberg-møtet i boka «Who pulls the strings».

- Å si at vi higer etter en verdensdominerende regjering er overdrevet, men ikke helt urettferdig. De av som som var på Bilderberg følte vi ikke kunne holde på å krangle med hverandre om ingenting mens vi drepte folk og sørget for at millioner ble hjemløse. Vi fløte derfor at ett enkelt verdenssamfunn ville være en bra ting, sa han.

HEMMELIG: Det er satt opp barrierer uten hotellet Taschenbergpalais Kempinski in Dresden,  der Bilderberg-konferansen foregår i helga. Foto: Arno Burgi/Dpa/NTB scanpix
HEMMELIG: Det er satt opp barrierer uten hotellet Taschenbergpalais Kempinski in Dresden,  der Bilderberg-konferansen foregår i helga. Foto: Arno Burgi/Dpa/NTB scanpix Vis mer

- Et tysk magasin kalte det en sommerskole for de innflytelsesrike. Det er en interessant observasjon, sier en talsperson som benektet konferansens verdenskonspirasjon til Independent.

Derfor deltar Brende

Kristin Skogen Lund sier hun ikke har noen betenkeligheter med å være konferansen.

- Jeg får innspill og impulser fra mennesker med langt større erfaring enn jeg har.

PROTEST: En mann i Guy Fawkes-maske har tatt stilling utenfor Bilderberg-konferansen.Foto:  EPA/SEBASTIAN KAHNERT/NTB scanpix
PROTEST: En mann i Guy Fawkes-maske har tatt stilling utenfor Bilderberg-konferansen.Foto:  EPA/SEBASTIAN KAHNERT/NTB scanpix Vis mer

- Samtidig får jeg prøvd mine egne argumenter i møte med ledere og meningsdannere fra alle sektorer og fra hele verden. Det er nyttig. Det fattes ingen beslutninger på konferansen og det stemmes ikke over noen vedtak. Dette er en konferanse som i sin helhet er viet diskusjon og brytning av argumenter, sier hun.

Utenriksdepartementet opplyser at Børge Brende blant annet har takket ja til konferansen på grunn av agendaen.

- Bilderberg-konferansen er en konferanse som tar opp aktuelle internasjonale spørsmål og samler viktige beslutningstakere fra flere fagmiljøer. I år står blant annet klima og energi og inkluderende og jobbskapende vekst sentralt. Dette gjør at utenriksminister Brende har besluttet å delta på årets konferanse, som også daværende utenriksminister Espen Barth Eide gjorde i 2013, sier pressetalsperson i Utenriksdepartementet Kristin Enstad ti Dagbladet.

- Deltakerlisten for konferansen og konferansens tema er offentlig, men i likhet med mange andre internasjonale konferanser er diskusjonene på konferansen bare åpen for deltakerne, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer